Τοξικές μέδουσες στη Χαλκιδική και τσούχτρες στον Παγασητικό χαλάνε τα μπάνια των παραθεριστών

Τοξικές μέδουσες στη Χαλκιδική και τσούχτρες στον Παγασητικό χαλάνε τα μπάνια των παραθεριστών

Τι καλύτερο αυτές τις μέρες με τον τρομερό καύσωνα από τις δροσερές βουτιές στις καταγάλανες ακτές της Ελλάδας; Δυστυχώς, όμως, η φύση σε πολλές περιπτώσεις έχει άλλα σχέδια και επιβάλλει τους δικούς της νόμους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης από περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, πολλά παραλιακά μέτωπα μαστίζονται τις τελευταίες ημέρες από τοξικές μέδουσες και τσούχτρες που δεν επιτρέπουν στους λουόμενους να απολαύσουν τα μπάνια τους ανέμελα.

Πιο συγκεκριμένα, “η θάλασσα νοσεί”, όπως λένε οι ειδικοί, σε πολυσύχναστες περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας όπου εμφανίζονται τσούχτρες, φυσαλίδες και αφρός, θολώνοντας τα νερά. Πρόκειται για φαινόμενα που η εκδήλωσή τους σε τέτοια ένταση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των «νοτιάδων» που φύσηξαν το περασμένο διάστημα.

Σύμφωνα με το makthes.gr, “Οι πρώτες μέδουσες εντοπίστηκαν περί τις 10 Ιουλίου σε παραλίες του πρώτου ποδιού Χαλκιδικής και ειδικότερα στις ακτές του δήμου Κασσάνδρας, όπως είναι το Ποσείδι, η Νέα Σκιώνη, η Μόλα Καλύβα, το Πευκοχώρι, το Παλιούρι, το Πολύχρονο, η Χανιώτη, η Καλλιθέα κ.ά.” Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Κασσάνδρας τις τελευταίες ημέρες  φαίνεται να υπάρχει κάποια ύφεση του φαινομένου.

Ίσως, επειδή σήματα SOS εκπέμπονται πλέον από τους κατοίκους της Λάρισας, οι οποίοι είδαν τις ακτές του Παγασητικού να γίνονται ροζ τελευταία από τις τσούχτρες.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, ειδικά στα παράλια στις περιοχές Μεσάγγαλα, Αγιόκαμπο και Ρακοπόταμο, οι παραλίες γέμισαν είτε με μικρές καφέ μέδουσες είτε με μοβ (Pelagia Noctiluca).

Η λύση στο φαινόμενο, λένε οι επιστήμονες, θα δοθεί εφόσον «φυσήξει» δυνατά ο άνεμος και μεταφέρει τις τσούχτρες σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, στα Μεσοπέλαγα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι μωβ μέδουσες “απειλούν” τις ελληνικές παραλίες – Το επικίνδυνο τσίμπημά τους -Πού εντοπίζονται αυτό το διάστημα

Μία ακόμα γυναικοκτονία: Σκότωσε τη γυναίκα του – μητέρα τριών παιδιών – μέσα σε ταβέρνα!

Χανιά: Έδεσαν ανήλικο και τον μαστίγωναν!

Δημήτρης Λούνδρας: Ο νεότερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών ήταν Έλληνας!