10 μεγάλες αλήθειες που κάθε έφηβος πρέπει να γνωρίζει

Η εφηβεία είναι μια πολύ όμορφη ηλικία, την οποία, όμως οι περισσότεροι μισούμε. Το σώμα μας αλλάζει, η ψυχολογία μας έχει διαρκείς μεταπτώσεις και παίρνουμε τα πάντα πολύ σοβαρά.

Αναζητούμε  συνεχώς την επιβεβαίωση και ακολουθούμε ό,τι επιτάσσει η μόδα, ακόμα και αν δεν μας ταιριάζει. Ναι, η εφηβεία είναι μια παράξενη ηλικία, αλλά ευτυχώς δεν κρατάει για πάντα!

Και να σας πω και κάτι;

Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες για αυτήν την ηλικία που καλό είναι να γνωρίζει όποιος τη διανύει για να μην τα βάφει «μαύρα» και να περνά καλά.

Ποιες είναι;

Αλήθεια Νο 1: Οι πιο παράξενες στιγμές του σήμερα θα είναι τα αστεία του αύριο. Χιλιοειπωμένη, αλλά πέρα για πέρα αληθινή. Ό,τι σας κάνει να νιώθετε άβολα σήμερα σε λίγα χρόνια θα το θυμάστε με νοσταλγία και γέλιο. Αντιμετωπίστε τα γεγονότα με όσο περισσότερο χιούμορ μπορείτε και όλα θα πάνε καλά…

Αλήθεια Νο 2: Ας μην κυνηγάτε τη «δημοφιλία». Είτε πρόκειται για το Λύκειο είτε για το Γυμνάσιο. Η δημοφιλία είναι το ζητούμενο στις περισσότερες εφηβικές ταινίες, αλλά εσείς αφήστε τη στην άκρη. Γιατί; Επειδή, συνήθως, ότι κάνει έναν έφηβο πολύ δημοφιλή οδηγεί σε προβλήματα. Είναι προτιμότερο να βελτιώνεστε σταδιακά και να αποκτάτε υγιείς κοινωνικές σχέσεις. Μπορείτε να ξεχωρίσετε και αργότερα στη ζωή σας για πράγματα που εσείς οι ίδιοι θα θέλετε πραγματικά.

Αλήθεια Νο 3: Η τεχνολογία μπορεί και να σας καταστρέψει. Στην εποχή μας όλα γίνονται online. Από τις δουλειές μέχρι τις σχέσεις! Αν χρησιμοποιείτε σοφά τις δυνατότητες που σας δίνουν όλες αυτές οι συσκευές και τα δίκτυα τότε σίγουρα η τεχνολογία είναι κάτι θετικό. Δυστυχώς, όμως, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Οπότε σκεφτείτε δυο φορές πριν ανεβάσετε κάτι στους λογαριασμούς στα social media.

Αλήθεια Νο 4: Γεμίστε τη ζωή σας με καλή παρέα. «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», λένε και είναι μια μεγάλη αλήθεια, ειδικά στην εφηβεία. Οι καλοί φίλοι σε βοηθούν να «ανατείλεις». Δεν δημιουργούν ρίσκα στις σχέσεις σας ούτε σας βάζουν σε κίνδυνο. Για να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας χρειάζεστε φίλους που θα μοιράζεστε τις ίδιες ηθικές αρχές και θα θέλουν να βλέπουν τον καλύτερο εαυτό σας…

Αλήθεια Νο 5: Η διαφορετικότητά σου σε κάνει υπέροχο.Έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι ίδιοι; Φορούν ίδια παπούτσια, ίδια ρούχα, μιλούν με τον ίδιο τρόπο, περπατούν ίδια. Ο κόσμος δεν θα αλλάξει αν εσείς παραμείνετε ίδιοι με άλλους. Ο Θεός και η φύση σας έφτιαξαν διαφορετικούς για κάποιον λόγο. Εκμεταλλευτείτε το στοιχείο που σας κάνει μοναδικούς για το δικό σας καλό και το καλό της κοινωνιάς.

Αλήθεια Νο 6: Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο σχέδιο για τη ζωή σας. Πολλοί είναι οι έφηβοι που ξέρουν ή νομίζουν πως ξέρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς υστερείτε σε κάτι. Η ζωή απλώνεται μπροστά σας και έχει κάθε δυνατότητα να την ζήσετε όπως θέλετε. Δοκιμάστε, δουλέψτε, διαβάστε, διασκεδάστε και όταν έρθει η ώρα θα βρείτε ποιο είναι το σωστό μονοπάτι για εσάς…

Αλήθεια Νο 7: Τα ρούχα σας δεν καθορίζουν ποιοι είστε. Το να φοράτε ακριβά ρούχα σχεδιαστών ή στολές από ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν σημαίνει ότι είστε ξεχωριστοί. Η αξία ενός ανθρώπου δεν φαίνεται από την εξωτερική εμφάνισή του. Κατά βάθος το γνωρίζετε και εσείς, σωστά;

Αλήθεια Νο 8: Οι έπαινοι μπορεί να σας μπερδέψουν. Ειδικά στις μέρες τα πάντα εξαρτώνται από κάποιον έπαινο. «Μετράτε» μόνο αν έχετε πολλά likes και σχόλια, αλλά να θυμάστε ότι οι αριθμοί παραπλανούν. Πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας και την αλήθεια.

Αλήθεια Νο 9: Πρέπει να ξεχωρίσετε τις συμβουλές που σας βοηθούν από την κριτική που σας κρατά πίσω. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να πετύχετε. Άλλοι όχι. Σκληρό, αλλά αληθινό. Αναπτύξτε τα ένστικτά σας και εμπιστευτείτε τα για να ξεχωρίσετε ποιοι θέλουν και ποιοι όχι το καλό σας. Αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύετε και αν εκείνοι σας σέβονται πραγματικά.

Αλήθεια Νο 10: Είστε υπέροχοι! Όλες αυτές οι τρελές αλλαγές θα οδηγήσουν σε κάτι πολύ συναρπαστικό. Στον μεγάλο κύκλο της ζωής η εφηβεία είναι απλώς ένα μικρό σημείο. Είναι στο χέρι σας να το κάνετε όμορφο και μοναδικό. Διασκεδάστε, ονειρευτείτε, επιλέξτε σοφά, ζήστε έξω από τοίχους και οθόνες, απολαύστε τη φύση και τις ομορφιές της. Γελάστε με την ψυχή σας και όλα θα πάνε καλά…

Με πληροφορίες από το karikampakis.com