7 στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι παιδεραστής

Με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά (αρπαγές παιδιών, κακοποίηση ανηλίκων ακόμα και μέσα στην οικογένεια, διαδικτυακό grooming) είναι λογικό ως γονείς να αγχωνόμαστε και να αναζητάμε τρόπους για να κρατάμε τα παιδιά μας ασφαλή. Έχει νόημα, λοιπόν, να ενημερωθούμε για το πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα άτομα (τα οποία μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στο οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο.

Τι χαρακτηριστικά, λοιπόν, έχει ένας παιδεραστής;

  1. Προσπαθεί να «χτίσει» την δική του, ξεχωριστή σχέση με το παιδί.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει ο παιδεραστής είναι να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με το παιδί. Θα προσπαθήσει να το γνωρίσει καλά, κάνοντάς του ερωτήσεις όπως «Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό ή το αγαπημένο σου παιχνίδι;», με σκοπό να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για το παιδί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, ότι ο κάθε φίλος ή συγγενείς που συμπεριφέρεται έτσι με το παιδί σας είναι ένας εν δυνάμει παιδόφιλος. Προσέξτε περισσότερο αν πρόκειται για κάποιον που επιμένει να μάθει για το παιδί, χωρίς να έχει εμφανή λόγο.

  1. Επιδιώκει να περάσει χρόνο μόνος του με το παιδί.

Όταν κάποιος προσπαθεί να μείνει μόνος με ένα παιδί, αυτό είναι λίγο ύποπτο. Ειδικά αν προσπαθεί να προσελκύσει το παιδί καλώντας το σε μία ελκυστική δραστηριότητα, π.χ. «έχω κουταβάκια στο σπίτι μου, θέλεις να έρθεις μαζί μου να τα δεις;». Στην περίπτωση αυτή ο ενήλικας-κηδεμόνας του παιδιού θα πρέπει να επιμείνει να συνοδεύσει το παιδί. Π.χ. Μπορεί το παιδί σας να έχει έναν συμμαθητή του οποίου τον γονιό δεν γνωρίζετε, ο οποίος να προσφερθεί να γυρίσει μόνο το παιδί σας από μία εκδήλωση. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να πείτε «Ευχαριστώ πολύ, αλλά θα φύγω νωρίτερα από τη δουλειά και θα πάρω εγώ το παιδί». Ένας καλοπροαίρετος γονιός θα δεχτεί απόλυτα την απόφασή σας.

Επίσης, θα πρέπει να σας προβληματίσει (και φυσικά να αρνηθείτε) αν ένας ενήλικας ζητήσει να κοιμηθεί το παιδί στο σπίτι του.

  1. Προσοχή στις πληροφορίες που μοιράζεται κάποιος με το παιδί.

Οι παιδεραστές συχνά δεν γνωρίζουν κοινωνικά όρια. Αν το παιδί σας αναφέρει, ότι κάποιος ενήλικας του είπε κάτι πολύ προσωπικό ή ακατάλληλο, αυτό θα πρέπει να σας θορυβήσει. Οι ενήλικες δεν μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με παιδιά. Για παράδειγμα, είναι ανησυχητικό αν κάποιος μιλήσει στο παιδί σας για τη σεξουαλική του ζωή ή για τις σχέσεις του.

  1. Προσέξτε για ασυνήθιστα αγγίγματα.

Οι παιδεραστές συχνά αγγίζουν τα παιδιά, ακόμα και μπροστά σε άλλους. Στόχος τους είναι να καταλάβει το παιδί, ότι δεν είναι κακό να αγγιζόμαστε. Τα παιδιά, ωστόσο, έχουν συνήθως πολύ σαφές ένστικτο, όταν νιώθουν ότι κάποιος παρεκτρέπεται. Παρατηρήστε, λοιπόν, πώς αντιδρά το παιδί σας αν κάποιος π.χ. βάλει το χέρι του γύρω από τους ώμους του ή προσπαθήσει να το αγκαλιάσει. Μήπως «μαζεύεται»; Επίσης, ένας παιδεραστής μπορεί να επιμείνει να αγκαλιάσει ή να φιλήσει ή ακόμα και να γαργαλήσει ένα παιδί, ακόμα κι αν το ίδιο αντιδρά. Έτσι, ποτέ μα ποτέ μην επιμένετε να είναι ένα παιδί διαχυτικό με κάποιον ενήλικα, αν το ίδιο δεν θέλει.

  1. Προσέξτε άτομα που αγοράζουν συνέχεια δώρα στα παιδιά.

Ο παιδεστής θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού σας. Και επειδή τα παιδιά συνήθως είναι επιρρεπή στα παιχνίδια, το άτομο αυτό θα τα επιστρατεύσει, για να κερδίσει τη συμπάθεια του παιδιού. Προσέξτε αν κάποιος αγοράζει στο παιδί σας γλυκά, ρούχα και παιχνίδια, χωρίς καν να σας ρωτήσει. Φυσικά, είναι φυσιολογικό οι κοντινοί σας φίλοι και συγγενείς να προσφέρουν συχνά δώρα στα παιδιά σας. Παρατηρήστε αν το άτομο που δεν γνωρίζετε τόσο καλά, χαρίζει δώρα στα παιδιά χωρίς να υπάρχει λόγος, π.χ. το παιδί δεν έχει γενέθλια.

  1. Μεγάλη προσοχή στα άτομα με τα οποία το παιδί αλληλεπιδρά online.

Οι θηρευτές παιδιών συχνά προσπαθούν να τα προσεγγίσουν online. Παρακολουθείτε πώς τα παιδιά σας περνούν τον χρόνο τους στις οθόνες, αν συμμετέχουν σε chat rooms, αν συνομιλούν με άτομα που δεν γνωρίζετε. Μάθετε εγκαίρως στο παιδί τους κινδύνους του να μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με άτομα που δεν γνωρίζει, όπως π.χ. τη διεύθυνσή του και το σχολείο στο οποίο φοιτά. Επίσης, ένα συχνό σημάδι grooming είναι να προσπαθεί ο θηρευτής να συναντήσει το παιδί, να του ζητά να κρατήσει μυστικά και να ζητά να του αποστείλει φωτογραφίες του.

  1. Οι παιδεραστές είναι συνήθως άτομα του κοντινού περιβάλλοντος.

Πολλοί πιστεύουν, ότι οι παιδεραστές έχουν συγκεκριμένα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Κι όμως, τις περισσότερες φορές πρόκειται για άτομα που ο ίδιος ο γονιός γνωρίζει. Μπορεί να πρόκειται για άτομο του κοντινού περιβάλλοντος, π.χ. ένας παππούς, ένα οικογενειακός φίλους, ένας δάσκαλος ή προπονητής. Μπορεί ακόμα και να πρόκειται για κάποιον παντρεμένο που μπορεί και να έχει παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και επιφανές μέλος μιας κοινωνίας. Συνήθως είναι άντρες, αν και όχι πάντα, και μπορεί να έχουν οποιαδήποτε ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, το άτομο αυτό θα προσπαθήσει να αναπτύξει σχέση με το παιδί.

Έχει μεγάλη σημασία να μιλήσετε στο παιδί σας εγκαίρως, προειδοποιώντας το για τους κινδύνους και δημιουργώντας μια σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης μεταξύ σας, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς οποιαδήποτε στιγμή νιώσει άβολα με κάποιον ενήλικα που θα το προσεγγίσει ως θηρευτής.

Από την ομάδα ειδικών του wikihow.com