Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για την κράτηση του 14χρονου μαθητή

Το περιστατικό της κράτησης του 14χρονου μαθητή της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Βαγγέλη Γρηγορίου, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, έμεινε στην ΓΑΔΑ 4 μέρες κρατούμενος και σήμερα οδηγήθηκε στον ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, απασχόλησε τη δημοσιότητα και προκάλεσε πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την ανακριτική διαδικασία όπου και αφέθηκε ελεύθερος ο μαθητής ανέφερε τα εξής «Είπα την αλήθεια ότι δεν είχα καμία σχέση με αυτά που με κατηγορούσαν και αυτό αποδείχθηκε. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Οι συνθήκες κράτησης δεν ήταν καλές. Κοιμόμουν στο πάτωμα και κάναμε τη σωματική μας ανάγκη σε μπουκάλια»

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για την κράτηση του 14χρονου

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής:

«Για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του 14χρονου και της οικογένειάς του, η ΓΑΔΑ δεν αναφέρθηκε νωρίτερα στο θέμα της κράτησής του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την σημερινή απόφαση της ανακρίτριας, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο, διευκρινίζονται ότι:

– Κατά τον σχηματισμό της δικογραφίας σε βάρος του, τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4689/2020. Ενημερώθηκε αμέσως για τα δικαιώματά του, τόσο ο ίδιος, όσο και η ασκούσα την επιμέλεια μητέρα του, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν όλες οι νόμιμες ανακριτικές πράξεις και συντάχθηκαν οι απαιτούμενες ανακριτικές εκθέσεις (σύλληψης και εξέτασης κατηγορουμένου).

– Η κράτησή του στις 16/10/2020 έγινε με απόφαση της 1ης Ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία διέταξε και την επαναπροσαγωγή του ενώπιον της σήμερα 19/10/2020.

– Κατά την κράτησή του στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους κράτησης ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, δέχθηκε τρία επισκεπτήρια:

•Την 12:00 ώρα της 17/10/2020 από τον συνήγορό του

•Την 12:35 ώρα της 17/10/2020 από την μητέρα του

•Την 14:00 ώρα της 18/10/2020 από την μητέρα του.

Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του».