Παιδικό δωμάτιο, Δώστε χώρο στη φαντασία

Πιστεύετε ότι θα ξεμπερδέψετε με το παιδικό δωμάτιο, με το που θα αποφασίσετε ποιο διακοσμητικό στυλ θα ακολουθήσετε; Στην πραγματικότητα, τότε είναι που θα ξεκινήσετε να ασχολείστε. Το παιδικό δωμάτιο έχει κίνηση εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, οπότε πρέπει να είναι εξοπλισμένο με είδη ανθεκτικά και ασφαλή. Να έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη των παιδιών. Να καθαρίζεται εύκολα και να συμμαζεύεται με δυο κινήσεις, προκειμένου να διατηρηθεί λειτουργικό και άνετο.

Από τη Χριστίνα Χρόνη

 

Τα χέρια στον τοίχο
Οι μικροί πρωταγωνιστές της ζωής μας τρελαίνονται να χρησιμοποιούν τους τοίχους ως ταμπλό προσωπικής έκφρασης. Για να μην χρειαστεί να καθαρίσετε με τις ώρες τις ζωγραφιές τους, δοκιμάστε να:
• βάψετε το χώρο με χρώμα που δεν απορροφάει τους λεκέδες και καθαρίζεται πολύ εύκολα.
• να καλύψετε προσωρινά το κάτω τμήμα του τοίχου με χοντρό χαρτόνι
• να στερεώσετε στο ύψος των παιδιών έναν μαυροπίνακα

Καθετί στη θέση του
Χρόνο με το χρόνο τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν τα παιδιά στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες τους, θα αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Για να μην τα βρείτε όλα στοιβαγμένα στο πάτωμα, προνοήστε για – πολλά – αποθηκευτικά στοιχεία. Ελέγξτε αν οι εντοιχιζόμενες ντουλάπες σας καλύπτουν. Αν όχι, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μία σιφονιέρα ή ένα ντουλάπι. Εξοπλίστε το χώρο με μεγάλα καλάθια, κουτιά και υφασμάτινες θήκες. Μπορείτε επιπλέον, να εκμεταλλευτείτε μικροέπιπλα, όπως σκαμπό και πάγκους, που έχουν χώρους για αποθήκευση.

Και 2 και 3 και 4 παιδιά
Η λύση έχει το όνομα «κουκέτες». Οι εταιρίες κατασκευής παιδικών επίπλων σας επιφυλάσσουν προτάσεις για να βολευτούν, χωρίς να στριμωχτούν, δύο ή περισσότερα παιδιά σε ένα μονάχα δωμάτιο.

Έμφαση στην ασφάλεια
Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγχετε τις προδιαγραφές κάθε επίπλου και αντικειμένου που θα βάζετε στο παιδικό. Οι συνθέσεις των δομικών υλικών, των υφασμάτων, των επίπλων και των αντικειμένων, δεν θα πρέπει να είναι τοξικές, ούτε να προκαλούν αλλεργίες. Αν έχετε μικρά παιδιά, να αποφεύγετε τα αντικείμενα και τα παιχνίδια που αποτελούνται από μικροσκοπικά, συναρμολογούμενα μέρη. Γενικά, μην τοποθετείτε αντικείμενα με αιχμηρές γωνίες, και φροντίστε να μην υπάρχουν καλώδια από τα σημεία που περνάτε.

Ολισθήματα
Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξετε σχετικά με το δάπεδο είναι η ολισθηρότητα. Έτσι, φροντίστε να μην περνάτε το δάπεδο με προϊόντα που το κάνουν να γλιστρά. Στην περίπτωση που στρώσετε χαλιά, ίσως θα πρέπει να τα στερεώσετε με τις ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης.. Επειδή τα παιδιά περνάνε πολλές ώρες παίζοντας στο δάπεδο, γεμίστε το χώρο με μαξιλάρες και πουφ.

Φως παντού
Οι ανάγκες για φωτισμό του παιδικού δωματίου εξαρτώνται από την ηλικία των παιδιών. Όταν είναι μικρά, πέρα από το φωτιστικό οροφής, θα χρειαστείτε ένα μικρό πορτατίφ και ένα λαμπάκι νυκτός. Το τελευταίο μπορεί να αντικατασταθεί από ένα φωτιστικό που περιστρέφεται δημιουργώντας παιχνιδίσματα φωτός και σκιάς στους τοίχους. Εξαιρετικά χρήσιμες για το φωτισμό, αποδεικνύονται οι απλίκες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε σχήματα λουλουδιών και ηρώων κινούμενων σχεδίων. Όταν το παιδί αρχίσει το σχολείο, θα χρειαστείτε ένα καλό φωτιστικό γραφείου. Δώστε προσοχή στη λάμπα και φροντίστε να το τοποθετήσετε έτσι ώστε να μην πέφτουν σκιές στην επιφάνεια εργασίας.