Γονείς, αυτές είναι οι 9 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας πριν ασχοληθούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζούμε στη εποχή της πρωτοκαθεδρίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα περισσότερα παιδιά διατηρούν προσωπικό προφίλ στα μέσα αυτά από μικρή ηλικία. Μια τέτοιου είδους συνήθεια μπορεί να κρύβει και κινδύνους. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για να τα προστατεύουν από τις κακοτοπιές, δίνοντάς τους, έτσι, την ευκαιρία να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη για την κοινωνική τους ζωή.Αν και εσείς θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, οι παρακάτω συμβουλές που συγκέντρωσε το Infokids.gr θα σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.

1. Μην απέχεις από την αληθινή ζωή

Δεν πρέπει το παιδί να είναι διαρκώς προσκολλημένο μπροστά στην οθόνη του smartphone ή του tablet και να τσεκάρει διαρκώς τις ενημερώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι εγεγγραμμένο. Πρέπει να το παιδί να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τους φίλους του όχι διαδικτυακά αλλά εξ επαφής. Να κανονίζουν συναντήσεις, να βγαίνουν βόλτα και γενικότερα να μην επαναπαύονται μόνο στην επικοινωνία μέσω υπολογιστή. Επιπλέον, το παιδί δεν θα πρέπει να περιηγείται στα κοινωνικά δίκτυα την ώρα που τρώτε οικογενειακώς ή την ώρα που ως οικογένεια συγκεντρώνεστε στο σπίτι. Εξηγήστε τους τη σημασία του να μιλάτε και να επικοινωνείτε.

2. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εργαλείο επίδειξης και όχι πάντα για καλό

Μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να προβάλλουν στα προφίλ τους μόνο τον καλύτερο, αν και μη ρεαλιστικό, εαυτό τους, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την ψυχολογία τους. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής τους εξιδανικευμένο, τα προβλήματα και οι σκοτούρες είναι ελάχιστες και γενικότερα όλα τα πράγματα είναι πασπαλισμένα με χρυσόσκονη και χαμόγελα που σπάνια αντικατοπτρίζει όσα συμβαίνουν στη πραγματικότητα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πιστεύουν στον απόλυτο βαθμό όλα όσα βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα και να μην θεωρούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τέλειες και αψεγάδιαστες ζωές. Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.

3. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός-ή σε αυτό που θα δημοσιεύσεις

Καλό θα είναι να εξηγήσετε στα παιδιά το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα καθώς κάθε τους ανάρτηση και φωτογραφία εκτίθεται στα μάτια πολλών χρηστών εκ των οποίων πολλοί είναι συγγενείς, οικογενειακοί φίλοι, συμμαθητές, γνωστοί αλλά και άγνωστοι. Μάλιστα ένας οδηγός για τον αν πρέπει να προβούν σε μια δημοσίευση είναι να τους προτρέψετε κάθε φορά να σκέφτονται τις εξής ερωτήσεις πριν πατήσουν το κουμπί της δημοσίευσης “Αληθεύει αυτό που θα γράψω;”, ” Είναι βοηθητικό;”, “Είναι ευγενικό;”, “Θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις;”, “Το δημοσιεύω για τους σωστούς λόγους;”, “Δεν πειράζει αν το διαβάσουν οι συγγενείς μου;” “Θα το έλεγα ποτέ αυτό στην αληθινή μου ζωή;”. Για παράδειγμα, ενημερώνοντας ότι βρίσκονται σε οικογενειακές διακοπές ή δημοσιεύοντας τη διεύθυνση του σπιτιού τους, είναι σαν να κάνουν πρόσκληση σε επίδοξους ληστές.

4. Μην δίνεις πουθενά τους κωδικούς πρόσβασης σου στα προφιλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τονίζουμε στο παιδί ότι ο κωδικός πρόσβασής είναι ακριβώς όπως η οδοντόβουρτσα. Μην το μοιράζετε με άλλους και να το αλλάζει τακτικά!

5. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός-η με το περιεχόμενο και τον τόνο αυτών που γράφεις καθώς και με αυτούς που συνομιλείς

Το παιδί μπορεί να είναι ευγενικό και να σέβεται τους φίλους του, δεν μπορείτε όμως να γνωρίζετε ποιους θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Πολύ πιθανόν να συναντήσει μπροστά του και «φίλους» οι οποίοι χρησιμοποιούν απρεπή σχόλια. Το παιδί σας ίσως λάβει προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα. Δυστυχώς εκείνοι οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρενοχλήσουν, να δυσφημίσουν νέους και πολλές φορές υποδύονται κάποιους άλλους. Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία. Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα. Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.

6. Oι ρυθμίσεις απορρήτου είναι πολύτιμες

Οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι σημαντικές και πρέπει να τονίσουμε τη σημασία τους, αλλά και να ενημερώσουμε τα παιδιά πάνω σε αυτές. Τους εξηγούμε πως λειτουργούν, από τι μας προστατεύουν αλλά και γιατί δεν πρέπει να αποκαλύπτουν στοιχεία των λογαριασμών τους σε κανέναν.

7. Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα

Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στος γονείς ή σε κάποιο άλλο ενήλικο πρόσωπο που εμπιστεύεται.

8. Να προσέχεις τις διαδικτυακές σου επαφές

Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με κάποιο «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.

9.Οι φωτογραφίες διαρκούν για πάντα

Πρέπει τα παιδιά να είναι ιδαιτέρως προσεκτικά με το περιεχόμενο των φωτογραφιών που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Κάθε φορά που κοινοποιούν περιεχόμενο για τον εαυτό τους, είτε πρόκειται για φωτογραφίες, βίντεο ή προσωπικά στοιχεία να θυμούνται ότι το περιεχόμενο αυτό μπορεί εύκολα να καταλήξει σε άτομα στα οποία δεν θα θέλανε να σταλεί οπότε να προσέχουν πριν αναρτήσουν το οτιδήποτε σχετικό.