Αρχική Infokids Υγεία Αναγνωρίζοντας το άγχος υγείας (υποχονδρίαση): ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες (Μέρος Β)

Αναγνωρίζοντας το άγχος υγείας (υποχονδρίαση): ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες (Μέρος Β)

Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου αυτού εστιάσαμε στον ορισμό του άγχους υγείας και τα συμπτώματά του. Στο δεύτερο αυτό μέρος θα εστιάσουμε στους λόγους για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει υποχονδρίαση:

1. Σοβαρή ασθένεια στην παιδική ηλικία
Όταν το ίδιο το παιδί νοσήσει από μια σοβαρή ή μακροχρόνια ασθένεια, τότε γίνεται το αντικείμενο της προσοχής όλης της οικογένειας και των συγγενών. Αρχίζει λοιπόν να βιώνει έντονο φόβο για την ίδια του την υγεία και τη ζωή και δημιουργείται η πεποίθηση ότι και στην ενήλικη ζωή του κάθε μικρή (και για άλλους ασήμαντη) σωματική αλλαγή μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Αρχίζει να αναζητά την έντονη προσοχή που έπαιρνε από την οικογένεια μέσα από την προσοχή των γιατρών.

2. Σοβαρή ασθένεια ή θάνατος οικογενειακού μέλους ή συγγενούς
Τα άρρωστα οικογενειακά μέλη και οι φίλοι μπορεί να δημιουργήσουν στο μικρό παιδί την πεποίθηση ότι η αγάπη και η φροντίδα συνδέονται με την ασθένεια. Ζώντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον το παιδί αρχίζει να πιστεύει ότι πρέπει να είναι άρρωστο (ευάλωτο δηλαδή) για να κερδίζει την αγάπη και τη φροντίδα των ανθρώπων γύρω του. Όταν συμβεί και ένας θάνατος κοντινού του προσώπου, τότε η ανησυχία για τα θέματα υγείας αυξάνεται και δημιουργείται έντονο στρες στο άτομο.

3. Μια υπερπροστατευτική γονική φιγούρα
Ο υπερπροστατευτικός γονέας αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το άγχος υγείας του ατόμου. Όταν το άτομο ήταν μικρό παιδί και παρακολουθούσε μια μαμά, η οποία πανικοβαλλόταν με το παραμικρό σωματικό σύμπτωμα και έτρεχε στο γιατρό ή ένας μπαμπάς που με το που το παιδί αρρώσταινε έφερνε την καταστροφή και αγχωνόταν υπερβολικά μαθαίνει να αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και το ίδιο ως ενήλικας. Μαθαίνει λοιπόν πως η οποιαδήποτε μικρή σωματική αλλαγή ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του, πως είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι συνεχώς αγχωμένο για την κατάσταση της υγείας του και είναι αρκετά δύσκολο να το τροποποιήσει όταν έχει μεγαλώσει σε ένα τέτοιο υποχόνδριο περιβάλλον.

4. Ιστορικό σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης
Το να έχει βιώσει ένα παιδί σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική του ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μια αυξημένη αίσθηση σωματικής ευαλωτότητας και μια υπερεστίαση στις σωματικές αλλαγές.
Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι από τους λόγους που μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση του άγχους υγείας. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό το άτομο που βιώνει κάποια από τα συμπτώματα του άγχους υγείας να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μόνο ο εξειδικευμένος ψυχολόγος είναι ο αρμόδιος να κάνει τη σωστή εκτίμηση του ατόμου και πάντα σε συνεργασία με τον ιατρό που παρακολουθεί το άτομο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρής σωματικής ασθένειας.

Ο ειδικός είναι αυτός που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η υποχονδρίαση αποτελεσματικά. Κλείνοντας, μην ξεχνάτε τη φράση του Ralph Waldo Emerson: «ο φόβος νικάει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο πράγμα στον κόσμο». Μην αφήνετε λοιπόν το άγχος υγείας να σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Αποκτήστε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας γιατί μπορείτε!

Από την Ελευθερία Μουστάκα, Κλινικός Ψυχολόγος

Η Ελευθερία Μουστάκα είναι Κλινικός Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω στην Κλινική Ψυχοπαθολογία εφήβων και ενηλίκων.
Έχει μετεκπαιδευθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, τις Διατροφικές Διαταραχές και τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου στην Ελλάδα και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Παράλληλα, εργάζεται ως καθηγήτρια μεταπτυχιακών μαθημάτων στο τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American College και συνεργάζεται με το τμήμα Βαριατρικής της Λαπαροσκοπικής Μονάδας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Website: www.emoustaka.gr
Facebook Page: Ελευθερία Μ. Μουστάκα, MSc Κλινικός Ψυχολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.