Δημήτρης Λούνδρας: Ο νεότερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών ήταν Έλληνας!

Δημήτρης Λούνδρας: Ο νεότερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών ήταν Έλληνας!

Με αφορμή τις σπουδαίες διακρίσεις δύο ανήλικων κοριτσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, το χρυσό μετάλλιο της 13χρονης Μομίγι Νισίγια και το αργυρό της Λεάλ στο σκέιτμπορντ, η ΔΟΕ δημοσίευσε τη λίστα των νεαρότερων αθλητών που έχουν κατακτήσει ποτέ μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει το όνομα του Έλληνα Δημήτρη Λούνδρα. Ο μόλις 10 ετών (και 218 ημερών) τότε αθλητής συμμετείχε στους Αγώνες της Αθήνας του 1896 και διακρίθηκε στο δίζυγο, κατακτώντας χάλκινο μετάλλιο!

Λαμπρή αρχή και πορεία ζωής

Ο νεώτερος Ολυμπιονίκης, λοιπόν, γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1885. Ήταν αθλητής της γυμναστικής και άνηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο που κατέλαβε την τρίτη θέση στο ομαδικό δίζυγο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό δεν έπαψε ποτέ, αφού στην συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας, ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α’.

Το 1936, ο Λούνδρας διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, ωστόσο παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Φοίτησε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, υπηρέτησε σε πλοία και επιτελικές θέσεις, έφτασε στις ανώτατες βαθμίδες και συμμετείχε στο κίνημα του 1935.

Έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Μάλιστα, πήρε μέρος και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους. ενώ το 1940 τοποθετήθηκε ναυτικός διοικητής του Αιγαίου.

Το 1945 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποναυάρχου.

Ο γιος του, Κώστας Λούνδρας, ήταν και αυτός αξιωματικός του ναυτικού, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύζυγος της Ελένης Βλάχου, δημοσιογράφου και εκδότριας των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή».

Ο Δημήτριος Λόυνδρας απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 1970.

(πηγή φωτογραφιών: militaire.gr)

Διαβάστε ακόμα:

Σαρλίζ Θερόν: Στην Πάρο με τα παιδιά της η λαμπερή ηθοποιός!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το είπε και σήμερα θα το… κάνει

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας!: Συγκινεί η αφιέρωση στις κόρες του