Πώς να διαλέξετε σωστά τα πρώτα βιβλία των παιδιών σας

Ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσουμε λιλιπούτειους βιβλιόφιλους είναι να δώσουμε από νωρίς στα παιδιά το ερέθισμα να ανακαλύψουν τις πολύτιμες γνώσεις και τον κόσμο της φαντασίας που κρύβεται μέσα σε κάθε βιβλίο.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου εκτός του ότι θα μας φέρει κοντά με το μωρό μας και θα μας δώσει ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί του, είναι και ένας τρόπος για να του προσφέρουμε πολύτιμα νοητικά ερεθίσματα.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών επισημαίνει ότι καλό είναι οι γονείς να αρχίσουν να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους πριν ακόμα αυτά συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Η επαφή με βιβλία από τους πρώτους μήνες είναι μια καλή αρχή για να μάθουν, στη συνέχεια, να αγαπούν το διάβασμα και το γράψιμο.

Έχοντας πάρει αγκαλιά το παιδί, ωφέλιμο είναι να του διαβάζουμε, προσέχοντας τον τρόπο αλλά και τον τόνο της ομιλίας μας. Πρέπει να κάνουμε συχνές παύσεις στην ανάγνωση, να παίζουμε με τον τόνο της φωνής μας, να αλλάζουμε εκφράσεις και να κάνουμε γκριμάτσες ανάλογα με το περιεχόμενο της αφήγησης  και φυσικά να προτρέπουμε το παιδί να αγγίζει το βιβλίο, να βλέπει τα χρώματα, να μιμείται τους ήχους της αφήγησης.

Ποια είναι τα μυστικά του καλού βιβλίου για πολύ μικρά παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια οι εκδοτικοί οίκοι έχουν επενδύσει ιδιαιτέρως στα βιβλία για παιδιά από 0-4 ετών με αποτέλεσμα οι γονείς να προβληματίζονται ως προς το ποια από αυτά να προτιμήσουν. Σε γενικές γραμμές, τα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά ακολουθούν τα στάδια της γνωστικής τους ανάπτυξης, έχουν ελκυστικές εικονογραφήσεις, pop-up (αναδυόμενες – αναδιπλούμενες) εικόνες και μικρά κείμενα, ώστε το ίδιο το βιβλίο να αποτελεί μια μορφή δημιουργικού παιχνιδιού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξουμε ένα παιδικό βιβλίο είναι να γνωρίζουμε το στάδιο νοητικής και πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού. Ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, το μωρό μπορεί να ακουμπά τις σελίδες – ενίοτε και να τις ξεφυλλίζει –  ενώ στους 12 μήνες μπορεί να κρατήσει μόνο του το βιβλίο. Επομένως είναι βασικό τα πρώτα βιβλία του παιδιού να είναι από σκληρό χαρτόνι ή πάνινα, να έχουν λίγες σελίδες , ώστε το παιδί να μπορεί να τις γυρίσει μόνο του, και να είναι πολυαισθητηριακά.  Με άλλα λόγια, αναφερόμαστε σε βιβλία που είτε παράγουν ήχους, είτε έχουν σημεία που το παιδί μπορεί να αγγίξει διαφορετικές υφές, είτε βιβλία που έχουν αναδιπλούμενες εικόνες, είτε βιβλία που το παιδί μπορεί να κάνει κινήσεις και να ανακαλύψει κρυμμένα αντικείμενα.

Μικρές ιστορίες με ζώα και σκηνές από καθημερινές δραστηριότητες (ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, βόλτες, σχολείο) είναι κατάλληλες για τα πρώτα αναγνώσματα του παιδιού.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζουν να εμπλουτίζονται οι αναγνωστικές του επιλογές και έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη να αρχίσει να μαθαίνει τα σχήματα, τα χρώματα, τους αριθμούς, τις φωνές των ζώων, τα αντικείμενα της καθημερινότητας.

Εκτός από τη θεματική της εκάστοτε ιστορίας, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εικονογράφηση του βιβλίου. Τα μωράκια λατρεύουν τις ζωηρόχρωμες εντυπωσιακές εικόνες που αποτυπώνουν εικαστικά την ιστορία που τους διαβάζετε. Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση με έντονα χρώματα βοηθά το παιδί να παρατηρήσει λεπτομέρειες, να αντιληφθεί συναισθήματα και να ανακαλύψει πράγματα που δεν τα λέει με λόγια η ιστορία. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η εικονογράφηση είναι ισοδύναμη της αφήγησης, καθώς μέσω αυτής το παιδί θα αφομοιώσει όλα όσα άκουσε από την ανάγνωση του παραμυθιού.

Οι βιβλιοπροτάσεις του Infokids.gr για τους λιλιπούτειους αναγνώστες

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν δύο ξεχωριστές σειρές βιβλίων που προ(σ)καλούν τα παιδιά στον κόσμο της ανάγνωσης.

Με σύνθημα «Διαβάζω και Διασκεδάζω» οι πολύ μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν όμορφες διασκεδαστικές ιστορίες, που θα τους κεντρίσουν την περιέργεια και θα τους χαρίσουν μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία. Είτε τους αρέσει να «διαβάζουν» μόνα τους  το βιβλίο βλέποντας και ξαναβλέποντας τις εικόνες, είτε τους αρέσει να τους διαβάζουμε το κείμενο και να τους δείχνουμε τις εικόνες, τα βιβλία της σειράς θα γίνουν ο καλύτερός τους φίλος.

Μέσα σε 10 σελίδες περιγράφονται με ευφάνταστα στιχάκια και λεξούλες που κατανοούν όλα τα παιδάκια ενός έτους και άνω σύντομες ιστορίες γύρω από καταστάσεις και πρόσωπα που τους είναι οικεία. Αυτές οι ευρηματικές ρίμες, μάλιστα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «λυθεί» η γλώσσα του παιδιού και να αρχίσει να λέει τα πρώτα του λογάκια! Με πρωταγωνιστές ζωάκια, και μηνύματα που αφορούν την οικολογία, τη συμπεριφορά, η σειρά επιχειρεί με εύκολους στίχους και εξαιρετική εικονογράφηση να συστήσει στα παιδιά τον κόσμο, κανόνες ορθής συμπεριφοράς και ηθικές αξίες, χωρίς να τα κουράζει.

Αν πάλι θέλετε να μάθετε στο παιδί σας τους αριθμούς, τα σχήματα, τα χρώματα, τα ζώα αλλά και αντίθετες λέξεις τότε Οι πρώτες μου γνώσεις και Οι πρώτοι μου αριθμοί” είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Μάθηση και όμορφες εικόνες συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για τη διανοητική ανάπτυξη.  Στόχος των βιβλίων είναι να μάθουν τα παιδιά να συσχετίζουν λέξεις και εικόνες και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.