“Τιμωρία” για τους εργαζόμενους γονείς η νέα τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού

“Τιμωρία” για τους εργαζόμενους γονείς η νέα τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού

Τι εννοείς δεν μπορείς ΚΑΙ να δουλεύεις ΚΑΙ να φροντίζεις το άρρωστο με κορωνοϊό παιδί σου; Αν πραγματικά δεν μπορείς να τα κάνεις άρτια και τα δύο, τότε δεν αξίζεις να πληρώνεσαι με πλήρεις αποδοχές. Και οι 4 μέρες σου είναι υπέραρκετες. Θέλεις κι άλλη; Να την πάρεις από την κανονική άδειά σου. Αυτό με λίγα λόγια λέει η νέα τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς.

Στους γονείς που κυριολεκτικά “τα έχουν δει όλα” δύο χρόνια τώρα με τα τηλεμαθήματα, τα self-test και τα εμβόλια. Στους γονείς που, παρ’όλα αυτά, κάνουν ουρές έξω από το Παίδων να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους, όχι τόσο επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι έτσι θα τα προστατεύσουν από τον κορωνοϊό, αλλά επειδή δεν έχουν πια καμία εμπιστοσύνη, ούτε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα σχολεία, ούτε στις δυνατότες περίθαλψης, αν τυχόν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξηθούν δραματικά.

Με τέτοιες αστείες άδειες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μειωθεί η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα…

Τι ορίζει η νέα τροπολογία

Οργή και αίσθημα απαξίωσης έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους γονείς η νέα τροπολογία του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού για τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με αυτήν, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται 4 ημέρες ειδικής άδειας κατά τις οποίες θα λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους συν 1 ημέρα της κανονικής τους άδειας. Αν δεν έχουν κανονική άδεια, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής-εργατολόγος κ.  Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον REAL FM, θα “χρεωθούν” μια ημέρα άδειας άνευ αποδοχών.

Για τους δε εργαζόμενους στο δημόσιο, η ειδική αυτή άδεια ανέρχεται στις 3 ημέρες, με πλήρεις αποδοχές, συν 2 ημέρες από την κανονική τους άδεια.

Εξυπακούεται, ότι και στις δύο περιπτώσεις συνιστάται ως επιλογή η τηλεργασία, ώστε να μην χρειαστεί να πάρει καμία άδεια ο εργαζόμενος γονιός. Και πάντα, αναφερόμαστε στον έναν από τους δύο εργαζόμενους γονείς που δικαιούνται αυτή την “διευκόλυνση”. Αν ο ένας από τους δύο έτσι κι αλλιώς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται καμία ειδική άδεια.

“Η Κυβέρνηση τιμωρεί ουσιαστικά τους γονείς που πρέπει να απουσιάζουν από τη δουλειά τους”

Στην ανακοίνωσή της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) κάνει λόγο για μια πραγματική κοροϊδία:

«Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να τιμωρεί ουσιαστικά τους γονείς που πρέπει να απουσιάζουν από τη δουλειά τους για να συνδράμουν το παιδί τους αν πρέπει και το ίδιο να απουσιάζει από το σχολείο λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Οι γονείς μπορούν να απουσιάζουν μόνο 5 ημέρες ανεξάρτητα της πορείας της υγείας του παιδιού τους, θα χρεώνονται ημέρες από την κανονική τους άδεια και δε θα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές…

Αυτό είναι η απάντηση της Κυβέρνησης προς τους γονείς που αγωνιούν και διεκδικούν μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Τέρμα πια η κοροϊδία. Εδώ και τώρα ανάκληση αυτής της τιμωρητικής απόφασης σας.

Απαιτούμε άδεια με πλήρεις αποδοχές χωρίς να χρεώνεται η κανονική μας άδεια όσο πρέπει να είμαστε στο σπίτι δίπλα στα παιδιά μας που νοσούν.

Αρκετά πληρώσαμε την κωμωδία που λέγεται «διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία»».

Αλέξης Μητρόπουλος: “Συρρικνώνονται και τα χρήματα και οι μέρες άδειες”

Σε πλήρη αντίθεση με όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος, η νέα αυτή τροπολογία φέρνει πραγματικά σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους γονείς, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα στον REAL FM ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως ο ίδιος είπε, πρώτη φορά κάποιος νόμος ορίζει μείωση μισθολογικών αποδοχών στους γονείς που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά τους.

“Το δε μέτρο της τηλεργασίας εντάσσεται τώρα, επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στο παρελθόν ο γονιός έμενε σπίτι και πραγματικά είχε την επίβλεψη του παιδιού του”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Είναι δυνατόν να φροντίσεις όπως πρέπει ένα μικρό παιδί που νοσεί, όταν ο εργοδότης περιμένει από εσένα να εργάζεσαι απερίσπαστα από το σπίτι; Πώς ακριβώς διευκολύνει αυτή η τροπολογία τους γονείς;

Όσο για το τι άδεια δικαιούται ο γονιός περισσότερων από ένα παιδιά, αν αυτά νοσήσουν μετά το πέρας του 5ήμερου; “Αν αρρωστήσουν τα παιδιά διαδοχικά; Η νέα τροπολογία δεν δίνει κάποια απάντηση σε αυτό. Είναι κάτι που δεν φαίνεται ακόμα να έχει προβλέψει…” απαντά ο εργατολόγος.

Διαβάστε ακόμα:

Υπ. Παιδείας: Τι ισχύει για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού σε εκπαιδευτικούς

Νόμιζαν ότι ήταν κολικοί, αλλά το μωρό πέθαινε από σηψαιμία

Κρήτη: Ώρες αγωνίας για 13χρονο με κορωνοϊό που μπήκε στην εντατική λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας