Ο πόνος στο στομάχι ή την κοιλιά καταστρέφει την καθημερινότητά σας;


Από τον Γιώργο Καραμανώλη, Λέκτορα Γαστρεντερολογίας, Β’ Χειρουργική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,  Νοσ. «Αρεταίειο»

Σχεδόν o ένας στους  οκτώ ΄Ελληνες πάσχει από κοιλιακό πόνο και σπασμούς σε κάποια στιγμή της ζωής του με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωή του.

Τα αίτια

Ο κοιλιακός και στομαχικός πόνος έχουν  μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Η αιτία του πόνου είναι άγνωστη, αλλά πολύ πιθανόν να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνει στρες, δυσανεξία τροφίμων, αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, ορμονικούς παράγοντες, διαταραχές  των νεύρων στον πεπτικό σωλήνα και το έντερο κ.λπ.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των 1.500 ατόμων που εξετάστηκαν  υπέφεραν τακτικά από κοιλιακό πόνο (2).

Πολλοί από τους  χρόνια πάσχοντες με κοιλιακό/στομαχικό πόνο, τον θεωρούν ιδιαίτερα ενοχλητικό και ακόμα και όταν εκτελούν απλές δουλειές είναι πολύ δυσαρεστημένοι. Επίσης πιστεύουν ότι ο πόνος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους , αφού αναγκάζονται να αλλάξουν ή να ακυρώσουν κοινωνικές υποχρεώσεις και μάλιστα συχνά την τελευταία στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για το πώς ενεργούν στον χώρο εργασίας, αφού πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν ότι «δεν κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά όσο θα ήθελαν». Η πλειονότητα των ασθενών  με κοιλιακό/στομαχικό πόνο αναφέρουν μια «παράξενη» αναστάτωση του στομαχιού ή μια αίσθηση  μια τουλάχιστον φορά το μήνα, αλλά  προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όσο καλύτερα μπορούν.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως  τους οδηγεί σε λάθος αντιμετώπιση . Το σκεύασμα  που χρησιμοποιούν πολλοί ασθενείς είναι το παυσίπονο, αλλά τα αναλγητικά απλώς “κουκουλώνουν” τον πόνο, χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία.
Οι ειδικοί συστήνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή καθώς και τη λήψη  σπασμολυτικών για την αντιμετώπιση του κοιλιακού και του στομαχικού πόνου.
Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν ζητήσει βοήθεια από κάποιο φαρμακοποιό ή γιατρό ήξεραν ότι η πραγματική ανακούφιση προέρχεται από τη βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη δηλ. το γνωστό σε όλους μας  Buscopan®.1,2
Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη  έχει μια μοναδικά στοχευμένη δράση στο σημείο του πόνου/σπασμού. Με αυτό τον τρόπο  ανακουφίζει τον πόνο, σταματώντας το αίτιο που τον προκαλεί αντί απλώς να τον ¨κουκουλώνει¨. Επίσης, η  βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη  είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων μόλις ξεκινήσουν. Για αυτό θυμηθείτε να το έχετε πάντοτε μαζί σας  όταν βγαίνετε έξω με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας.
Οι κλινικές μελέτες αλλά και η πρακτική εμπειρία πολλών ετών επιβεβαιώνουν ότι η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα με το εξειδικευμένο για αυτή την περιοχή φάρμακο έχει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.
Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη (Buscopan®) παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση σε οποιαδήποτε αιτία  στομαχικού και κοιλιακού πόνου,  ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους.