Αυτές είναι οι 10 βασικές δεξιότητες ζωής που πρέπει να βοηθήσεις να καλλιεργήσει το παιδί σου

Αν καταλάβαμε κάτι καλύτερα από ποτέ τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι, ότι η ζωή είναι «μεγαλύτερη» από εμάς. Ότι είναι αδύνατον να προβλέψουμε τι θα μας φέρει αυτή και πως όσο καλά προετοιμασμένοι κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε -κατέχοντας τίτλους σπουδών, σημαντική καριέρα και μπόλικα χρήματα-, άλλα είναι τα εφόδια που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε όρθιοι στις δυσκολίες.

Η πανδημία έκανε σαφές, ότι οι μεγάλες συμφορές απαιτούν από εμάς ψυχραιμία, ενσυναίσθηση, ικανότητες διαχείρισης άγχους και θετική σκέψη. Στοιχεία, τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ στο σχολείο και που ίσως ούτε οι γονείς μας να μην μας καλλιέργησαν, καθώς μπορεί να μην τα είχαν ούτε εκείνοι. Η τωρινή μα και κάθε άλλη πρόκληση που αναπόφευκτα θα βρεθεί στον δρόμο μας, και στον δρόμο των παιδιών μας, όμως, αποδεικνύουν πόσο πολύτιμα είναι!

Στο πρώτο βιβλίο της «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ» (*), ένα πραγματικό εγχειρίδιο καλύτερης ζωής που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε αυτές τις μέρες, η σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης κ. Εύη Ξυραφά αναφέρεται σε αυτές τις δεξιότητες ζωής που αποτελούν τα πλέον απαραίτητα εφόδια για τη ζωή και την εργασία μας. Ο λόγος, όπως η ίδια λέει, για «ένα σύνολο από ικανότητες που διδάσκονται και καλλιεργούνται», ποτέ όμως στο σχολείο ή το Πανεπιστήμιο, «και οι οποίες έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.»

Κι αν εμείς δεν τις μάθαμε ποτέ από κάποιον, ας τις μελετήσουμε τώρα για χάρη των παιδιών μας που έχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους.

Ποια είναι τα 10 βασικά life skills:

Σύμφωνα με την κ. Ξυραφά, «Πρόκειται για μια δομή ικανοτήτων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ανθρώπου ικανού να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση». Αυτά είναι:

  • Θετική σκέψη
  • Αυτοπεποίθηση
  • Διαχείριση άγχους
  • Συναισθηματική νοημοσύνη
  • Επικοινωνία
  • Γλώσσα σώματος
  • Διεκδικητικότητα
  • Διαπραγματεύσεις
  • Στοχοθεσία
  • Διαχείριση χρόνου

Όπως η ίδια αναφέρει και στα σεμινάριά της «Life Skills Training», αυτές οι 10 δεξιότητες διδάσκονται με λογική σειρά, καθώς η θετική σκέψη είναι το Α και η διαχείριση χρόνου του Ω στη ζωή μας. «Η κάθε μία δεξιότητα είναι αλληλένδετη με την άλλη και η κάθε μία οδηγεί στην άλλη» και όλες μαζί συνθέτουν το παζλ μιας καλύτερης ζωής.

Η ειδικός τονίζει, ότι ο καθένας μας μπορεί να κατακτήσει αυτές τις δεξιότητες, όποια κι αν είναι η ηλικία του, αρκεί να το πάρει απόφαση, με εφαρμογή, εξάσκηση, υπομονή και επιμονή, δηλαδή με… δέσμευση.

Κατακτώντας τις τα παιδιά μας θα βγουν στον κόσμο πολύ πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Θα ξέρουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους γύρω τους, να διεκδικούν αυτά που θέλουν, να διαπραγματεύονται, να διαχειρίζονται τον χρόνο τους ώστε να μη βιώνουν άγχος και να κατανοούν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ποιος δεν το θέλει αυτό για το παιδί του;

(*) Το βιβλίο «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ» της κ. Εύης Ξυραφά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.