Τελικά ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν φέτος για την γρίπη; Τι απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Τις τελευταίες ώρες ενόψει της έναρξης της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το αν θα πρέπει τη φετινή χρονιά να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης όλα τα παιδιά ή μόνο όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η ερώτηση του Infokids.gr στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Η διαπιστευμένη συντάκτρια Υγείας του Infokids.gr υπέβαλε στον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την κάτωθι ερώτηση επί του θέματος “Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έδωσε μια οδηγία που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φετινό εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναφέρει ότι το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Αυτές οι αντικρουόμενες συστάσεις έχουν προκαλέσει σύγχυση τόσο σε γονείς όσο και σε φαρμακοποιούς που τονίζουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να βρεθούμε μπροστά στο πρόβλημα της ανεπάρκειας των εμβολίων δεδομένου ότι έχουν πολύ μεγάλες λίστες αναμονής. Ποια είναι η δική σας σύσταση;

Η απάντηση του καθηγητή Μαγιορκίνη

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απάντησε λέγοντας ότι “Οι ενδείξεις οι οποίες έχει δει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτές που θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι και αλλιώς. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική άποψη – αν υπάρχει αυτή – από κάποιους παιδιάτρους. Η Επιτροπή κατέληξε ότι βάσει το προφίλ των εμβολίων που θα έχουμε τα παιδιά τα οποία ΔΕΝ ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα δεν αποτελούν προτεραιότητα και αυτό οφείλεται κυρίως ότι η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι εξαιρετικά μικρή.

Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης όπου και ανέφερε ότι “Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική περίοδο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες και ειδικά για το ζήτημα της επάρκειας εμβολίων, έχουμε εξασφαλίσει 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρσι. Θα έχουμε λοιπόν μια διαθεσιμότητα περίπου 4,2 εκ. δόσεων εμβολίων που είναι επαρκές νούμερο προκειμένου να χτίσουμε την ανοσία αγέλης. Την Δευτέρα ξεκινά η συνταγογράφηση των εμβολίων. Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου γιατί η γρίπη στη χώρα μας ξεκινά από τον Δεκέμβρη και μετά. Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται”