Φράσεις κλισέ που δηλητηριάζουν την καθημερινότητα

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ρουτίνα κάνει καλό, δεν σας πείθουν. Εσείς μάλλον εκνευρίζεστε που ξέρετε εκ των προτέρων ότι μετά το μπάνιο του, η τουαλέτα σας θα θυμίζει λίμνη.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκαν πενήντα χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Syracuse που την διενέργησε υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν καθημερινά και απαρεγκλίτως ένα πρόγραμμα ωφελούν τόσο την υγεία τους όσο και την ακαδημαϊκή πρόοδο των παιδιών τους. Προφανώς τα ζευγάρια-πειραματόζωα δεν είχαν παρά μόνο καλές συνήθειες γιατί η ελληνική πραγματικότητα φαντάζει διαφορετική. Τα περισσότερα ζευγάρια που υπογράφουν το διαζύγιό τους υποστηρίζουν ότι η ρουτίνα, οι κακές συνήθειες του συντρόφου τους και η δύσκολη καθημερινότητα δεν τους άφηναν πολλά περιθώρια για… αγάπες. Ποιες είναι όμως οι συνήθειες που μας εκνευρίζουν περισσότερο; Ένα σύντομο γκάλοπ σε παντρεμένους φίλους και γνωστούς απέδωσε τάχιστα μια μακρά λίστα με φράσεις κλισέ δικές τους, δικές μας αλλά και των παιδιών μας που εύκολα ανεβάζουν την αδρεναλίνη και κατεβάζουν τη λίμπιντο!

«Πάλι τα ίδια;»

Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί επιστημονικά αλλά η πλειοψηφία των αντρών έχει κάποιες παράξενες συνήθειες που αδιαμφισβήτητα είναι εκνευριστικές όταν μένεις μαζί τους. Για παράδειγμα προτιμούν να αφήνουν τα παπούτσια τους στο σαλόνι, στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Πάντως όχι στην παπουτσοθήκη. Ακόμα κι όταν έχουν επιμείνει οι ίδιοι για την αγορά της. Μία ακόμα αγαπημένη τους συνήθεια είναι να αφήνουν ανοιχτά τις ντουλάπες και τα ντουλάπια. Πραγματικό μυστήριο!

«Άλλο εγώ, άλλο εσύ»

Απίστευτη φράση για μας, απολύτως ρεαλιστική για εκείνους. Είναι λογικό εκείνος να βγαίνει με τους φίλους του και να γυρνάει ό,τι ώρα θέλει. Εσύ όμως είσαι γυναίκα. Θα γίνεις το επίκεντρο για επίδοξους εραστές, θα κινδυνεύσεις από επίδοξούς βιαστές και τέλος πάντων… αν είσαι και μάνα…πού αφήνεις το παιδί σου; Και μη διανοηθείτε να απαντήσετε «στον πατέρα του», γιατί θα σας απαντήσει «ναι, αλλά αυτό θέλει τη μητέρα του…» Επίσης το «άλλο εγώ, άλλο εσύ» ισχύει θαυμάσια και στις δουλειές του σπιτιού.

«Σαν τη μάνα σου κάνεις ή σαν τη μάνα σου έγινες»

Το χειρότερό μας! Όσο όμως και να φοβούνται τις αντιδράσεις μας, το ξεστομίζουν οι αθεόφοβοι… Γιατί τόλμησες να λιμπιστείς την τούρτα σοκολάτα, γιατί θέλεις να είναι το σπίτι σου πάντα καθαρό, γιατί δεν κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με νεγκλιζέ, γιατί του «κρατάς μούτρα», γιατί γκρίνιαξες που πρώτα βγήκε ο ήλιος, και μετά γύρισε εκείνος στο σπίτι από τη βραδινή έξοδο με φίλους! Είναι η σύγκριση που σκοτώνει μια και καμιά γυναίκα δεν θέλει να μοιάσει στη μάνα της πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Υπάρχει όμως και χειρότερο:

«Η μάνα μου το κάνει καλύτερα»

Πόσες φορές τον έχετε στείλει στη μανούλα του επειδή τόλμησε να εκσφενδονίσει αυτή τη ρουκέτα… συγγνώμη, τη φράση; Μάνα είναι μόνο μία βεβαίως ενώ συζύγους μπορεί να βρει πολλές αλλά… τόσο τυφλοί είναι πια; Ακόμα και λάσπη να τα κάνει τα λαζάνια η μαμάκα, τα κάνει καλύτερα από εμάς. Φυσικά εκείνη είναι πάντα πρόθυμη να σιδερώνει μέχρι πρωίας για να είναι το πουκάμισο του κανακάρη της σκέτο «χαρτί» ενώ εμείς οι ανεπρόκοπες!

«Τι θα φάμε σήμερα;»

Τι απορία κι αυτή; Όποιος κι αν τη λέει, εκείνος ή εσείς, είναι το ίδιο. Κάθε μέρα το ίδιο ερώτημα. Και το χειρότερο είναι ότι πρέπει να έχεις για κάθε ημέρα μια άλλη απάντηση. Και μάλιστα να την κάνεις, πριν αρχίσει να γουργουρίζει το στομάχι, από θεωρία- πράξη. Απαραίτητο κακό που σχεδόν κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποφύγει. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που μαγειρεύει καθημερινά κάποιος άλλος για εσάς, πρέπει να δώσετε άμεση απάντηση στο ερώτημα! Και δεν νοείται απάντηση το γνωστό «ό,τι θες…»

«Τέτοια ώρα;»

Ποτέ δεν έχω καταλάβει τι μας φταίει η ώρα. Ποτέ δεν είναι η σωστή ώρα για μια δουλειά που μπορεί να εκκρεμεί ακόμα και μήνες. Οι βαλίτσες για να μπουν στο πατάρι ξανά, κάνουν μια προσωρινή στάση στο σαλόνι 3-4 ημερών, τα ποτήρια δεν μπορούν να μαζευτούν «τέτοια ώρα», το τρενάκι των παιδιών δεν μπορεί να στηθεί «τέτοια ώρα», την επίσκεψη στους συγγενείς που… δεν θυμάσαι πια το όνομά τους… δεν μπορείτε να την κάνετε «τέτοια ώρα», εσύ δεν μπορείς να βγεις με τις φίλες σου «τέτοια ώρα» και βέβαια είναι παράλογο να κάνει όλα όσα δεν πρόλαβε τις άλλες ώρες «τέτοια ώρα»!

«Εσύ τα «χάλασες» τα παιδιά»

Όπου το ρήμα «χάλασες», αντικαταστήστε το με το «κακοέμαθες». Φυσικά, ποιος άλλος να τα κακομάθει αφού εκείνος συνεχώς λείπει. Αν ήταν εκεί, θα τα είχε κακομάθει ο ίδιος. Σε αυτή την καταπληκτική κατηγορία, συχνά πυκνά, συμβάλλουν τα μέγιστα και οι γονείς του. Το παιδί τους δεν μπορεί να έχει κάνει λάθος. Οπότε πού οφείλεται ότι αυτά τα παλιόπαιδα δεν δείχνουν τον πρέπον σεβασμό, έχουν όλο απαιτήσεις, δεν ακούνε κανέναν πια; Μα, επιτέλους αφού τους κάνετε όλα τα χατίρια. Παραδεχτείτε το! Δεν έχετε καταφέρει ακόμα να τους επιβληθείτε. Όταν όμως το παιδί διαβάζει, έχει πάρει από το σόι του, και ειδικά όταν βάζει γκολ στα ποδοσφαιρικά ματς του σχολείου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κληρονόμησε το ταλέντο του πατέρα του! Ανάλογα λοιπόν με το πώς μας βολεύει τα παιδιά «χάλασαν» ή «φτιάχτηκαν». Το ενδεχόμενο να έχουν απλώς τα δικά τους προτερήματα κι ελαττώματα ακόμα εξετάζεται…

«Γιατί έτσι…»

Απίθανη απάντηση. Όχι μόνο απαντάς, αλλά κλείνεις και την κουβέντα. Της βάζεις τελεία και παύλα. Κάτι ξέρουν οι γονείς που τη χρησιμοποιούν τόσο συχνά. Τώρα, μην αναρωτιέστε τι ακριβώς καταλαβαίνουν από αυτή την απάντηση τα παιδιά. Σιγουρεύονται ότι δεν χρειάζονται πειστικές εξηγήσεις για όλα όσα θα θελήσουν να κάνουν στο μέλλον. Είναι πράγματι πολύ εύκολο για όλους να απαντήσουν: «γιατί έτσι» σε ένα γιατί που δεν μπορεί να έχει μια ειλικρινή και ξεκάθαρη απάντηση. Αγαπημένη φράση όλων, δεν κάνει εξαιρέσεις. Ταιριάζει τόσο στους μπαμπάδες, τις μαμάδες όσο και στα παιδιά.

«Βαρέθηκα πια» ή «κουράστηκα πια»

Αν δεν την έχετε ξεστομίσει ακόμα, είστε τυχερές. Είναι μάλλον δύσκολο να την αποφύγεις αν είσαι εργαζόμενη, παντρεμένη με δύο παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά πυκνά θα την ακούσετε και από τον σύζυγό σας που αντιδρά στις συνεχείς απαιτήσεις σας αλλά και από τα παιδιά σας που δεν χαίρονται κάθε φορά που ακολουθούν το πρόγραμμα της οικογένειας. Το χειρότερο σενάριο όμως είναι όταν αρχίσετε να το λέτε ο ένας στον άλλον με υψηλότερο τόνο από αυτό που συνηθίζετε κλείνοντας έναν «τρικούβερτο» καβγά. Μήπως πρέπει να προλάβετε τα πιο δυσάρεστα;

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

«Οι φράσεις κλισέ κρύβουν την ανατροφή, που έχουμε δεχθεί και τον τρόπο επικοινωνίας, που έχουμε μάθει, με το άλλο φύλο» λέει η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη http://www.selftherapy.gr/. Ο ρόλος της γυναίκας και του άνδρα μέσα στο ζευγάρι είναι συχνά αντιφατικός επειδή έχουμε διαφορετική ανατροφή. Η καθημερινή ζωή έχει πολύ μεγάλη σημασία, πολύ μεγαλύτερη ακόμα κι από τα πιο μεγάλα προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι, λόγω της συχνότητας των συμπεριφορών και των αντιδράσεων. Αντιμετωπίστε τη ρουτίνα, το άγχος και τις καθημερινές υποχρεώσεις αποφεύγοντας τις φράσεις-κλισέ. Ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

-Σταματήστε να εκτοξεύετε τις φράσεις κλισέ. Δείχνουν φόβο και αδυναμία να πάρει το ζευγάρι το ρίσκο να συζητήσει με αμεσότητα τις συμπεριφορές, που προκαλούν δυσφορία και εκνευρισμό.
-Αν θέλετε οι άνδρες να ανοιχτούν συναισθηματικά, μην τους υποβιβάζετε, θεωρώντας τους ευάλωτους.
-Προσέξτε την αντιφατική γυναικεία συμπεριφορά . Άλλοτε θυμίζει τη γλυκιά σταχτοπούτα που χρειάζεται προστασία και άλλοτε την Βιρτζίνια Γουλφ. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να δείξουν τον χειρότερο εαυτό τους.
-Είναι λάθος να προσφέρετε υπερβολική βοήθεια. Και εσείς θα κουραστείτε και αυτός ή αυτή θα χάσει την προσωπική ευθύνη για την καλή συμβίωση.
-Προσέξτε το ύφος και τον τόνο της φωνής σας, όταν του απευθύνεστε. Η φράση π.χ « κάνεις λάθος χρυσέ μου» είναι πολύ πιο μειωτική από άλλες, άμεσα υβριστικές.
-Μην γίνεστε η υπεύθυνη των δημόσιων σχέσεών του για να κάνει τα όνειρά του, να προωθήσει καριέρα του και να πετύχει επαγγελματικά. Μια τέτοια αυτοθυσία θα σας δημιουργήσει ματαιώσεις και αδιέξοδα, ενώ ο ίδιος θα γίνει άχρηστος, όσον αφορά τις υποχρεώσεις του απέναντί σας και στο σπίτι.
-Σε σχέση με τα παιδιά, είναι καιρός να ζητήσετε από τον πατέρα να εγκαταλείψει την παλιά νοοτροπία, αυτή του επιτηρητή της τάξης και της ανατροφής των παιδιών.
-Διαθέστε περισσότερο χρόνο στην ενεργητική ακρόαση, δηλαδή να δείχνετε ότι πραγματικά ακούτε και όχι ότι ξέρετε εκ των προτέρων τι θα ακούσετε. Αυτό προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και άνεση, απομακρύνει τις κακιούλες του τύπου «είσαι σαν τη μάνα σου» ή «κακοαναθρεμμένος από τη δική σου»

-Σταματήστε, το γρηγορότερο να είσθε η μητέρα του, να τον «νταντεύετε», να τον μαλώνετε και να γκρινιάζετε, σαν να πρόκειται για παιδί. Είναι προτιμότερο να αφήσετε όπως έχουν, τις λιμνοθάλασσες του μπάνιου, τα σκόρπια προσωπικά του αντικείμενα μέχρι να πάρει την ευθύνη του και να τα τακτοποιήσει.