Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό «Το παιδί μου δεν έχει όρια, τι να κάνω;» Η ειδικός απαντά!

«Το παιδί μου δεν έχει όρια, τι να κάνω;» Η ειδικός απαντά!

«Ο γιος μου είναι 4 ετών και θέλω να του βάλω όρια (έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα), αλλά τώρα δεν ξέρω από που να αρχίσω και τι να κάνω. Πετάει παιχνίδια και δεν ηρεμεί καθόλου, αλλά γίνεται συνέχεια πιο προκλητικός. Σας ευχαριστώ!»

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Συχνά η επιβολή ορίων δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον γονιό ωστόσο κρίνεται αναγκαία διότι εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια στο παιδί και το κάνει να λειτουργεί αργότερα ως υπεύθυνος ενήλικας.

Τα όρια χρειάζεται να μπαίνουν από κοινού και από τους δυο γονείς. Με σταθερότητα στην κοινή απόφαση και στην κοινή αντιμετώπιση αποφεύγουν δίπλα μηνύματα ισχυροποιούν την θέση τους ως γονείς και αποτρέπουν τα παιδιά να χειρίζονται τις καταστάσεις. Δείχνουν ότι ενδιαφέρονται με τον ίδιο τρόπο και ότι έχουν κοινό στόχο στο να προβληματίσουν το παιδί να αναλογιστεί τις πράξεις του. Οι γονείς είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η επιβολή ορίων στην αρχή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα προκαλέσουν θυμό, αντίδραση, θα κοιτάξουν να αποφύγουν την κατάσταση. Μπορεί να ξεσπάσουν σε κλάμα, σε φωνές. Καλό να παραμείνουν ψύχραιμοι και να δώσουν χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει και μετά να συζητήσουν από κοινού την συμπεριφορά του. Τα όρια σημαντικό είναι να γίνονται ξεκάθαρα, συγκεκριμένα και με ευκρίνεια.

Η θετική ανταπόκριση και η τήρηση ορίων επιβραβεύεται και ενισχύεται θετικά. Όρια μπαίνουν ανάλογα με την ηλικία και την συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού. Η θέσπιση των ορίων συνοδεύεται  πάντα από μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους γίνεται.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.