Αγαπητές αγορομάνες, αυτά είναι τα 5 πράγματα που θέλω να διδάξετε στους γιους σας για το καλό της κόρης μου

Κατά καιρούς ακούγονται πολλά για την ανατροφή αγοριών και κοριτσιών. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσετε τα κορίτσια σας», «Τι να κάνετε για να μεγαλώσετε ήρεμα αγόρια» και άλλα πολλά.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν, ότι τα αγόρια πρέπει να μεγαλώνουν εντελώς διαφορετικά από τα κορίτσια και να ακολουθούν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ενώ, λοιπόν, τα κορίτσια πρέπει να μάθουν να διεκδικούν, να δείχνουν το ανάστημά τους, να είναι δυναμικά και να μην μένουν πίσω σε έναν κόσμο που θεωρείται αντροκρατούμενος, τα αγόρια είναι δεδομένο, ότι θα είναι δυναμικά και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή θα τους «έρθουν» εύκολα. Στο σχολείο, τη δουλειά, ακόμα και την προσωπική ζωή.

Ένας μπαμπάς κοριτσιών, λοιπόν, ανησυχώντας για το πώς θα συμπεριφέρονται στο μέλλον τα αγόρια στις κόρες του, γράφει προς όλους τους γονείς αγοριών τι θα ήθελε εκείνοι να μάθουν στα παιδιά τους, ώστε να είναι όλοι ευτυχισμένοι:

  1. Το να κάνεις «κοριτσίστικα πράγματα» δεν είναι κακό: Μην λέτε στο γιο σας με υποτιμητικό ύφος, ότι χτυπά την μπάλα «σαν κορίτσι», τρέχει «σαν κορίτσι» ή μιλά «σαν κορίτσι». Παρακινήστε το να χτυπήσει δυνατότερα, να τρέξει γρηγορότερα και να μιλήσει ομορφότερα. Αν του λέτε ότι κάνει τα πράγματα «σαν κορίτσι», ουσιαστικά παραδέχεστε, ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν όσα και τα αγόρια. Κι όμως, μπορούν. Τα κορίτσια προσφέρουν πολλά και καμιά φορά περισσότερα και από τα αγόρια. Αν εσείς μιλάτε στο παιδί σας για «κοριτσίστικα» πράγματα και συμπεριφορές, εκείνα δεν θα σκεφτούν ποτέ, ότι τα κορίτσια έχουν κάτι να προσφέρουν, ενώ παράλληλα τους δημιουργείτε ανασφάλειες και για τον δικό τους χαρακτήρα.
  2. Άσε στην άκρη την βία: Αν θέλεις να εκφράσεις αντίθετη γνώμη κάνε το, αλλά όχι χρησιμοποιώντας βία. Χρησιμοποίησε τον λόγο σου στη θέση της. Αν ένα κοριτσάκι δεν θέλει να μοιραστεί το παιχνίδι του με το αγόρι σας δεν σημαίνει, ότι εκείνο πρέπει να τη χτυπήσει ή να το αρπάξει με τη βία. Στο μέλλον αυτή η συμπεριφορά και η αποδοχή της μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.
  3. Μάθε τα αγόρια σου να επικοινωνούν σωστά: Όχι μόνο να μιλάνε, αλλά και να ακούν. Τα αγόρια πρέπει να ξέρουν, ότι η συζήτηση δεν πρέπει να έχει πάντα νικητή και μάλιστα εκείνα. Οι διάλογοι, οι συζητήσεις, τα επιχειρήματα χτίζουν συνείδηση, βοηθούν τους ανθρώπους να δουν τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική και συμβάλλουν στην ομαδική δουλειά. Δεν έχει να κάνει με τον φεμινισμό ή την ήττα, αλλά με την τιμιότητα και το σεβασμό.
  4. Στήριξε, χωρίς να δώσεις λύση: Το ότι ένας άνθρωπος – είτε είναι κορίτσι είτε όχι – ζητά τη στήριξη κάποιου δεν σημαίνει, ότι θέλει απαραίτητα και λύση στο πρόβλημά του. Οι άντρες, σκεφτόμαστε συχνά τους εαυτούς μας ως τους ανθρώπους που θα βρουν την λύση σε όλα. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο. Τις περισσότερες φορές βρίσκουν μόνες την λύση στα προβλήματά τους. Χρειάζονται, όμως, κάποιον να τις ακούει. Δείξτε στα αγόρια σας πώς να στηρίζουν ένα κορίτσι. Διδάξτε τους, ότι τα κορίτσια είναι έξυπνα όπως και εκείνα και μόνο όταν ζητούν τη συμβουλή μας μπορούμε να την δώσουμε…
  5. Κανένα κορίτσι δεν είναι τέλειο: Όπως ακριβώς δεν είσαι και εσύ. Τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια έρχονται από νωρίς σε επαφή με εικόνες που δείχνουν το γυναικείο σώμα και πρόσωπο αψεγάδιαστο και «τέλειο». Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και την πραγματικότητα. Τα κορίτσια θα το καταλάβουν μεγαλώνοντας, καθώς θα βλέπουν το κορμί τους να αλλάζει. Στα αγόρια, όμως, πρέπει να διδάξουμε, ότι οι γυναίκες δεν μοιάζουν πάντα με εκείνες που βλέπουν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, περιοδικά και videos. Πρέπει επίσης να καταλάβουν, ότι ούτε οι ίδιοι είναι τέλειοι και αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει ανθρώπους…

Πηγή: fatherly.com