Τάσος Κώνστας: “Οι μικροί θεατές ταυτίζονται απόλυτα με τον λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη”

Εν μέσω των δημοφιλέστατων παραστάσεών του στις Φιγούρες και Κούκλες και λίγο πριν τα «ΚαραγκιοζοΧριστούγεννα μετά μουσικής» και το «Ρεβεγιόν του Καραγκιόζη μετά μουσικής» ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας μίλησε στο Infokids.gr για το σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο του, αλλά και τι είναι αυτό που κάνει ακόμα και σήμερα τον Καραγκιόζη τόσο αγαπητό στα μικρά παιδιά.

1. Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών να ταυτίζονται και να αγαπούν τον Καραγκιόζη, πολλές δεκαετίες μετά την εμφάνισή του;

H αμεσότητά του φυσικά. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα θέατρο λόγου όπου – στη σωστή του μορφή – βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό.

Ο καραγκιοζοπαίχτης καλείται να αφουγκράζεται συνεχώς το κοινό του και να προσαρμόζει τον λόγο, την πλοκή και το ρυθμό της παράστασης, ανάλογα με το κοινό του ώστε το θέαμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Το πολύ μικρό ηλικιακά κοινό είναι ένα δύσκολο, ευαίσθητο κοινό που πρέπει να ξέρεις πολύ σωστά τι και πως του το δίνεις. Οι μικροί θεατές ταυτίζονται απόλυτα με τον λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη σε όλα τα ανδραγαθήματα του για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Όταν όλα τα παραπάνω λειτουργούν σωστά ο Καραγκιόζης ζει!

Επιπλέον το ότι μπορεί και ο ίδιος μικρός θεατής να κάνει την δική του παράσταση στο σπίτι με το δικό του θίασο που μπορεί να φτιάξει και να εκφραστεί με τη σειρά του ως μικρός καλλιτέχνης, δίνει στους χάρτινους ήρωες μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του λιλιπούτειου κοινού του.

  1. Εσάς τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος θεάτρου;

Ακριβώς αυτή η μαγεία και η αμεσότητα του! Η αλήθεια του και η συνέπεια του μέσα στο χρόνο! Το πόσα πολλά δίνεις/λες με τόσο απλά μέσα αλλά με τόσο σύνθετο τρόπο. Ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από χαρτόνια, ένα πανί καθρέφτης της ζωής τόσα χρόνια τώρα. Χάρτινοι ήρωες που αντέχουν στο χρόνο και αρθρώνουν λόγο και ξυπνούν αισθήματα

Και πίσω απ όλα αυτά ένας άνθρωπος, ένα μυαλό, μια ψυχή !

  1. Πώς εμπνέεστε για τα θέματα των παραστάσεών σας; Τι θέλετε να “ερεθίσετε” στη φαντασία των παιδιών;

Από την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας έδινα πολύ βάση στο λόγο του Καραγκιόζη. Για αυτό και παίζουμε είκοσι χρόνια συνεχώς σε μόνιμη σκηνή  για να μπορεί να αναπτυχθεί η παράσταση σε σωστές συνθήκες.

Για αυτό και έχουμε βάλει κατώτατο όριο ηλικίας, γιατί μας ενδιαφέρει ο θεατής μας να παρακολουθεί και όχι απλά να βλέπει – χαζεύει. Αυτό το κάνει και σε μια οθόνη.

Θέλω και φροντίζω να εμπλουτίζω τον παραδοσιακό καμβά της παράστασης έτσι ώστε το παιδί να ψυχαγωγηθεί αλλά και να πάρει εικόνες, σκέψεις, πληροφορίες που θα συναντήσει στην καθημερινότητα του. Μέσα από το χιούμορ και τις αστείες καταστάσεις στο πανί, όταν σβήσουν τα φώτα εκτός από το χαμογελαστό πρόσωπο και το σπινθηροβόλο βλέμμα να έχει υλικό προς προβληματισμό, σκέψη, συζήτηση. Αυτά δοσμένα με το χιούμορ των ηρώων. Οι χάρτινοι ήρωες μας αρθρώνουν λόγο, λειτουργούν σκεπτόμενοι, έχουν κρίση και άποψη, συμπεριφέρονται και κρίνονται στα μάτια των θεατών και κυρίως δρουν με χιούμορ.

  1. Τι σας λένε τα παδιά όταν τελειώνει μια παράσταση στις “Φιγούρες κ Κούκλες”; Τι feedback πέρνετε και πώς το αξιοποιείτε;

Λάμπουν τα πρόσωπα και τα βλέμματα. Βιάζονται να περιγράψουν τι τα διασκέδασε πιο πολύ αλλά και να λύσουν απορίες – τεχνικής φύσεως κυρίως. Θέλουν να μάθουν μυστικά και συνήθως επαναλαμβάνουν ατάκες που τους έκαναν εντύπωση. Αυτά που τους εντυπωσίασαν τα κρατάμε  καθώς και τις απορίες τους για να εμπλουτίσουμε την επόμενη παράσταση

Που πάντα είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη – ακόμα κι αν είναι το ίδιο έργο- μιας και θα είναι διαφορετικό το κοινό.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΕΣ

  • «ΚαραγκιοζοΧριστούγεννα μετά μουσικής»

Τάσος Κώνστας – Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ με ζωντανή μουσική

– Για παιδιά άνω των 3,5 ετών-

ΣΑΒΒΑΤΟ  21/12, 18.00  &  ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12, 12.00

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.  Διάρκεια: 60΄.

  • «Το ρεβεγιόν του Καραγκιόζη»

Τάσος Κώνστας – Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ με ζωντανή μουσική

– Για παιδιά άνω των 3,5 ετών

ΠΕΜΠΤΗ 26/12 , 2/1,  12.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/12, 12.00

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.  Διάρκεια: 60΄.

  • «Ήταν ένα μικρό χαρτάκι», των Α. Παρούση και Α. Κυριτσόπουλου

ΚουκλοΘέατρο Αλεξίας Αλεξίου

  • Για παιδιά άνω των 3 ετών –

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:  ΣΑΒΒΑΤΟ 28/12,  4/1 ,   18.00

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.  Διάρκεια: 50′.