Δωρεά ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων

Σε μερικές γυναίκες υπάρχει αδυναμία παραγωγής ωαρίων που συνήθως οφείλεται σε συγγενή έλλειψη των ωοθηκών, σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, σε πρώιμη ή σε φυσική εμμηνόπαυση. Αυτές οι γυναίκες για να αποκτήσουν παιδί μπορούν να προσφύγουν στην δωρεά ωαρίων τα οποία θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα του συζύγου τους και τα έμβρυα θα τοποθετηθούν στην μήτρα τους η οποία θα έχει προετοιμασθεί με ειδικά φάρμακα.
Στην περίπτωση που ένας άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια και δεν υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθεί με τις διάφορες ειδικές τεχνικές μπορούμε να προτείνουμε την δωρεά σπέρματος κρυοσυντηρημένου από ειδικά οργανωμένες τράπεζες σπέρματος.
Επίσης αν δεν έχουμε παραγωγή ούτε ωαρίων ούτε σπερματοζωαρίων μπορούμε να προτείνουμε την χρησιμοποίηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από δότριες και δότες
Φυσικά τα δύο μέρη (δότες, δότριες αλλά και λήπτριες) καλύπτονται από το ιατρικό απόρρητο σχετικά με την διαδικασία αλλά και την ανωνυμία και άγνοια της προελεύσεως και της διαθέσεως. Ετσι εξασφαλίζουμε ότι οι δότες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο παιδί που θα γεννηθεί όπως και οι λήπτρια στους δότες.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως εκτός από τα τεχνικά και τα προβλήματα υποδομής η διαδικασία είναι σύμφυτη με ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα. Είναι συνεπώς απαραίτητη η αναλυτική επεξήγηση των κανόνων στους δότες σπέρματος και τις δότριες ωαρίων αλλά και στο ζευγάρι των ληπτών ώστε να υπογράψουν την συγκατάθεσή τους σε χωριστά για κάθε περίπτωση ειδικά έντυπα. Σε αυτό τον τομέα η μονάδα μας ακολουθεί τους κανόνες της ηθικής και δεοντολογίας όπως έχουν καθορισθεί από την ESHRE (Ευρωπαϊκή εταιρεία ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας).