B. Παπαευαγγέλου στο infokids: “Θα πάρει πολλά χρόνια να ξεπεραστεί το ψυχολογικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης στα παιδιά”

Κι ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλός, πόσο μάλλον των διασωληνώσεων και των θανάτων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μας έδωσε μικρά ψήγματα αισιοδοξίας, λέγοντάς μας ότι αν τηρηθούν τα μέτρα, σε δύο εβδομάδες θα μπορούμε να χαμογελάμε.

Το infokids.gr μίλησε με την κ. Παπαευαγγέλου για να μας δώσει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αλλά και για να μας εκθέσει την κατάσταση του ιού αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας σε σχέση με τα παιδιά.

  • κ. Παπαευαγγέλου, μας έχετε πει ότι τα παιδιά ναι μεν έχουν ιικό φορτίο, από την άλλη όμως δεν το μεταδίδουν. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, σε αυτό το δεύτερο lockdown, μπορούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες να προσέχουν τα εγγόνια τους;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσω, διότι παίζουν ρόλο κάποιοι παράγοντες. Αντικειμενικά, ναι μπορούν. Από την άλλη, αν κατοικούν σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση επιδημιολογικά είναι επιβαρυμένη, τότε θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να προσέξουν. Τι σημαίνει προσέχω τα παιδιά αυτήν την περίοδο αν είμαι παππούς ή γιαγιά; Ότι, πρώτον, αν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, φοράω συνέχεια μάσκα και δεν τα πλησιάζω. Άρα μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά και όχι μωρά και δεύτερον, ούτως ή άλλως, οι παππούδες, εφόσον έρχονται σε επαφή με εγγόνια πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα, να μην τα αγκαλιάζουν… Δηλαδή ό,τι γίνεται να γίνεται με σύνεση.

  • Στην υπόλοιπη Ευρώπη, κι ενώ υπάρχουν πολλά κρούσματα, περισσότερα αναλογικά με την Ελλάδα, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Εσείς οι ειδικοί μιλήσατε για μη διασπορά στα σχολεία, αλλά λίγο μετά τα σχολεία έκλεισαν. 

Προφανώς, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω για το κλείσιμο των σχολείων, αφού ανήκω σε αυτούς που δεν το εισηγήθηκαν και δεν το ήθελαν. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι για τη μείωση της κινητικότητας, κάτι που ειδικά στη Θεσσαλονίκη ήταν αναγκαίο. Το κύριο πρόβλημα με τα ανοικτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους. Αυτή περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που κινούνται με τα ΜΜΜ, των εργαζομένων στην τροφοδοσία, την καθαριότητα και τους γονείς. Όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση στην κινητικότητα του πληθυσμού.

  • Ελπίζετε ότι στις 2 εβδομάδες θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία;

Εγώ θα το ζητήσω και θα πιέσω. Μέχρι τότε θα έχει υπάρξει σταθεροποίηση στην καμπύλη, παρά το γεγονός ότι οι ΜΕΘ θα εξακολουθήσουν να στενάζουν. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πάλι αφενός γιατί δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει η εκπαίδευση από μακριά, αφετέρου επειδή το παιδί, για ψυχολογικούς λόγους είναι καλό να βρίσκεται στην τάξη του με τους συμμαθητές του και τους δασκάλους του. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί.

  • Πιστεύετε ότι θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις αυτών των lockdown στην ψυχική υγεία των παιδιών; 

Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα, θα είναι τεράστιες οι ψυχικές επιπτώσεις γιατί τα παιδιά αυτή την περίοδο έρχονται αντιμέτωπα με πολλά αρνητικά, κλείσιμο σχολείων, ανησυχία ή φόβος γονέων, θάνατος, οικονομικές επιπτώσεις. Νομίζω θα πάρει πολλά χρόνια να ξεπεραστεί το ψυχολογικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης στα παιδιά.

  • Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά;

Βέβαια, πολλά είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, κάθε ηλικίας παιδιά. Το θετικό είναι ότι πως έχουν ήπια συμπτωματολογία και η κατάστασή τους θεωρείται καλή.

  • Αναφορικά με το εμβόλιο τώρα, τι θα γίνει με τα παιδιά; Θα εμβολιαστούν;

Όχι, τα παιδιά δεν πρόκειται να εμβολιαστούν πουθενά στον κόσμο σε αυτήν τη φάση. Δεν έχουν γίνει δοκιμές, δεν υπάρχουν μελέτες, κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει τον εμβολιασμό των παιδιών.

  • Εκτός του κορωνοϊού τώρα, υπάρχει έξαρση σε άλλες ιώσεις αυτήν την περίοδο; Τι βλέπετε στα νοσοκομεία και τι συμβουλεύετε τους γονείς;

Ναι, έχουν αρχίσει οι ιώσεις, σε έξαρση είναι οι ρινοϊοί και οι αδενοϊοί. Ακόμη δεν έχουμε εμφάνιση γρίπης. Οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά, να τους χορηγούν αντιπυρετικά όταν εμφανίζουν πυρετό, ζεστά κ.λπ. όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση.

  • κ. Παπαευαγγέλλου, έχουμε καταγγελίες ότι παιδίατροι αρνούνται, από φόβο προφανώς, να εξετάσουν παιδιά με τα κοινά και δυσδιάκριτα συμπτώματα και επιμένουν να τα δουν μόνο όταν γίνουν καλά. 

Τι να σχολιάσω πάνω σ’ αυτό… μόνο εύχομαι να μην είναι αλήθεια…