Βιολογικά σχολικά γεύματα: Μόνο τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να το καταφέρουν και αυτό!

Ο Δήμος Τρικκαίων δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις καινοτομίες, τις δράσεις και τα όσα πρωτότυπα λαμβάνουν χώρα εκεί καθιστώντας τα Τρίκαλα μια σύγχρονη και ευφυή πόλη. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιολογικά σχολικά γεύματα BioCanteens Sustainable School Meals.

Το Δίκτυο BioCanteens συντονίζεται, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη δημοτική αρχή σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, από την πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία), ενώ εκτός του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν η πόλη Troyan (Βουλγαρία), το Rosignano Marittimo (Ιταλία), η Pays des Condruses (Βέλγιο), η Torres Vedras (Πορτογαλία) και η Vaslui (Ρουμανία).

Αυτά είναι τα οφέλη της ένταξης των σχολείων στα βιολογικά σχολικά γεύματα

«H καλή πρακτική στην υιοθέτηση της οποίας στοχεύει ο Δήμος Τρικκαίων από τη συμμετοχή του στον εν λόγω πρόγραμμα, αφορά στη βελτίωση της παρεχόμενης σίτισης που πραγματοποιείται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, μέσω των κυλικείων με την υιοθέτηση και παροχή στα σχολεία διατροφικών προϊόντων. Αυτά σχετίζονται με την τοπική παραγωγική ταυτότητα (παραγωγή από τοπικές επιχειρήσεις), ενώ οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες είναι είτε πιστοποιημένες ως βιολογικές είτε ολοκληρωμένης διαχείρισης», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ότι «επιπλέον, στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, καθώς και στην εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τομέας της αγροδιατροφής, ο συνδυασμός της γνώσης των μαθητών για θρεπτική αξία των γευμάτων και η ενίσχυση της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας συνδυάζονται σε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα. Ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει τη σύζευξη διαφορετικών τομέων της κοινωνίας μας, ώστε οι μαθητές, οι πολίτες, οι παραγωγοί, να μπορούν να μετέχουν σε αναπτυξιακές προσπάθειες με άμεσα οφέλη για την τοπική οικονομία και τη νέα γενιά».

Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών, στην παραγωγή 100% βιολογικών γευμάτων, με μια προοδευτική αύξηση της προέλευσης των πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης και στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα σχολεία με την εισαγωγή αντίστοιχης διατροφής στις σχολικές μονάδες, η οποία ενισχύεται από την παροχή γευμάτων μαγειρεμένων από εποχιακά, φρέσκα, βιολογικά και ακατέργαστα προϊόντα.

Επίσης, ενισχύει την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ υφίσταται και μια δραματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων με μια σειρά απλών λύσεων. Η εξοικονόμηση πόρων κατέστησε δυνατή την προσφορά 100% προϊόντων βιολογικής προέλευσης, που σερβίρονται στα κυλικεία με σταθερό κόστος. Οι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ενισχύουν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κριτηρίων που εστιάζουν στην ποιότητα των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος».