Γραφτείτε στο θερινό Σχολείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα

Ραντεβού πανεπιστημιακών, φοιτητών και λοιπών ενδιαφερομένων με επίκεντρο τον Πλάτωνα και την περίφημη Ακαδημία του φέτος το καλοκαίρι έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Εκεί θα λειτουργήσει το Θερινό Σχολείο 2012 με θέμα «Η Ακαδημία του Πλάτωνα: μια πύλη για την εφαρμοσμένη φιλοσοφία στις επιστήμες» – “Plato’s Academy: a gateway for applied philosophy in sciences”.

Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που αφορά την Ακαδημία Πλάτωνος και τη σημασία της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο, με τον τίτλο «Ακαδημία Πλάτωνος – Δράσεις για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση». Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Ωνάσης», με την υποστήριξη και συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Το Θερινό Σχολείο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που θα διεξαχθεί 3 συνεχή έτη (2012, 2013, 2014), διαρκεί 15 μέρες και έχει στόχο να εξετάσει την επίδραση κυρίως της πλατωνικής φιλοσοφίας πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμοσμένη έρευνα και τις βασικές αρχές που τη διέπουν, καθώς και τις διαδρομές μέσα από τις οποίες η έρευνα επιδρά και, σε μερικές περιπτώσεις, ανατρέπει τις αρχές αυτές.

Στο φετινό Θερινό Σχολείο, που ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου, συμμετέχουν 20 φοιτητές-διδάκτορες που προέρχονται από 13 χώρες και καλύπτουν μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων, όπως Φιλοσοφία, Φιλοσοφία του Δικαίου, Ηθική στη Γλωσσολογία, Επιστημολογία, αλλά και Βιολογία, Ηλεκτρομηχανολογία κ.λπ. Διοργανώνεται στον «Ελληνικό Κόσμο» καθημερινά, ώρες 10:00-14:00, ενώ κάποια απογεύματα διεξάγονται εργαστήρια.

Οι φοιτητές επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και κοινοποιήθηκε μέσω των δικτύων αριστείας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, των συνεργαζόμενων φορέων, καθώς και των ελληνικών πρεσβειών, στα σημαντικότερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Η δύσκολη επιλογή έγινε μεταξύ 95 ατόμων από συνολικά 18 χώρες.

Οι θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Θερινό Σχολείο τη φετινή χρονιά είναι:

Αρχαία Φιλοσοφία
Ηθική
Φιλοσοφία Επιστήμης
Αναπαράσταση (Απεικόνιση)

Οι εισηγητές και υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες υψηλότατου επιπέδου, όπως οι: Θεόδωρος Αραμπατζής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Χατζημωϋσής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φωτεινή Ζήκα, Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Κατερίνα Μπαντινάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Alexander Bird, Πανεπιστήμιο Bristol, Φιλήμων Παιονίδης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελένη Φιλιππάκη, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Βάσω Κιντή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σταυρούλα Τσινόρεμα, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννης Στεφάνου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, John Hyman, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Σπυρίδων Ράγκος, Πανεπιστήμιο Πατρών, Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών, Richard McKirahan, Κολέγιο Pomona (ΗΠΑ), Παύλος Καλιγγάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στάθης Ψύλλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στέλιος Βιρβιδάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας, Χλόη Μπάλα, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος, Αθανάσιος Σίδερης, Γιάννης Αρβανίτης, και ο βοηθός εργαστηρίου Γαβριήλ Γκούρδογλου, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των ειδικών θεμάτων και γνωστικών αντικειμένων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 32 ώρες διαλέξεων, 16 ώρες ειδικών επιστημονικών εργαστηρίων και 3 επισκέψεις σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Λίγα λόγια για το θεσμό του Θερινού Σχολείου από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η Ακαδημία του Πλάτωνα σηματοδοτεί μια αντίληψη ευρύτερης ενασχόλησης της φιλοσοφίας με θέματα οργάνωσης της κοινωνίας, της οικονομίας και της παραγωγικής διαδικασίας. Ο στοχασμός του Πλάτωνα και των μαθητών του, και κυρίως του Αριστοτέλη, αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο συγκρότησης των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Η πορεία της εφαρμοσμένης έρευνας σε διάφορους τομείς συνδέθηκε, ανατροφοδότησε και συνεχίζει να ανατροφοδοτεί ανελλιπώς το φιλοσοφικό στοχασμό. Από την Κβαντομηχανική και τη θεωρία του χάους στη Φυσική έως τη θεωρία της αξίας στην Οικονομία, και από τη Βιοτεχνολογία έως την Αστροφυσική, η εφαρμοσμένη έρευνα τρέφεται από τις βασικές ιδέες του φιλοσοφικού στοχασμού και τον ανατροφοδοτεί με τις προκλήσεις των σύγχρονων αποτελεσμάτων της.

Το Θερινό Σχολείο της φιλοσοφίας και της εφαρμοσμένης έρευνας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού επιχειρεί κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο: να προσελκύσει νέους επιστήμονες υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο διάφορων ειδικοτήτων, από τεχνολογικές και θεωρητικές κατευθύνσεις, πρόθυμους να διερευνήσουν τη σχέση της εφαρμοσμένης έρευνας με τις βασικές αρχές που την καθοδηγούν και τον τρόπο που αυτή ανατροφοδοτεί και ενίοτε ανατρέπει τις αρχές αυτές.