“Το παιδί μου δικαιούται τηλεκπαίδευσης επειδή ανήκω σε ευπαθή ομάδα αλλά το Υπ. Παιδείας δεν εφαρμόζει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ”

Η φετινή σχολική χρονιά διεξάγεται υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν από την πρώτη κιόλας μέρα των μαθημάτων στα σχολεία είναι τι θα γίνει με  τα παιδιά γονέων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση και υποχρεούνται να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Στο Infokids.gr έχουμε φιλοξενήσει πολλές αναφορές από αναγνώστες  που ζητούσαν να δοθεί μια λύση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το Υπουργείο Παιδείας να διευρύνει τη λίστα με τις ποιες κατηγορίες μαθητών που λόγω ευπαθών ομάδων δικαιούνται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το Υπ. Παιδείας δεν έχει υιοθετήσει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ επικαιροποίησε τις οδηγίες για τα Δημοτικά Σχολεία για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊόSARS-CoV-2.  Οι νέες οδηγίες περιέχουν ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες είτε αποσαφηνίζουν ρητά ορισμένα σημεία που ήδη περιλαμβάνονται στις οδηγίες είτε αποτελούν προσθήκες στις προβλέψεις βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε με την εφαρμογή των οδηγιών όπως σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ. Μπορείτε να δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Στις νέες οδηγίες υπάρχει πλέον πρόβλεψη ούτως ώστε οι μαθητές που συγκατοικούν με άτομο που έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα να απέχουν από το σχολείο και να κάνουν χρήση τηλεκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνεται  η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες και τον θεράποντα του ατόμου που πάσχει, συνυπολογίζοντας τη βαρύτητα του νοσήματος και την αναμενόμενη διάρκεια αυτού καθώς και τις μαθησιακές και ψυχολογικές συνέπειες στην ανάπτυξη του μαθητή. Ο θεράπων ιατρός του πάσχοντα εκδίδει αιτιολογημένη ιατρική βεβαίωση η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται από γονέα/κηδεμόνα μέσω του σχολείου του μαθητή στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία θα αποφασίζει σχετικά, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Η είδηση αυτή χαροποίησε πολλούς γονείς που είδαν ότι το αίτημά τους εισακούστηκε καθώς η ανησυχία τους για την δια ζώσης διδασκαλία των παιδιών πήγαζε αποκλειστικά από το γεγονός ότι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους σε περίπτωση που νοσήσουν. Κι όμως  με την επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπίστωσαν ότι οι νέες οδηγίες δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ καθώς δεν έχει υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.

Η άποψη της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των παιδιών οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είχε τοποθετηθεί και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα (8/1) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Το θέμα παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό και έχουν στο σπίτι τους κάποιο άτομο που ανήκει σε μια υψηλού κινδύνου ευπαθή ομάδα, είναι κάτι που μας έχει προβληματίσει. Είναι ένα δύσκολο θέμα, το έχουμε συζητήσει εκτενώς και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Όμως ευτυχώς η πραγματικότητα έχει δείξει, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η ομάδα αυτή των παιδιών αποτελούν ένα πολύ μικρό αριθμό. Είναι σπάνια τα περιστατικά, δηλαδή, που πραγματικά ο γονέας ανήκει σε μια υψηλού κινδύνου ομάδα πληθυσμού.

Kαταγγελία μητέρας στο Infokids: “Το παιδί μου θα χάσει τη σχολική χρονιά γιατί το Υπ. Παιδείας δεν εφαρμόζει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ”

Σήμερα λάβαμε την καταγγελία μιας μητέρας που μας ενημέρωσε πως ενώ οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι ξεκάθαρες  και διευρύνουν τη λίστα των μαθητών που δικαιούνται εντούτοις δεν εφαρμόζονται στα σχολεία. Όπως ανέφερε η αναγνώστρια στο Infokids.gr “Έχοντας διαβάσει τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ και διαπιστώνοντας ότι πλέον το παιδί μου δικαιούται τηλεκπαίδευσης λόγω δικού μου υποκείμενου νοσήματος, κατέθεσα σχετικό αίτημα στο σχολείο.

Το αίτημά μου δεν ικανοποιήθηκε καθώς όπως με ενημέρωσαν από το αρμόδιο τμήμα Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής του Υπουργείου Παιδείας, οι οδηγίες αυτές του ΕΟΔΥ δεν εφαρμόζονται και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ίσχυε εξαρχής για την τηλεκπαίδευση.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δυστυχώς πρέπει να το πάρω απόφαση πως βάσει συνθηκών το παιδί μου αναγκαστικά θα χάσει την σχολική χρονιά.”

H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Παιδείας οι υπεύθυνοι μας εξήγησαν ότι πράγματι δεν εφαρμόζονται οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς “Οι νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις που δίνουν οδηγίες επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας δεν συμπεριλαμβάνουν τις οδηγίες που είχαν συμπεριληφθεί την πρώτη φορά (σ.σ. ευπαθείς ομάδες για τηλεκπαίδευση) συνεπώς τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που βάσει της νέας οδηγίας του ΕΟΔΥ δικαιούνται τηλεκπαίδευσης θα πάνε κανονικά σχολείο και η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται για τα παιδιά που εξαρχής είχαν ενταχθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και τα παιδιά που προβλέπουν οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να υπογράψει νέα απόφαση η υπουργός Παιδείας.

Θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί άμεση λύση σε αυτή την κατάσταση που σίγουρα αφορά μια σημαντική μερίδα γονέων καθώς είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών είναι κρίσιμο.

Δεν νοείται να χάσουν παιδιά τη σχολική τους χρονιάς επειδή δεν έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το επικαιροποιημένο πλαίσιο οδηγιών του ΕΟΔΥ.