«Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια»: Ο 14χρονος Βαγγέλης εξιστορεί όλα όσα έγιναν και βρέθηκε κρατούμενος

Πρόσωπο της εβδομάδας αναδείχθηκε ο 14χρονος Βαγγέλης, μαθητής του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και γραμματέας του 15μελους του σχολείου, καθώς συνελήφθη κατά την διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου της περασμένης Πέμπτης, πέρασε 4 μέρες στην ΓΑΔΑ μαζί με άλλους 4 μαθητές και χθες βρέθηκε ενώπιων του ανακριτή όπου και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο Βαγγέλης μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές κατηγορούνται από την Αστυνομία ότι ήταν στην ομάδα που πετούσε πέτρες και μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο 14χρονος κατηγορείται για κακούργημα και θα παρακολουθείται από επιμελητή.

Ο μαθητής περιέγραψε στην Εφημερίδα των Συντακτών την εμπειρία του, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κύμα συμπαράστασης σε γονείς και  εκπαιδευτικό κόσμο. Μοναδικό του αδίκημα είναι, όπως υποστηρίζει, ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης και μετά πήγε με φίλους του να φάει.

Προς το παρόν, ο μικρός μαθητής – συγκινημένος για το κύμα συμπαράστασης – θέλει απλώς μια μέρα να ξεκουραστεί και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στο σχολείο και στους συμμαθητές του.

«Δεν ήθελα να νιώσω ούτε φόβο ούτε θυμό»

Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκε μόνος, μακριά από το σπίτι και τους γονείς του. Η προηγούμενη ήταν στην κατασκήνωση, αυτή τη φορά ήταν στη ΓΑΔΑ. Στο δεύτερο μόλις μαθητικό συλλαλητήριο που κατέβηκε, η αστυνομία τον συνέλαβε.

Μιλώντας για τις ώρες που πέρασε στο κρατητήριο, ο 14χρονος Βαγγέλης δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Το πιο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα και να νιώσεις μίσος για το σύνολο. Εγώ δεν ήθελα να νιώσω έτσι, ούτε φόβο ούτε θυμό. Δεν είχα καν το κινητό μου κι έτσι αναγκάστηκα να σκεφτώ πολύ».

«Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια, δεν χρειαζόταν να αγχωθώ», λέει. «Αποφάσισα να το δω σαν μια εμπειρία που θα με κάνει πιο δυνατό. Ένιωθα αδικημένος, αλλά ήθελα να το βγάλω όλο αυτό το συναίσθημα υπέρ μου και να κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου: έκανα γυμναστική, έριχνα έναν υπνάκο».

Ο Βαγγέλης λέει πως ήταν «παράξενο» όλο αυτό που έζησε. «Οι μισοί ήταν ευγενικοί, οι άλλοι μισοί απότομοι. Εμείς κάναμε την υπομονή μας», συμπληρώνει για την κράτησή του.

Τι θέλει να σπουδάσει;

Ο Βαγγέλης ονειρεύεται να γίνει μαθηματικός ή γυμναστής ή μουσικός. Κι ήταν ένα τραγούδι αυτό που τον συντρόφευε αυτά τα 4 μερόνυχτα. «Ήταν στο κινητό μου στην πέμπτη δημοτικού. Λέει “φίλα με ακόμα / Όλα τα άλλα ηχούν μακρινά / Ένα αστέρι που σκάει στου ουρανού την καρδιά”. Το τραγουδούσα κι έλεγα στον μικρό μου εαυτό “κάνε κουράγιο”».

Θα ξαναπάει σε πορεία;

«Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αλλά είμαι ο γραμματέας του 15μελούς, αν χρειαστεί θα ξαναπάω», δηλώνει ο 14χρονος.

Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

H διευθύντρια του σχολείου του δήλωσε: «Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Είναι καλός μαθητής, ευγενής, χαμηλών τόνων, σεμνός, έχει αποδοχή, ενδιαφέρεται για τα κοινά. Στεναχωρήθηκα ως λειτουργός εκπαίδευσης και ως μητέρα. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο».