Ανατροπή για τα rapid test – Τι θα ισχύει τελικά με τους γονείς που συνοδεύουν παιδιά στα παιδιατρεία

Ανατροπή για τα rapid test - Τι θα ισχύει τελικά με τους γονείς που συνοδεύουν παιδιά στα παιδιατρεία

Σάλος ξέσπασε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το γεγονός ότι βάσει του ΦΕΚ οι εμβολιασμένοι γονείς παιδιών που επισκέπτονταν τα παιδιατρεία ή τα παιδιατρικά νοσοκομεία έπρεπε να έχουν υποβληθεί σε rapid test 48 ώρες πριν το ραντεβού.

Εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών δεν οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό rapid test

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία.

Σε αυτήν τη διευκρίνιση προέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ζητούσε την τροποποίηση των κανονιστικών διατάξεων που αφορούσαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των πλήρως εμβολιασμένων συνοδών ασθενών εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Με μοριακό τεστ οι ανεμβολίαστοι γονείς

Ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος με ανάρτησή του παίρνει θέση για την τροποποίηση της απόφασης και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να επαναξετάσει την προυπόθεση του μοριακού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους γονείς καθώς η εν λόγω απόφαση δημιουργεί προβλήματα.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Μετά από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο υπουργός Υγείας τροποποίησε την ρύθμιση για τους συνοδούς ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία.
Την τροποποίησε όμως μόνο μερικώς, μεριμνωντας για την απαλλαγή από τεστ ΜΟΝΟ των εμβολιασμενων συνοδών.
Για τους μη εμβολιασμενους συνοδούς παραμένει ως έχει η υποχρέωση διενέργειας μοριακου (μάλιστα) ελέγχου.
Θέλω να καταθέσω ότι εμείς οι παιδίατροι ερχόμαστε σε επαφή με νέους κυρίως ανθρώπους. Από αυτό το σώμα των γονέων, ένα 40% παραμένει ανεμβολίαστο. Οι λόγοι δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με αυτό, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την διαχειριστουμε με σύνεση. Και η σύνεση δεν επιτάσσει να αποκλεισεις αυτούς τους ανθρώπους από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ιδίως σε ότι αφορά τα παιδιά τους. Είναι ,αν με ρωτάς, στα όρια του ανηθικου, ούτε και είναι ρεαλιστικό να περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους να διαθέτουν επιπρόσθετα 60 ευρώ για μοριακό πριν από κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο.
Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι όλα αυτά είναι μοχλοί πίεσης για την περαιτέρω προώθηση του γενικού εμβολιασμού. Είναι όμως μοχλοί αναποτελεσματικοι, σχεδόν εκδικητικοι, που γεννούν μόνο εναντίωση, όχι συναίνεση, και βλάπτουν τελικά τον κοινωνικό ιστό. Εαν το θέλεις, μοχλοί σαν κι αυτούς μας έφεραν ως εδώ και ίσως, λέω ίσως, εαν για μια φορά δοκιμαζαμε να σταθούμε δίπλα στον κόσμο, παρά απέναντι του, να είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα και πειθώ για τους εμβολιασμούς.

Δεν γίνεται να αποκλείσουμε τον ανεμβολίαστο γονιό που θα φέρει το άρρωστο παιδί του

Ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί. Αυτό πιστεύω είναι το σωστότερο. Εαν μάλιστα στο σπίτι έχετε ηλικιωμένους ανεμβολιαστους, είναι σαφές ότι παίρνετε ένα ρίσκο απείρως μεγαλύτερο από οποιαδήποτε παρενέργεια μπορείτε να επινόησετε. Δεν εξυπηρετω κανένα υποτιθέμενο κέντρο συμφερόντων, το λέω με το χέρι στην καρδιά.
Από κει και πέρα όμως, δεν γίνεται να αποκλείσουμε, ούτε από το δικό μου ιατρείο, ούτε και από κανένα άλλο, τον ανεμβολίαστο γονιό που θα φέρει το άρρωστο παιδί του, σε ανάγκη ευρισκόμενος, που θα έρθει και θα καθησει ήσυχα στην γωνία του με την μάσκα του.
Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και η κοινή λογική συνάμα. Και ίσως με αυτά τα δύο ως οχήματα, φέρουμε αυτόν τον άνθρωπο πιο κοντά μας, μακριά από την παραπληροφορηση και την πλάνη. Και αν κάτι συμβεί σε αυτόν τον άνθρωπο, σε εμάς πάλι θα στραφεί,κανεις διαχειριστής ομάδων δεν θα είναι τότε εκεί για εκείνον, οι διαχειριστές γνωρίζουν μόνο να αποκυρησσουν τον κορωνοιο, ουχί να τον θεραπεύουν.
Καλώ και τους συναδέλφους όλους να συνταχτουν με αυτή την λογική. Οι αγωνίες κοινές, κοινά και τα προβλήματα. Κοινή να είναι κι η στάση. Να μην αφήσουμε τον κόσμο. Στο τέλος της ημέρας, τίποτε δεν μας διαχωρίζει. Κόσμος απλός είμαστε κι εμείς.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα του Δημητράκη: “Η μόνη «ειδική ανάγκη» που έχω ως παιδί ΑμεΑ είναι να γίνω αποδεκτός στον κόσμο μας”

Σε αυτόν τον παιδότοπο τα παιδιά παίζουν στα πρότυπα της Μεθόδου Μοντεσόρι!

Αγαπητοί γονείς, βάλτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όρια στα παιδιά σας

“Μια ένεση στην καρδιά λύτρωσε το μωρό μου από μια ζωή γεμάτη πόνο”: Συγκινεί η εξομολόγηση της Σταυρούλας