Υπάρχει ενδεχόμενο να μπει το εμβόλιο του κορωνοϊού στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών που πάνε σχολείο;

Όλος ο πλανήτης κινείται στο χορό των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια να στηθεί ένα τοίχος προστασίας και να μπει ένα φρένο στη διασπορά του.

Κορωνοϊός: Έρχονται τα εμβόλια για παιδιά και έφηβους

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ελπίζοντας ότι θα έχουν τα αποτελέσματα έως το καλοκαίρι, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τον εμβολιασμό των εφήβων σε πρώτη φάση. Ανάλογα με το πώς «δουλεύουν» τα εμβόλια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μετά οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δοκιμές και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο παιδίατρος εξηγεί: Πρέπει και τα παιδιά να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό;

Ο παιδίατρος και Διεθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan (Athens Metropolitan Hospital) Γεώργιος Τσόλας με ανάρτησή του εξηγεί στους γονείς που ανησυχούν και επίμονα ρωτούν αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID 19 τα εξής:

☑️ Το 92% των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 αφορούν σε ενήλικες άνω των 55 ετών. Μόνο το 0,08% έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών.

☑️ Τα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τα παιδιά είναι ελάχιστα. Οι εταιρείες Moderna και Janssen / Johnson & Johnson μελέτησαν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Pfizer περιέλαβε ένα μικρό υποσύνολο εφήβων μεταξύ 16 και 17 ετών. Οι μελέτες των εμβολίων COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επόμενη φάση των κλινικών μελετών μπορεί να περιλάβει και τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών. Μπορεί όμως να μην υπάρξουν μελέτες για παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς αυτά σπάνια προσβάλλονται από COVID-19.

☑️ Θεωρώ πως να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διεθνώς τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-18 ετών ως το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, η κατάλληλη δόση του εμβολίου μπορεί να καθοριστεί και για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών.

☑️ Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, ειδικά για το 2021 μου φαίνεται απίθανος. Το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του αντι-#COVID_19 εμβολιασμού στα παιδιά στα επόμενα χρόνια κι αν θα περιληφθεί στους υποχρεωτικούς ή προαιρετικούς εμβολιασμούς, δεν μπορώ να το προβλέψω προς το παρόν.

Το post του παιδιάτρου