5 τρόποι για να προάγεις τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού. Πολλοί την χαρακτηρίζουν και ως  “νοημοσύνη της καρδιάς” και ουσιαστικά πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και τα συναισθήματα των άλλων, να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί κίνητρα για τον εαυτό του.

Σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη έχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις, τα καταφέρνουν καλύτερα στις κοινωνικές τους σχέσεις, είναι πιο χαρούμενα και έχουν ενισχυμένη αυτοεκτίμηση. Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που ούτε τα ίδια δεν ξέρουν ότι έχουν!

Ο ρόλος του γονέα

Ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι καθοριστικός από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους. Το παιχνίδι γονέα και παιδιού είναι πολύ σημαντικό, καθώς μέσα από αυτό οι γονείς μεταδίδουν στο παιδί βασικές αλήθειες που αφορούν το ίδιο, τους άλλους και τον κόσμο. Όταν το παιδί είναι συναισθηματικά φορτισμένο και αδυνατεί να ελέγξει τον εαυτό του, οι γονείς μπορούν να του υποδείξουν πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με λειτουργικό τρόπο. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ήρεμοι, να ακούν πώς νιώθει το παιδί, αλλά και να ξεκαθαρίζουν ποια συμπεριφορά είναι επιτρεπτή και ποια όχι.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 τρόπους με τους οποίους οι γονείς θα καταφέρουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Mιλήστε στο παιδί για την αξία των συναισθημάτων

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να προσπαθήσουν να τα ονομάσουν ή αν δεν μπορούν να εκφραστούν λεκτικά να τα ζωγραφίσουν ή να τα περιγράψουν. Όταν εκφράζουμε το πώς νιώθουμε, τότε βοηθάμε το παιδί να μας καταλάβει αλλά ερχόμαστε και πιο κοντά του. Έτσι, λοιπόν μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το πώς νιώθουμε, ποια συμπεριφορά τους δεν μας αρέσει και πώς νιώθουμε μετά από αυτήν. Το παιδί μας θα μιμηθεί αμέσως τον τρόπο αυτό και θα κάνει το ίδιο για τα δικά του συναισθήματα. Επίσης, τα αρνητικά συναισθήματα υποχωρούν μόνο όταν τα παιδιά μπορέσουν να μιλήσουν γι’ αυτά, όταν μπορέσουν να τα κατονομάσουν και να νιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε.

Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων

Βοηθήστε το παιδί σας να συνδεθεί με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων κάνοντας το να φανταστεί πώς αισθάνονται άλλοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. “Πώς ένιωσε όταν έγινε αυτό;”, “Τι νομίζεις ότι της συμβαίνει;”, “Πώς θα ένιωθες αν αυτό συνέβαινε σε σένα;” είναι ενδεικτικές ερωτήσεις που θα “ξεκλειδώσουν” το παιδί και θα το βοηθήσουν να μπει στη θέση και στα “παπούτσια” ενός άλλου ατόμου.

Επιβραβεύουμε το παιδί όταν δείχνει αυτοέλεγχο

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να πείτε στο παιδί σας φράσεις όπως: «Ήταν πολύ ωραίο που έμεινες ήρεμη και δεν τσακώθηκες μαζί της», «Πολύ ωραία! Θυμήθηκες να χρησιμοποιήσεις τα λόγια σου κι όχι τα χέρια σου για να πεις ότι νευρίασες», «Συγχαρητήρια! Δεν νευρίασες που δεν μπορούσες να φτιάξεις αμέσως αυτή την κατασκευή», «Είδες ότι με λίγη προσπάθεια τα κατάφερες και τελικά την ολοκλήρωσες;»

Γίνετε το πρότυπο συμπεριφοράς

Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και πρωτίστως οι γονείς είναι το παράδειγμα από το οποίο εμπνέονται και αντλούν συμπεριφορές. Ως γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα δικά σας συναισθήματα, να δείχνετε κατανόηση για τα συναισθήματα των άλλων και να επιλέγετε κατάλληλες συμπεριφορές που να ανταποκρίνονται σε αυτά. Να θυμάστε, οι πράξεις των παιδιών είναι ο καθρέφτης των πράξεων των ενηλίκων. Ας δώσουμε στα παιδιά μας εκείνο το πρότυπο συμπεριφοράς που τους αξίζει.

Βοηθήστε το παιδί να βρει λύση στη δυσκολία, μέσα σε κάποια αποδεκτά πλαίσια

Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά αλλά δεν είναι όλες οι συμπεριφορές αποδεκτές. Βοηθήστε  το παιδί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να επιλύσει τα προβλήματά. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα σε κάποια πλαίσια πχ. Δεν μπορείς να αρχίζεις να χτυπάς τον άλλο γιατί θύμωσες μαζί του. Αυτό συμπεριλαμβάνει το να βοηθήσετε το παιδί να βάλει στόχους και να βρει λύσεις που θα τον βοηθήσουν να φτάσει τους στόχους του. πχ. Θύμωσες με τον φίλο σου, θες να τον έχεις φίλο ή όχι; Αν ναι τι θα μπορείς να κάνεις γι αυτό;