Καλπάζει ακάθεκτη η ιλαρά – Στα 968 έφτασαν τα κρούσματα

Τα 986 έφτασαν τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Στα 968 έφτασαν τα κρούσματα

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 968 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, καθώς και δύο θάνατοι. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Από τα 968  κρούσματα, τα 539 κρούσματα νοσηλεύτηκαν και τα 114 κρούσματα  παρουσίασαν επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή). Για όλα τα υπόλοιπα κρούσματα η έκβαση ήταν ίαση.

Το προφίλ των ασθενών

Στη χώρα μας η επιδημία ιλαράς πλήττει κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει καταδειχθεί από την εμπειρία εμβολιασμού πολλών εκατομμυρίων παιδιών σε όλον τον κόσμο.

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται τέσσερις ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως τέσσερις ημέρες μετά.