Αδέλφια παιδιών με αναπηρίες: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και παλεύουν γι’ αυτό καθημερινά. Επενδύουν χρόνο, χρήμα, διάθεση, ενέργεια για να το καταφέρουν. Όταν, μάλιστα, στην οικογένεια υπάρχουν παραπάνω του ενός παιδιά, κάποια εκ των οποίων αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, τότε η προσπάθεια των γονιών γιγαντώνεται και τα αποτελέσματά της είναι ακόμα πιο ευχάριστα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αδέρφια των παιδιών αυτών, τα οποία με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες. Μία μαμά αλλά και αδερφή ατόμου με αναπηρία, γράφει πόσο δυσκολεύεται, αλλά και τι κερδίζει ένα παιδί όταν μεγαλώνει δίπλα σε κάποιο άτομο – στην προκειμένη, το αδερφάκι του – με αναπηρία.

Προσοχή

Τα παιδιά με αναπηρία τείνουν να τραβούν περισσότερη προσοχή από τα άλλα παιδιά μέσα στην οικογένεια. Αυτό είναι αναμενόμενο. Οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές. Πώς μπορούν οι γονείς να βεβαιώσουν ότι όλα τους τα παιδιά θα έχουν την προσοχή που χρειάζονται; Προγραμματίζοντας. Ξέρω, ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά είναι απαραίτητο για την καλή ψυχολογία όλων των παιδιών σας να βρείτε χρόνο για το κάθενα ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε άπλετο χρόνο. Πρέπει, όμως, να οργανώσετε έτσι την ημέρα σας, ώστε να περνάτε λίγες στιγμές με το κάθε παιδί σας, για να μην νιώσει κανένα παραμελημένο.

Ευθύνες

Τα αδέρφια των παιδιών με αναπηρία, εξ’ ανάγκης, συχνά γίνονται πιο υπεύθυνα από άλλα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς τους τα αντιμετωπίζουν ως πιο ώριμα και ικανά από όσο είναι στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα εκείνα να αγχώνονται πολύ περισσότερο. Σίγουρα, πρέπει να βοηθούν στο σπίτι και να περνούν χρόνο με το αδερφάκι τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν εσάς ή κάποιον βοηθό σας.

Έντονα συναισθήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Ορισμένοι, όμως, – και αρκετά συχνά – υιοθετούν αγενείς και απότομες συμπεριφορές απέναντι στα άτομα με αναπηρία, και αν είστε γονιός ατόμου με αναπηρία ή άτομο με αναπηρία, το γνωρίζετε πολύ καλά. Τα υπόλοιπα παιδιά σας έχουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα! Πολλές φορές μάλιστα, επειδή αγαπούν πάρα πολύ τα αδέρφια τους, έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, η δυσαρέσκεια ή η αδικία και αντιδρούν έντονα. Στον χρόνο, λοιπόν, που θα αφιερώσετε στο κάθε παιδί σας είναι σημαντικό να μιλήσετε και για αυτές τις στιγμές και γι’ αυτά τα συναισθήματα. Έτσι ο γιος ή η κόρη σας θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Πέρα, όμως, από έντονα συναισθήματα, έλλειψη προσοχής και ευθύνες, τα αδέρφια των ατόμων με αναπηρία, όπως υποστηρίζει και η συγγραφέας του άρθρου στο heysigmound.com, έχουν να κερδίσουν πολλά, όπως:

Ενσυναίσθηση

Χωρίς καμιά αμφιβολία, τα αδέρφια των παιδιών με αναπηρία αναπτύσσουν έντονα το συναίσθημα της συμπόνιας και του ενδιαφέροντος για τους άλλους. Θα είναι μάρτυρες σε δύσκολες καταστάσεις, θα γνωρίσουν από νωρίς πώς να φέρονται σε έναν άνθρωπο διαφορετικό από αυτούς και δεν θα φοβούνται να δείξουν την αγάπη και την ζεστασιά τους στους άλλους.

Ανθεκτικότητα

Οι οικογένειες με άτομα με αναπηρία είναι πιο «ελαστικές». Αντέχουν περισσότερα, προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη τους και όχι μόνο για τους γονείς…

Συμμετοχή

Τα αδέρφια των παιδιών με αναπηρία, επειδή ακριβώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν συχνά δύσκολες καταστάσεις που αφορούν την οικογένειά τους, τείνουν να λαμβάνουν μέρος σε συλλογικές δουλειές που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ιδιαιτέρως του πιο αδύναμους.

Τι πρέπει, λοιπόν, να θυμούνται οι γονείς παιδιών με αναπηρία για όλα τα παιδιά τους; Ότι τα παιδιά τους λατρεύουν το ένα το άλλο, ακόμα και αν κάποιες φορές αυτό δεν γίνεται φανερό προς τα έξω. Ότι θα είναι μαζί στις δυσκολίες, στις χαρές και τις λύπες και ότι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν στα παιδιά τους είναι τα… αδέρφια τους!