5 αλμυρά κέικ για να τρώει το παιδί στο σχολείο

Ξέρετε ότι τα κέικ εκτός από γλυκιά έχουν και αλμυρή εκδοχή; Ανοίξτε το ψυγείο, δείτε τα υλικά που έχετε και πειραματιστείτε με τη γεύση του κέικ σας. Εμείς τα φτιάχνουμε αρκετά συχνά και τα παιδιά δεν αφήνουν ούτε ένα ψίχουλο στην πιατέλα. Είναι εύκολα, αφράτα, λαχταριστά και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο σνακ για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το δικό σας κολατσιό στο γραφείο.

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 συνταγές για πεντανόστιμα αλμυρά κέικ. Έχοντας δει την βασική συνταγή μπορείτε να πειραματιστείτε  με τα υλικά και να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές παραλλαγές.

Αλμυρό Κέικ Ντομάτας

Υλικά:

4 αυγά

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2,5 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

250 γρ φέτα τριμμένη

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αβγά, τις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ. Για το γαρνίρισμα, ανακατεύουμε την τριμμένη και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Ρίχνουμε μέσα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και με ένα τρύπημα του μαχαιριού να βλέπουμε ότι δεν μένουν ίχνη υγρού πάνω στο μαχαίρι.

Αλμυρό Κέικ με Γαλοπούλα και Ελιές

Υλικά:

4 αβγά

300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

50ml ελαιόλαδο

140ml γάλα

225 γρ. Cottage Cheese

170γρ καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε κύβους

150g ελιές μαύρες

1 κ.γ φρέσκια ρίγανη

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα κρατάμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, το γάλα, το Cottage Cheese, τις ελιές, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για 35 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 150ο C.

Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του πριν το κόψουμε.

Kέικ με Σπανάκι και Τυριά

Υλικά:
350 γρ. σπανάκι
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
11 γρ μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
60 ml ελαιόλαδο
60 γρ. γάλα
100 γρ. γραβιέρα
200 γρ. φέτα
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και σε μια μπασίνα χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε. Τέλος, προσθέτουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να έχουμε λείο μείγμα.

Προσθέτουμε τη φέτα και τη γραβιέρα και τελειώνουμε με το σπανάκι.

Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και ψήνουμε στους 180° για 45-50 λεπτά. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλμυρό Κέικ με Γαλοπούλα Τυρί και Πατάτα

Υλικά:

50 γρ. παρμεζάνα

100 γρ. γαλοπούλα

150 γρ.  έμενταλ

100 ml γάλα φρέσκο πλήρες

1 μέτρια; ντομάτα ψιλοκομμένη

2 πατάτες μικρές κομμένες σε μπαστουνάκια

100 ml ηλιέλαιο

3 αυγά

180 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση 

Με το φτερό του μίξερ χτυπάμε το λάδι με τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και συμπληρώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει. Ρίχνουμε και το μπέικιν πάουντερ και με μια μαρίζ ανακατεύουμε το μείγμα.

Προσθέτουμε τo ζαμπόν, το τυρί, την ντομάτα κομμένη σε φέτες, την πατάτα κομμένη σε μπαστουνάκια και αλατοπιπερώνουμε.

Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα σε ό,τι φόρμα διαθέτουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 40 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες. Για να το διατηρήσουμε μαλακό και αφράτο, το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο.

Κέικ με κολοκυθάκι και γιαούρτι

Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου

1 και 1/2 φλ. (190 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. αλάτι

1 φλ. τριμμένο κολοκυθάκι (περίπου 1 μέτριο προς μεγάλο)

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και άλειψε με λίγο λάδι μια φόρμα για ψωμί.

Ανακάτεψε το λάδι, το αβγό, το γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μέτριο μπολ. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, ανάμιξε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακάτεψε με με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην τα ανακατέψεις πολύ. Πρόσθεσε ανακατεύοντας απαλά το κολοκυθάκι, το ξύσμα και τα καρύδια.

Μετάφερε το μείγμα στην λαδωμένη φόρμα. Ψήσε για 40-50 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, οπότε μετά τα 35 λεπτά να παρακολουθείς το ψωμί σου.