Αλλεργίες της Άνοιξης

Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται κάθε χρόνο με τις ευεργετικές επιδράσεις της άνοιξης στον οργανισμό τους, κάποιοι άνθρωποι περιμένουν την εμφάνισή της με φρίκη. Ο λόγος; Η ανοιξιάτικη αλλεργία, που μπορεί στην κυριολεξία να καταστρέψει την ποιότητα της ζωής τους από τα μέσα του Μάρτη, με ένα δυνατό peak τον Απρίλη, μέχρι και τον Ιούνη.
Τι είναι: Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ως αλλεργία χαρακτηρίζουμε μια παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ουσία που την ονομάζουμε αλλεργιογόνο και προκαλεί υπερβολικά ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον οργανισμό μας, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 10-20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από εποχιακή αλλεργία.
Αίτια: Όπως τονίζει ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης, τόσο η εαρινή καταρροή όσο και οι άλλες μορφές αλλεργίας έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια (η εποχιακή αλλεργία περιλαμβάνει βασικά την εαρινή ρινοεπιπεφυκίτιδα και το εποχιακό αλλεργικό άσθμα). Τα αίτια της αύξησης αυτής δεν είναι ακόμη γνωστά, φαίνεται όμως ότι το σπουδαιότερο ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Για την εποχιακή αλλεργία ευθύνονται κυρίως οι γύρεις των ανεμοφίλων φυτών και δέντρων, που μεταφέρονται με τον αέρα ακόμη και χιλιόμετρα μακριά από το σημείο παραγωγής τους. Φυσικά, δεν είναι όλες οι γύρεις το ίδιο αλλεργιογόνες. Για παράδειγμα, η γύρη του πεύκου σπάνια προκαλεί αλλεργία. Η φαγούρα και τα εξανθήματα που εμφανίζουν ορισμένα άτομα κάτω από τα πεύκα δεν οφείλονται στη γύρη, αλλά στις κάμπιες του πεύκου. Στη χώρα μας, πρώτη σε συχνότητα (ποσοστό 60%) έρχεται η γύρη της παριετάριας (το αρχαίο παρθένιο, γνωστό σήμερα στην Ελλάδα με διάφορα ονόματα, όπως περδικάκι, παναγούλι, κολλητσάνι) ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές όπως η Κρήτη.
Οι γύρεις των δέντρων, σημειώνει ο κ. Βουτσαδάκης, προκαλούν συμπτώματα νωρίς την άνοιξη (όπως το κυπαρίσσι), οι γύρεις των αγρωστωδών (όπως γρασίδια) σε περίοδο προχωρημένης άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού και οι γύρεις των συνθέτων (αρτεμισία, χρυσάνθεμα) το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου.
Συμπτώματα: Συνήθως θυμίζουν τη συμπτωματολογία του κρυολογήματος. Περιλαμβάνουν επομένως φτάρνισμα, ρινική καταρροή, υπεραιμία και μια γενικευμένη κόπωση. Ένας αρχικός τρόπος για να καταλάβει κανείς εάν υποφέρει από αλλεργία ή κρυολόγημα είναι να παρατηρήσει εάν τα συμπτώματά του συνοδεύονται από δέκατα. Στην περίπτωση κρυολογήματος θα εξελιχθούν και θα παρουσιάσουν ύφεση σε έναν κύκλο δέκα ημερών. Το άτομο που έχει αλλεργία θα εξακολουθήσει να υποφέρει για μεγαλύτερη περίοδο, ενώ συγχρόνως θα έχει συμπτώματα όπως φαγούρα στη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά, υγρά μάτια και γδαρμένο λαιμό.
Αντιμετώπιση: Κύρια μέριμνα των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις είναι η αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Βέβαια, στην περίπτωση της εποχιακής αλλεργίας είναι δύσκολο το αλλεργικό άτομο να αποφύγει πλήρως τις διάφορες γύρεις που κυκλοφορούν, όμως, μπορεί να περιορίσει την έκθεσή του σε αυτές, π.χ. με την κλιματιστική εγκατάσταση στο σπίτι και στη δουλειά, όταν παραμένουν κλειστά οι πόρτες και τα παράθυρα, καθώς και την αποφυγή όσο είναι δυνατόν των μετακινήσεων σε ημέρες και ώρες αιχμής συγκέντρωσης γύρεων στην ατμόσφαιρα. Επίσης, μπορεί να επισκέπτεται το παρακάτω site για να ενημερώνεται καθημερινά για τα ποσοστά γύρης στην ατμόσφαιρα:
http://www.angelfire.com/emo/alloergo/evroanalisis.html

Tip: Αν πάσχεις από αλλεργική ρινίτιδα και λόγω ανθοφορίας το πρόβλημα γίνεται έντονο (καταρροή, μπούκωμα κ.λπ.), το μάσημα της κερήθρας μπορεί να σε βοηθήσει να τα εξουδετερώσεις. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η κερήθρα δρα αποσυμφορητικά στα ιγμόρεια, τις κοιλότητες του προσώπου δίπλα και πάνω από τη μύτη. Επίσης εξουδετερώνει την επίδραση της γύρης στο αναπνευστικό σύστημα. Για άμεσα αποτελέσματα θα μασάς ένα κομμάτι 3 με 4 φορές την ημέρα για 15 λεπτά (έπειτα θα πετάς αυτό που περισσεύει).