4 λόγοι που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη

Το τελευταίο βιβλίο της ιέρειας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, της αξεπέραστης Άλκης Ζέη, θεωρείται χωρίς υπερβολές το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς.

Το “Ένα παιδί από το πουθενά” που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να διανοηθείς ότι φέρει την υπογραφή μιας συγγραφέως ετών 94!

Μόλις το διάβασα, αναπόλησα τα παιδικά μου χρόνια που είναι συνυφασμένα με τις υπέροχες ιστορίες της μοναδικής Άλκης Ζέη και σίγουρα είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε γονιό που θέλει να χαρίσει στο παιδί του ένα δώρο ανεκτίμητο!

H αειθαλής συγγραφέας θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς καθιέρωσε ένα νέο στιλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού και κοινωνικού στοιχείου στο είδος. Η γραφή της παραμένει το ίδιο σπιρτόζικη και δυνατή και αποδεικνύει, ότι δεν έγραψε άκομα ένα βιβλίο για παιδιά αλλά αντιθέτως έγραψε ένα βιβλίο απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα βιώματα των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα του 2019.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ.

4 λόγοι που κάθε παιδί φέτος επιβάλλεται να διαβάσει το “Ένα παιδί από το πουθενά”

  • Η ιστορία του 10χρονου Ίκαρου Λαμπρίδη θυμίζει αυτήν του Μικρού Πρίγκιπα

Η  Άλκη Ζέη παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα σύγχρονο παιδικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή ένα 10χρονο παιδί, τον Ίκαρο Λαμπρίδη, που μένει στο Παγκράτι  με την απόμακρη θεία του, Ελένη – Ιοκάστη Καποδίστρια, καθώς δεν έχει κανέναν από τους γονείς του. Ο πατέρας του μικρού, που ήταν πιλότος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ανήμερα των δεύτερων γενεθλίων του και η μητέρα του, για την οποία δεν ξέρει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο ότι είναι Ρουμάνα, εξαφανίστηκε αφήνοντάς τον υπό την προστασία της ετεροθαλούς αδελφής του πατέρα του.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που η ιστορία του θυμίζει  αυτήν του Μικρού Πρίγκιπα. Βιώνοντας από μικρός την έλλειψη της πραγματικής οικογένειας, στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα που θα συναντήσει καθόλη τη διάρκεια της πλοκής και τα οποία θα του δώσουν σπουδαία μαθήματα ζωής. Είναι θύμα bullying στο σχολείο και αποζητά να βρει μια παρηγοριά, μια οικογένεια που θα του σταθεί, δίνοντάς του μια χείρα βοηθείας τόσο στις δύσκολες στιγμές όσο και σε γεγονότα της καθημερινότητας.

Ο 10χρονος Ίκαρος, σαν σύγχρονος Μικρός Πρίγκιπας, δεν αλλάζει πλανήτες αλλά αντιθέτως έρχεται σε επαφή με ετερόκλητους ανθρώπους που όλοι τους έχουν να του διδάξουν πολλά, τόσο με τη συμπεριφορά τους όσο και με τον τρόπο ζωής τους. “Οι άστεγοι δεν είναι αλήτες”, “Κι άλλο παιδί από το πουθενά”, “Με το ξένο παιδί γινόμαστε φίλοι”  είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα όσα θα μάθει ο 10χρονος Ίκαρος μέσω της συναναστροφής του με πρόσωπα όπως ο κύριος Αργύρης, ο θείος Νώντας, ο Ασάντ.

  • Είναι μια ιστορία που διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα από 10χρονους αλλά και από ενήλικες

Η συγγραφική πένα της Άλκης Ζέη γέννησε έναν φανταστικό 10χρονο ήρωα που θυμίζει τον διάσημο Νορβηγό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο, είναι μεν παιδί, αλλά σκέφτεται σαν ενήλικας. Η ιστορία του διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους, καθώς ο Ίκαρος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο συμμαθητής, ο κολλητός, το παιδί, το βαφτιστήρι μας.

Η σύγχρονη οπτική της συγγραφέως πιστοποιείται και από το γεγονός ότι στις σελίδες του βιβλίου θίγονται θέματα που απασχολούν τα συνομήλικα με τον πρωταγωνιστή παιδιά και συνάμα αποτελούν το προσωπικό της σχόλιο για τα τεκταινόμενα της ελληνικής κοινωνίας. Ενδεικτικά, στο βιβλίο θίγονται κρίσιμα ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ξενοφοβία και η επιφυλακτικότητα για τα προσφυγόπουλα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μάθημα στο ελληνικό σχολείο, αλλά και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που επέδειξαν πολλοί συνάνθρωποί μας, αγκαλιάζοντας οικογένειες που διέσχισαν τη θάλασσα με κίνδυνο για τη ζωή τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση.

  • Τα βιβλία της Άλκης Ζέη είναι πάντα ένας καλός λόγος για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα και να ενεργοποιηθεί η φαντασία του!

Η συγγραφέας χαρίζει στα παιδιά ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο που έχει ως αρετές του την αφηγηματική δεξιοτεχνία, τον γρήγορο ρυθμό και μια ενδιαφέρουσα πλοκή που δεν σε αφήνει να το κλείσεις, αν δεν φτάσεις μέχρι την τελευταία του σελίδα. Μάλιστα, η γραφή της είναι τόσο συναρπαστική, που ο αναγνώστης “εισβάλλει” στην ιστορία που διαδραματίζεται και γίνεται αβίαστα συμμέτοχος στη δράση.

  • Το βιβλίο είναι μία σύγχρονη ιστορία με κλασική γραφή

Το “Ένα παιδί από το πουθενά” δεν αναφέρεται ούτε σε οικεία πρόσωπα της Άλκης Ζέη ούτε έχει αυτοβιογραφικά της στοιχεία. Με εξαίρεση τα ονόματα Νώντας, Βάσω και Ελένη που παραπέμπουν στους εκδότες και στους συνεργάτες της στον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο, και το Πλάτων που παραπέμπει στον θείο της και σύζυγο της Διδώς Σωτηρίου, όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα και η πλοκή της ιστορίας είναι βγαλμένα από τη φαντασία της.

Δείτε το promo video και ακούστε την Άλκη Ζέη να μιλά για το νέο της βιβλίο