Τελικά, έχουμε ασφαλή σχολεία στην Ελλάδα;

Τελικά, έχουμε ασφαλή σχολεία στην Ελλάδα;

Σχολεία παλιά, σχολεία σε κοντέινερ, σχολεία χωρίς βασικές υποδομές και πρόχειρες λύσεις με “μπαλώματα”… Σχολεία που στέλνουμε καθημερινά τα παιδιά μας για να μάθουν, να κοινωνικοποιηθούν, να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους και να νιώσουν ζεστασιά και αγάπη. Σε αυτό το περιβάλλον που είθισται να θεωρείται “δεύτερο σπίτι” τους, πόσο ασφαλή είναι πραγματικά;

Οι χθεσινές εικόνες των πλημμυρισμένων σχολείων στην Αττική δίνουν από μόνες τους την απάντηση. Στη μεν Φιλαδέλφεια, οι μαθητές έστησαν αυτοσχέδια γέφυρα με θρανία για να βγουν από την προκάτ αίθουσά τους. Στην δε Καλλιθέα, πλημμύρισε τάξη νηπιαγωγείου, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα. Την ίδια ώρα, στα περισσότερα σχολεία που βρέθηκαν υπό το μένος της κακοκαιρίας, οι αίθουσες γέμισαν νερά, τα προαύλια μετατράπηκαν σε πισίνες και για ακόμα μία φορά οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Κλειστά σχολεία δεν σημαίνει ασφαλή σχολεία

Σήμερα τα σχολεία σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι κλειστά. Αυτό, όμως, δεν διορθώνει τα κακώς κείμενα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κεντρικά τα θέματα της παιδείας. Αυτό δεν εξαγνίζει το τεράστιο πρόβλημα της ανυπαρξίας πρόνοιας, ώστε να έχουν επισκευαστεί όλα τα κτιριακά προβλήματα, πριν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2021 να ανησυχούμε, κάθε φορά που θα ακούμε για πλημμύρα, σεισμό ή φωτιά, αν τα παιδιά μας θα επιστρέψουν από τα σχολεία τους σώα και αβλαβή.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα ευχολόγια και ας δώσουμε στα παιδιά μας την εκπαίδευση και τα σχολεία που δικαιωματικά τους αξίζουν.

Διαβάστε ακόμα:

Η Αφροδίτη της Μήλου έκανε μαστεκτομή και έγινε… παγωτό: Πού θα το βρούμε;

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 59χρονου φιλoλόγου

Αγωνία στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 13χρονη που πήγαινε σχολείο