5 συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο κομμωτήριο

Ίσως νομίζετε ότι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο κομμωτήριο είναι το πιο χαριτωμένο πράγμα στον κόσμο, αλλά το παιδί σας σίγουρα δεν το βλέπει έτσι. Το να είναι τυλιγμένο με ένα πλαστικό κάλυμμα, να έχει βρεγμένα μαλλιά και να “δέχεται επίθεση” από έναν ξένο είναι απλά τρομακτικό. Τα κομμωτήρια έχουν πολλά άγνωστα πράγματα για τα παιδιά, ήχους και μυρωδιές που μπορούν να τα διαταράξουν, σύμφωνα με την Kori Levos Skidmore, PhD, παιδοψυχολόγο από το Ιλινόις. Εάν νησυχείτε ότι το παιδί σας θα φοβηθεί στο πρώτο κούρεμα, αυτές οι στρατηγικές θα το κρατήσουν ήρεμο.

Πότε πρέπει να το κάνετε

Εάν το μωρό σας γεννήθηκε με αρκετά μαλλιά, θα μπορούσε να είναι έτοιμο για κούρεμα ήδη από τους 8 μήνες. Αλλά αν γεννήθηκε φαλακρό, μπορεί να μη χρειάζεται κούρεμα μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρόνος για να πάτε. Έρχεται να κάνει με αυτό: Θέλετε να διατηρήσετε την παιδική του όψη ή είναι η ώρα να γίνει μεγάλο παιδί; Ωστόσο, οι ειδικοί των μαλλιών λένε ότι πρέπει να λάβετε υπόψη ότι μόλις κόψετε τις μπούκλες του, μπορεί να μη μεγαλώσουν ξανά. Από την άλλη, το υπερβολικό κούρεμα θα κάνει τα χαρακτηριστικά των παιδιών πιο έντονα.

Δώστε το παράδειγμα

Στα μικρά παιδιά δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, οπότε δώστε του την ευκαιρία να σας δει να κουρεύεστε ή επισκεφθείτε τον κομμωτή του πριν από τη μεγάλη μέρα. Μιλήστε μαζί του για το τι βλέπει, εξηγήστε του τι είναι αυτή η ποδιά που φοράτε και τι κάνει το ψαλίδι. Αποφύγετε τη χρήση της λέξης “κόβω”, η οποία μπορεί να τρομάξει το παιδί και χρησιμοποιήστε το “ψαλιδίζω”. Εάν το κάνετε στο σπίτι, αφήστε το να παίξει στη μπανιέρα και προσπαθήστε να κόψετε μερικές τούφες με τα δάχτυλά σας.

Επιλέξτε το σωστό μέρος

Επιλέξτε ένα κομμωτήριο που ξέρει πώς να χειριστεί τους “δύσκολους” πελάτες. Πολλά κομμωτήρια για παιδιά έχουν βίντεο και βιβλία για να τα κρατήσουν απασχολημένα και χαρούμενα καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν δεν υπάρχει κομμωτήριο για παιδιά στην πόλη σας, ζητήστε από τον κομμωτή σας να σας συστήσει κάποιον που είναι ιδιαίτερα καλός με τα παιδιά.

Προετοιμαστείτε!

Αφήστε το παιδί σας να φέρει μαζί του ένα μικρό παιχνίδι. Αυτό θα τον βοηθήσει να παραμείνει ήρεμο και να κρατήσει τα χέρια του απασχολημένα. Μπορείτε επίσης να κρύψετε μια λιχουδιά στην τσάντα σας για αργότερα. Πριν ξεκινήσει ο κομμωτής, στρίψτε την καρέκλα μακριά από τον καθρέφτη, έτσι ώστε το παιδί σας να μην εστιάζει στο ψαλίδι. Αν αρνείται να φορέσει την πλαστική ποδιά, φορέστε μία κι εσείς για να του δείξετε πώς φαίνεται. Εάν δεν κάθεται σταθερά, ίσως χρειαστεί να τον πάρετε στην αγκαλιά σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι κάποιος άλλος θα είναι εκεί για να τραβήξει φωτογραφίες.

Προγραμματίστε προσεκτικά

Κλείστε το ραντεβού σας μεταξύ του χρόνου μετά το φαγητό και πριν από τον ύπνο, έτσι ώστε το παιδί σας να μην είναι πεινασμένο. Κλείστε ραντεβού για να βεβαιωθείτε ότι ο κομμωτής έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του και μη διστάσετε να το ακυρώσετε αν το παιδί σας δεν φαίνεται να έχει τα κέφια του εκείνη την ημέρα. Το πρώτο κούρεμα θέτει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να αποτελέσει μια θετική εμπειρία”.