Αυτή είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων για το 2018

Το «Another Day of Life» των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντέιμιαν Νένοφ, με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο στην Ανγκόλα, αναδείχθηκε η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων για το 2018.

Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Πολωνού δημοσιογράφου, φωτογράφου, ποιητή και συγγραφέα, Ρίσαρντ Καπισίνσκι, και καλύπτει τρεις μήνες του πολέμου, μέσω της αλληλογραφίας του Καπισίνκι με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ταινία είναι συμπαραγωγή πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Η ταινία συνδυάζει τα κινούμενα σχέδια με στοιχεία ντοκιμαντέρ και είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον Ισπανό σκηνοθέτη Ραούλ ντε λα Φουέντε και τον Πολωνό δημιουργό κινουμένων σχεδίων Ντέιμιαν Νένοφ. Ο τελευταίος τόνισε: «Ο Ραούλ ντε λα Φουέντε ήρθε ξαφνικά και μας είπε, ας φτιάξουμε μια ταινία κινουμένων σχεδίων και ας τη συνδυάσουμε με ντοκιμαντέρ. Νιώσαμε ότι είναι τελείως τρελό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο τρελό. Αλλά μετά στο γράψιμο, ήταν τόσο φυσικό να συνδυάσουμε το μυθιστόρημα και την ποίηση με τα γεγονότα και την αδιαμφισβήτητη αλήθεια κι αυτό κάναμε, αλλά ήταν ριψοκίνδυνο.

Για πάνω από τρεις μήνες, το επικίνδυνο ταξίδι του δημοσιογράφου στην Ανγκόλα τον εξέθεσε σε καταστάσεις που τον ανάγκασαν να αλλάξει στάση απέναντι στη δου λειά και στη ζωή του. Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι που πέθανε το 2007 έλαβε πολλά βραβεία και ήταν υποψή φιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δείτε το Trailer της ταινίας: