Αυτά είναι τα 4 επαγγέλματα του μέλλοντος – Σε ποιες σπουδές πρέπει να στραφούν οι μαθητές

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα σε όλο το πλανήτη που πλέον φαίνεται πως θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στις ανάγκες του μέλλοντος. Τα επαγγέλματα υγείας έχουν την πρωτοκαθεδρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δείχνουν την τεράστια σημασία που έχουν.

Την ίδια στιγμή το ραγδαίως αναπτυσσόμενο πεδίο των νέων τεχνολογιών δημιουργεί νέες προκλήσεις και αποτελεί τη πηγή από την οποία θα προκύψει μια «πληθώρα νέων, συναρπαστικών και καλά αμειβομένων ευκαιριών εργασίας» όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η τεχνολογία  «γεννάει» συναρπαστικές ευκαιρίες και νέες προοπτικές, ανοίγοντας νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.

Ποια επαγγέλματα θα είναι περιζήτητα στο μέλλον;

Σε εκτενές αφιέρωμα της η Wall Street Journal παρουσιάζει τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση και χρυσές απολαβές για όσους τα επιλέξουν.

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με Νέες Τεχνολογίες και Πληροφορική

«Χρυσό» εισιτήριο για την έναρξη μιας λαμπρής καριέρας, προσφέρουν, χωρίς αμφιβολία, οι σπουδές στις Νέες Τεχνολογίες και στην Πληροφορική καθώς εν μέσω πανδημίας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων επένδυσε στην διαδικτυακή της παρουσία και το ψηφιακό περιεχόμενο. Όπως είναι αναμενόμενο τα ψηφιακά επαγγέλματα που θα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε αυτούς τους τεχνολογικούς τομείς θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε κάθε τομέα απασχόλησης.

«Εταιρείες όπως η Amazon, η Google, Netflix, Microsoft και Zoom τα πήγαν εξαιρετικά καλά, όμως άλλοι τομείς “λύγισαν”. Το Τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα» σημειώνει η WSJ και προσθέτει:

«Οι software developers (προγραμματιστές) ένας ρόλος που πληρωνόταν με ένα μέσο ετήσιο μισθό των 107,500 δολαρίων το 2019 θα είναι ένα από τα τέσσερα επαγγέλματα που θα φέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, “μεγαλώνοντας” κατά 316.000 (θέσεις εργασίας). Εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί μια διαρκώς κλιμακούμενη ανάγκη για εργαζόμενους στον τομέα της προστασίας δεδομένων και ασφάλειας. Τα επαγγέλματα πληροφορικής, κατά το Labor Department, θα έχουν μια εκθετική αύξηση, κυρίως στην ανάπτυξη προγραμμάτων (software development) και στο Internet of Things (IoT)»

Τα επαγγέλματα «καθαρής» ενέργειας

Σύμφωνα με τη WSJ, αυτή η ραγδαία μεταβολή που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, «θα προκαλέσουν μια μείωση στις θέσεις εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, όπως και στον τομέα των πωλήσεων/λιανεμπορίου».

« Τα μοντέλα δείχνουν ότι τα επαγγέλματα που συνδέονται με την “καθαρή” ενέργεια θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι τεχνικοί ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, θα δουν τους αριθμούς τους να αυξάνονται κατά 50% συγκριτικά με το 2019» προσθέτει το δημοσίευμα.

Τα επαγγέλματα υγείας

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας έχουν μια μεγάλη «παλέτα». Το βασικό παράδειγμα είναι οι νοσηλευτές οι οποίοι θα αυξηθούν κατά 220.000 θέσεις εργασίας (+7%) στις ΗΠΑ. Την ίδια «έκρηξη» θα παρατηρήσουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας. «Εκτιμάται ότι οι ψυχίατροι θα αυξηθούν κατά 12% μέχρι το 2029, ενώ στις κοινωνικές υπηρεσίες (σ.σ. όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ελλάδα) θα δημιουργηθούν 350.000 νέες θέσεις εργασίας, μια αύξηση της τάξης του 13%» λέει η WSJ.

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φροντίδα κατοικίδιων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκατομμύρια Αμερικανοί υιοθέτησαν ζώα με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ζώα. “Εκπαιδευτές, κομμωτές σκύλων, κτηνίατροι και συναφή επαγγέλματα θα δουν μια αύξηση στις θέσεις εργασίας κατά 13% έως και κατά 23%» σημειώνει η αρθρογράφος και καταλήγει «Αν αρχίζετε να σκέφτεστε να αλλάξετε την καριέρα σας τότε ο τομέας της υγείας, των τεχνολογιών, της πράσινης ενέργειας και της φροντίδας κατοικιδίων είναι επαγγέλματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν».