5 σίγουροι τρόποι για να μην κινδυνεύσει ποτέ το παιδί σου από ηλιακό έγκαυμα

5 σίγουροι τρόποι για να μην κινδυνεύσει ποτέ το παιδί σου από ηλιακό έγκαυμα

Τη σημασία της έκθεσης στον ήλιο προκειμένου να δημιουργήσουμε την απαραίτητη για τον οργανισμό μας βιταμίνη D τη γνωρίζουμε πλέον όλοι καλά. Αυτό που δεν έχει πλήρως διασαφηνιστεί από τους ειδικούς είναι ο ακριβής χρόνος της παραμονής μας υπό την ηλιακή ακτινοβολία, προκειμένου να εξισορροπήσουμε τα οφέλη με τους ενδεχόμενους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς, οι οποίοι αναζητούν τη χρυσή τομή όταν απολαμβάνουν με τα παιδιά τους τον ήλιο και τη θάλασσα.

Τι γίνεται, για παράδειγμα, με τα μωρά; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι σαφής, στο ότι τα μικρούλια μας θα πρέπει να προστατεύονται από την άμεση έκθεση στον ήλιο συνεχώς, όμως πόσο εφικτό είναι αυτό όταν έχεις και μεγαλύτερα παιδιά που ανυπομονούν για τη στιγμή που θα φτιάχνουν με τις ώρες τα κάστρα τους στην άμμο;

Η σωστή αντηλιακή προστασία αποτελεί στην περίπτωση αυτή το Α και το Ω, ώστε να μην κινδυνεύσει το μωρό μας με έγκαυμα, όσο τα μεγάλα μας παιδιά χαίρονται το παιχνίδι τους με την ίδια ασφάλεια τον ήλιο. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε για να είμαστε σίγουροι πως τα παιδιά μας θα απολαμβάνουν μόνο τα οφέλη του.

Έκθεση στον ήλιο τις απογευματινές ώρες

Όσο κι αν προσπαθούμε να δημιουργούμε σκιερές συνθήκες, κατά την επίσκεψή μας στην παραλία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσουμε τα παιδιά κάτω από μία ομπρέλα, ενώ εκείνα θέλουν να χαρούν παιχνίδια και βουτιές. Αν, λοιπόν, δεν είστε από τους πολύ πρωινούς τύπους που θα ξυπνήσουν από τις 7:00 ακόμα και στις διακοπές, το ιδανικό είναι να προτιμήσετε για το μπάνιο σας τις απογευματινές ώρες, μετά τις 16:00-17:00 το απόγευμα. Η εξήγηση είναι προφανής. Τις απογευματινές ώρες η κλίση των ακτίνων του ήλιου είναι μεγαλύτερη, οπότε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι λιγότερο ισχυρή, άρα κάπως λιγότερο επιβλαβής.

Μαθήματα “φωτο-προστατευτικής συμπεριφοράς”

Καθώς ζούμε σε μία χώρα που “λούζεται” από τον ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία στο πώς να προστατεύονται από τις βλάβες που η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει. Έτσι, τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν, ότι η χρήση παιδικών αντηλιακών καλλυντικών είναι απαραίτητη  τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, ότι φοράμε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν φτιάχνουμε κάστρα στην άμμο και ότι τις μεσημεριανές ώρες, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη, χρειάζεται να παραμένουμε σε σκιερούς χώρους. Πρόκειται για βασικές γνώσεις ασφαλείας, τις οποίες αν το παιδί δεν έχει λάβει από το σχολείο, οφείλουμε να τις δώσουμε εμείς στο σπίτι.

Ρούχα και αξεσουάρ που προστατεύουν χωρίς να επιβαρύνουν

Σωστά ρούχα – καπέλο – γυαλιά ηλίου: Το τρίπτυχο που πρέπει να συνοδεύει το παιδί μας καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε φορά που εκτίθεται στον ήλιο. Ειδικά τα παιδιά με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, είναι απαραίτητο να φορούν ρούχα με αντηλιακή προστασία από υλικό που επιτρέπει στο δέρμα τους να αναπνέει, ώστε να μην τα κάνει να ιδρώνουν. Αναζητάμε, λοιπόν, ρούχα καλής ποιότητας με την σχετική UV ένδειξη. Στο εμπόριο διατίθενται και αντίστοιχα καπέλα, τα οποία καλύπτουν τα αυτιά και τον αυχένα του παιδιού. Τέλος, ας μην υποτιμάμε την αξία των ποιοτικών παιδικών γυαλιών ηλίου, τα οποία προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καταρράκτη στο μέλλον. Επιλέγουμε γυαλιά ηλίου αποκλειστικά από καταστήματα οπτικών, τα οποία προσφέρουν έως και 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.

Σωστά και κατάλληλα αντηλιακά

Ο απόλυτος καλοκαιρινός μας σύμμαχος, χωρίς τον οποίο όλα τα παραπάνω είναι ανεπαρκή, δεν είναι άλλος από τα αντηλιακά που θα επιλέξουμε για τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες. Αυτό σημαίνει, ότι είναι άλλο το αντηλιακό που θα επιλέξουμε για το μωρό μας και άλλο για το μεγαλύτερο παιδί.

Συγκεκριμένα, για το μωρό, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία, προτιμάμε ένα βρεφικό αντηλιακό γαλάκτωμα αποκλειστικά με φυσικά φίλτρα, όπως τo Baby Sun Care (SPF 25) της Frezyderm, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με Βιταμίνη Ε και Πανθενόλη και είναι ειδικά σχεδιασμένο για το βρεφικό δέρμα. Το λίγο μεγαλύτερο παιδάκι μας, το οποίο θα χαρεί το παιχνίδι του στον ήλιο, χρειάζεται ένα γαλάκτωμα με φυσικά φίλτρα που να προσφέρει πολύ υψηλή ηλιοπροστασία σε όλο του το κορμάκι. Το Infant Sun Care (SPF 50+), χάρη στο φυτικό γαλάζιο χρώμα του, έχει το πλεονέκτημα να υποδεικνύει την ακριβή περιοχή εφαρμογής του αντηλιακού ώστε να βεβαιωθούμε πως καλύφθηκε κάθε σημείο του σώματος.

Για τα πιο μεγάλα μας παιδιά, η γκάμα των επιλογών αυξάνεται, αλλά σημαντική είναι και η αποτελεσματική ηλιοπροστασία κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, είτε το παιδί βρίσκεται στη θάλασσα είτε στη βόλτα. Μάλιστα, για εκδρομές στη φύση μπορούμε να προτιμάμε ένα αντηλιακό που συνδυάζει και προστασία από έντομα, ενώ για ασταμάτητο παιχνίδι στο νερό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα αντηλιακό σε μορφή spray που μπορεί να ψεκάζεται απευθείας σε βρεγμένο δέρμα, ώστε να μην σταματούν ποτέ οι ανέμελες στιγμές των παιδιών.

Για ακόμα καλύτερη απορρόφηση από την επιδερμίδα, εφαρμόζουμε το αντηλιακό 20 – 30 λεπτά πριν εκτεθεί το παιδί στον ήλιο και πριν φορέσει το μαγιό του, ώστε να μη μείνουν σημεία που δεν έχουν καλυφθεί με το προστατευτικό φιλμ. Το ανανεώνουμε ανά 1 ώρα, ακόμη και στην επιφάνεια του δέρματος που καλύπτεται από το μπλουζάκι και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

 

Και κάτι βασικό για το τέλος: Αν η συσκευασία του περσινού μας αντηλιακού δεν έχει ανοιχθεί, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό το καλοκαίρι. Αν όμως το χρησιμοποιήσαμε ήδη, φέτος θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με καινούργιο γιατί ο δείκτης προστασίας του έχει μειωθεί και η κάλυψη που προσφέρει, τώρα πια, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με πέρσι.

Παρατήρηση και πρόληψη

Το γεγονός, ότι το παιδί μας έχει λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα ηλιοπροστασίας δεν σημαίνει, ότι η παραμονή του στον ήλιο μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Το κατά πόσο αρχίζουμε να χάνουμε το μέτρο θα το καταλάβουμε παρατηρώντας το παιδί μας μετά το απογευματινό μπάνιο του στο σπίτι: Αν βλέπουμε ότι έχει κοκκινίσει αρκετά, αν γύρω από το μαγιό έχουν δημιουργηθεί έντονα σημάδια, είναι απαραίτητο αφενός να εφαρμόσουμε μια καλή ενυδατική και καταπραϋντική κρέμα και να αποφύγουμε να εκθέσουμε ξανά στον ήλιο το παιδί μας την επόμενη ημέρα, επιτρέποντας στην επιδερμίδα του να αναρρώσει ταχύτερα.

 

Πήρατε μέρος στο διαγωνισμό μας;

Αν θέλετε να προσφέρετε στα παιδιά σας την μέγιστη αντηλιακή προστασία, μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό μας για να κερδίσετε ένα από τα 5 αντηλιακά Kids Sun Care SPF50+ Wet Skin της Frezyderm.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων