10 φράσεις για να μάθει και να λέει το παιδί μας προκειμένου να βάζει τα όριά του

Μιλάμε ατελείωτα για το πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κινδύνους που τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται τόσο εκτός όσο και εντός σπιτιού (και κυρίως εντός διαδικτύου), όμως λίγος λόγος γίνεται για το πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Και ναι, μπορεί να ξέρουν πολύ καλά ότι «δεν παίρνουμε καραμέλες από αγνώστους», όμως όπως διαπιστώνουμε, ο κίνδυνος τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου άγνωστος… Διαπιστώνουμε δε, ότι τις περισσότερες φορές, ακόμα και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να αποφύγουμε καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ή και δυσάρεστα, κυρίως επειδή τη στιγμή εκείνη δεν βρίσκουμε τα σωστά λόγια για να βάλουμε τα όριά μας.

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Jazmine, περισσότερο γνωστή ως «The Mom Psychologist», παραθέτει τις 10 φράσεις που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του, προκειμένου να λέει με αυστηρότητα και σαφήνεια, όταν θέλει να βάλει τα όριά του:

1.       Όχι, ευχαριστώ.

2.       Δεν μου αρέσει αυτό.

3.       Σε παρακαλώ, σταμάτα.

4.       Θα πάω να ζητήσω/φέρω βοήθεια.

5.       Θα ήθελα λίγο παραπάνω χώρο, παρακαλώ. Ή: Μπορείς να απομακρυνθείς λίγο, σε παρακαλώ;

6.       Θα σου κάνω high five καλύτερα! (αντί για αγγαλιά)

7.       Δεν νιώθω καλά με αυτό – Δεν συμφωνώ με αυτό.

8.       Δεν σου επιτρέπω να μου μιλάς έτσι – Δεν θέλω να μου μιλάς έτσι.

9.       Όταν κάνεις __, εγώ νιώθω __.

10.   Προτιμώ να παίξω/κάνω αυτό (κάτι άλλο). Ευχαριστώ, όμως, για την πρόταση!

Η ειδικός τονίζει, μιλώντας στους γονείς, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μάθουμε στα παιδιά μας να βάζουν όρια, αν εμείς οι ίδιοι δεν τους δίνουμε αυτό το παράδειγμα. Αν, δηλαδή, βλέπουν έναν γονιό διαρκώς υποχωρητικό, ο οποίος για παράδειγμα δεν βάζει όρια προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και την ψυχική του ηρεμία (π.χ. δουλεύοντας αδιάκοπα) ή το σώμα του (π.χ. τρώγοντας πολύ και ανθυγιεινά), είναι πολύ δύσκολο εκείνα να κάνουν το ίδιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Καλεί δε τους γονείς αν σκεφτούν, το πρότυπο θέλουν να αποτελούν για τα παιδιά τους, αναφορικά με τη θέσπιση ορίων.