Θα αποφασίσει μείωση των self test στα σχολεία σήμερα η Επιτροπή; Τι θα τη φρενάρει;

Σήμερα είναι η μέρα τελικά που θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αντί για την καθιερωμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα συζητήσουν για πιθανή μείωση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) από δύο σε ένα την εβδομάδα στους μαθητές.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο έλεγχος στον πληθυσμό ηλικίας 4 έως 18 χρόνων, που διενεργείται συστηματικά από τον περασμένο Απρίλιο, αποδείχθηκε σημαντικός για τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών στον κορωνοϊό μαθητών και στη συνέχεια στην απομόνωσή τους για την προστασία του οικογενειακού και λοιπού περιβάλλοντος τους.

Ο προβληματισμός

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικοί προβληματίζονται για τη μείωση των self test στον σχολικό πληθυσμό. Η αρχική σκέψη τους ήταν να μειωθούν οι εβδομαδιαίοι έλεγχοι στο τέλος Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, οπότε και σταματά η λειτουργία των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα.

Δυστυχώς, όμως, η υποτροπή της πανδημίας ίσως αλλάξει τα δεδομένα και δεν αφήσει να υλοποιηθούν οι καλές προθέσεις ττων ειδικών της Επιτροπής. Το επίπεδο ανοσίας, φυσικής ή με εμβολιασμό, των παιδιών και των εφήβων θα παίξει βέβαια ρόλο στις αποφάσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 18,7%, στους εφήβους ηλικίας 12-14 χρόνων το 44% και τέλος στους εφήβους 15-17 ετών το 58%.

Τα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση

Πάντως, τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν αποκλιμάκωση της επιδημίας στον πληθυσμό ηλικίας 4 – 18 χρόνων. Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 7- 13 Μαρτίου, το σύνολο των ασθενών στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα είναι 35.275, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων. Το σημαντικό είναι όμως όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ ότι το συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων είναι μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την τελευταία του Φεβρουαρίου, που υπολογιζόταν στο 30%.

Διαβάστε επίσης

Ο παιδίατρος ξεσπά: “Τέλος στη συνταγογράφηση εμβολίων και φαρμάκων στα παιδιά ανασφάλιστων”

Aυτή η παιδική χαρά αναδείχθηκε η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα!

Ούτε ιδιαίτερα, ούτε απογευματινά “τρεχάματα”: Βρήκαμε τη λύση για τα μαθήματα του σχολείου