2018: Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (Bundesamt für Strahlenschutz) για ακόμη μια χρονιά διεξήγαγε τη σχετική έρευνα για το ποια μοντέλα smartphones εκπέμπουν τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας  και εξέδωσε την ολοκληρωμένη σχετική βάση δεδομένων προς ενημέρωση των καταναλωτών.

Βάσει αυτών των δεδομένων (αλλά και άλλων σχετικών πηγών), το Statista σχεδίασε το infographic που ακολουθεί παρουσιάζοντας τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία τη στιγμή που τα ακουμπάμε στο αυτί μας για να μιλήσουμε. To εν λόγω infographic καλύπτει το διάστημα μέχρι 8 Αυγούστου 2018.

Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο Infographic (δείτε και τις υποσημειώσεις στο γράφημα) το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας είναι το Mi A1 της κινεζικής εταιρεία Xiaomi. Όπως δε παρατηρούμε, τα περισσότερα κινητά στα οποία έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες αφού στη λίστα βρίσκουμε 12 μοντέλα των Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE.

Οι μετρήσεις αφορούν την ενέργεια που απορροφά το σώμα του χρήστη και οι μονάδες είναι Watt ανά κιλό – δείκτης ακτινοβολίας SAR. Εν προκειμένω, μετρήθηκαν τα ποσά ακτινοβολίας στο κεφάλι του χρήστη, όταν το smartphone βρίσκεται σε επαφή με το αυτί του κατά τη διάρκεια κλήσης.

Το ανώτατο όριο ακτινοβολίας που έχει τεθεί διεθνώς είναι 2 Watt ανά κιλό, όμως με βάση τη γερμανική πιστοποίηση προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών Der Blaue Engel τα μοντέλα δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 0,60 Watt ανά κιλό.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα πατώντας εδώ