Αυτό είναι το Νο1 υποκείμενο νόσημα στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Αυτό είναι το Νο1 υποκείμενο νόσημα στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων έχει ανοίξει εδώ και μερικές μέρες, και είναι αρκετοί οι γονείς που έχουν εγγράψει τα παιδιά τους.

Όσον αφορά, πάντως, τη νόσηση στα παιδιά, ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της παχυσαρκίας έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα υποκείμενα νοσήματα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού, είπε ότι σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη, κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό. Από αυτούς, το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία, η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορωνοϊό. Μάλιστα, σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 25% των εφήβων είναι παχύσαρκοι, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Το αυξημένο βάρος δημιουργεί φλεγμονή

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid. Το αυξημένο βάρος σώματος ή το ΒΜΙ με έναν σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος», πρόσθεσε η Μ. Θεοδωρίδου.

Οπως εξήγησε, «ο λιπώδης ιστός δεν είναι όπως παλιά θεωρείτο ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και τον μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα. Ίσως η επιδημία της Covid, η οποία θα γίνει παρελθόν με τις προσπάθειες όλων χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει και την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά ιατρικά θέματα σε μια άλλη χρόνια επιδημία, που είναι η παχυσαρκία, και που απειλεί την ποιότητα της ζωής μας και ξεκινάει, όπως όλοι οι παιδίατροι και οι γονείς γνωρίζουμε, από τη βρεφική ηλικία».

Διαβάστε επίσης

Τόλης Βοσκόπουλος: Το δώρο που ζήτησε να δώσουν στην κόρη του Μαρία μετά τον θάνατό του

Παιδιά, ελάτε να διασκεδάσουμε και να παίξουμε στο syroskidz! (από 22/7)

Κεραμέως για τη νέα σχολική χρονιά: Αλλάζει ο τρόπος που θα πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές