Παπαευαγγέλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που έκλεισαν και τα δημοτικά σχολεία

Τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων εξήγησε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κα Παπαευαγγέλου, ανέφερε, ότι μέχρι πρότινος τα δημοτικά σχολεία παρέμεναν ανοιχτά, καθώς η μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών κάτω των 12 ετών είναι πολύ χαμηλή.

Παραθέτοντας στοιχεία ερευνών, τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα ήταν πολύ χαμηλότερη, όταν το πρώτο κρούσμα ήταν παιδί κάτω των 9 ετών. Πρόσθεσε, δε, ότι η μεταδοτικότητα των παιδιών σε συμμαθητές τους ή σε ενήλικο εντός του σχολείου είναι της τάξης του 1/4000.

Διαβάστε επίσης: Πέτσας: “Τα σχολεία έκλεισαν λόγω μετακινήσεων των γονιών των 650.000 μαθητών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων”

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως ακόμη κι αν υπήρξαν πχ δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, αυτά δεν συσχετίζονταν μεταξύ τους, αλλά αντικατόπτριζαν το βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της εκάστοτε περιοχής. Συνεπώς, με το ήδη μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που υφίσταται ευρύτερα, το κριτήριο για να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία ήταν κυρίως οι μετακινήσεις προς και από το σχολείο.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, δεν ήταν μόνο οι μετακινήσεις των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και άλλων μελών υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με το σχολείο, όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Τόνισε. πως αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι τα σχολεία είναι επιβαρυμένα από κρούσματα, έκλεισαν για να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού.