Υπάρχει κίνδυνος ο κορoνοϊός να μεταδίδεται μέσω των τροφίμων; – Τι ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΕΦΕΤ στην ενημέρωση του για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του κορονοϊού  μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν, τόνισε ο ΕΦΕΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων

Παράλληλα ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

• Εφαρμογής σχολαστικού προγράμματος καθαρισμού – απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά.

• Έγκαιρης αποκομιδής απορριμμάτων.

• Ορθής εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας – απεντόμωσης.

Καταναλωτές, μην ξεχνάτε την τήρηση των κανόνων υγιεινής

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.

Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊό.

Καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων.