«Το παιδί μου είχε 30% πιθανότητες επιβίωσης»: Μία πραγματική ιστορία μηνιγγίτιδας που προκαλεί τρόμο

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου και οι πρώτες ιώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, «ρίχνοντας» πολλά παιδιά στο κρεβάτι με τα ύπουλα συμπτώματά τους. Ειδικά αυτή την εποχή που η μεταδοτικότητα ιών και μικροβίων είναι έντονη, οι γονείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής των παιδιών, θωρακίζοντας καλά τον οργανισμό τους με καλή διατροφή και τα απαραίτητα εμβόλια. Επίσης, προσοχή χρειάζεται και στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το παιδί σε περίπτωση που νοσήσει, καθώς μπορεί να μαρτυρούν κάτι πολύ σοβαρότερο.

Η παρακάτω αληθινή ιστορία ενός παιδιού, από το Gloucester της Αγγλίας, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, τη σημασία της πρόληψης αναφορικά με την υγεία του παιδιού μας:

Το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 2011, ο Mattia ήταν λίγο γκρινιάρης. Οι γονείς του υπέθεσαν ότι ήταν κάποιος πονόδοντος. Αργότερα την ίδια μέρα, όταν ξύπνησε από τον απογευματινό υπνάκο του, είχε «ανεβάσει» υψηλό πυρετό. Οι γονείς κάλεσαν τον παιδίατρο που τους συμβούλευσε να δώσουν στο παιδί παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη, ενώ τους είπε να συνεχίσουν να μετράνε τον πυρετό του και να τον ενημερώσουν, αν τυχόν αυτός χειροτέρευε.

«Γύρω στα μεσάνυχτα, ακούσαμε τον Mattia να κλαίει και έτσι πήγαμε να τον ελέγξουμε, να τον ηρεμήσουμε και να τον βάλουμε ξανά για ύπνο. Περίπου 1 ½ ώρα αργότερα είχε έντονη διάρροια. Όταν άνοιξα το φορμάκι του, παρατήρησα ένα κόκκινο σημάδι στην κοιλιά του», περιγράφει η μαμά του, Aurelia. Οι γονείς τότε κάλεσαν κατευθείαν τον γιατρό, ο οποίος τους είπε να πάνε αμέσως στα επείγοντα.

Μόλις ο γιατρός εκεί είδε τον Mattia, επιβεβαίωσε ότι είχε μηνιγγίτιδα και ότι ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Μέσα σε λίγη μόνο ώρα το παιδί ήταν καλυμμένο με πορφυρά σημάδια, η αναπνοή του ήταν άρρυθμη και ήταν εξαιρετικά χλωμός, τόσο που σιγά-σιγά γινόταν μπλε. Άμεσα οι γιατροί του έδωσαν μια σειρά ειδικών αντιβιοτικών και του έβαλαν μάσκα οξυγόνου.

Οι γιατροί συνέστησαν στους γονείς να μεταφέρουν το παιδί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, οπότε κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο. Όταν έφτασαν στην παιδιατρική κλινική του Bristol με τους εξειδικευμένους γιατρούς να τους περιμένουν και τους νοσηλευτές να ρωτούν αν υπάρχουν άλλα άτομα στο σπίτι, οι γονείς κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Κάποια στιγμή τους ζήτησαν να βγουν από το δωμάτιο του παιδιού, προκειμένου να το διασωληνώσουν και να το βοηθήσουν να αναπνεύσει.

Λίγη ώρα αργότερα, οι γονείς ενημερώθηκαν, ότι ο Mattia αγωνιζόταν για τη ζωή του. Είχε μόλις 30% πιθανότητες για να τα καταφέρει και οι γιατροί  έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τον βοηθήσουν. «Όταν καταφέραμε να δούμε το παιδί μας, το βρήκαμε διασωληνωμένο από κάθε μεριά, πρησμένο και καταθλιπτικό. Το μόνο αισιόδοξο ήταν ότι ακόμα ανέπνεε. Αυτό ήταν το μόνο που είχε σημασία εκείνη τη στιγμή. Μας είπαν, ότι οι πρώτες 24 ώρες ήταν κρίσιμες και αυτές πέρασαν χωρίς το παιδί να χειροτερεύει. Το ίδιο και οι επόμενες 24 ώρες. Οι γιατροί άρχισαν να μειώνουν την καταστολή και να αφαιρούν σιγά σιγά καλώδια και αναπνευστήρες.

Όταν ο Mattia βγήκε από την καταστολή, υπήρχαν ακόμα αμφιβολίες για το αν ο εγκέφαλός του είχε επηρεαστεί. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας δεν ήταν τέλεια αλλά όχι και εντελώς κακά. «Έπειτα από άλλες οκτώ ημέρες στον γενικό θάλαμο, τελικά τον πήραμε στο σπίτι με φάρμακα για να αποφύγουμε τυχόν σπασμούς (είχε δύο όταν επανήλθε από την καταστολή)», λέει η μαμά του.

Με τον καιρό ο Mattia ανέκαμψε εξαιρετικά. Δεν χρειάστηκε να πάρει ειδικά φάρμακα κατά των σπασμών, δεδομένου ότι ποτέ δεν έδειξε κανένα σημάδι επιληψίας. Συναντά, όμως, ακόμα, τακτικά τον παιδίατρο που τον παρακολουθεί, περισσότερο για να βεβαιώνονται όλοι δεν καραδοκεί καμία ανεπιθύμητη επιπλοκή.

Η Μηνιγγίτιδα Β στην Ελλάδα

Στον μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα, με ένα 13χρονο αγόρι όπου διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου B πριν ένα μήνα στην Σκύρο. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου το παιδί νοσηλεύτηκε και διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.

Δυστυχώς, όμως, η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ  από την αρχή του 2018 έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή, Σκύρο και Τρίπολη.

Θυμίζουμε, ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Η πρόληψη, λοιπόν, είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την προστασία του παιδιού μας, ειδικά δεδομένου, ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Στην Ελλάδα, διατίθεται από το 2013 και μετά εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για να εξασφαλιστεί, ωστόσο, η θωράκιση απέναντι στη νόσο, το παιδί θα πρέπει να κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου.