Διακρίσεις ανάμεσα στα αδέλφια: Το πρόβλημα στο να έχεις “αδυναμία” σε κάποιο παιδί

Στην οικογένειά μου είμαστε τρία αδέρφια. Έχω, λοιπόν, δύο μεγαλύτερα αδέρφια και θυμάμαι από μία ηλικία και μετά να λέω στην μητέρα μου, ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά στα αγόρια της.

Εκείνη δεν το καταλάβαινε, καθώς πίστευε, ότι κάνει την ίδια “δουλειά” και με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της. Στη συζήτηση, φυσικά, δεν έβαζα ποτέ τον εαυτό μου, αφού είμαι το μοναδικό κορίτσι και όλοι μου συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη προσοχή.

Αν, λοιπόν, έχετε παραπάνω από ένα παιδί έχετε και εσείς σίγουρα σκεφτεί, ότι μπορεί να δείχνετε μεγαλύτερη αδυναμία στο μικρό σας από ό,τι στο μεγάλο σας ή και το ανάποδο.

Αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά, καθώς το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έτσι ο τρόπος που το προσεγγίζουμε είναι διαφορετικός. Αναπόφευκτα, όμως, έχει τις επιπτώσεις της…

Τι μπορεί να σημαίνει η “αδυναμία” για τα παιδιά και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ψυχολογία τους;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι το να δείχνετε αδυναμία προς το ένα παιδί σας δεν σημαίνει, ότι δεν αγαπάτε το άλλο. Σημαίνει, όμως, ότι δίνετε περισσότερη σημασία στο ένα σας παιδί και τις ανάγκες του. Όσο αθώο και αν σας ακούγεται αυτό, δεν είναι και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία όλων των παιδιών σας, ακόμα και σε εκείνο το οποίο «προτιμάτε», αλλά και στην μεταξύ τους σχέση.

Γιατί συμβαίνει;

Οι γονείς μπορεί να μεροληπτούν υπέρ του ενός παιδιού για διάφορους λόγους: Είτε το παιδί αυτό είναι πιο ήρεμο, είτε τους θυμίζει τον εαυτό τους, είτε φαίνεται πιο “αδύναμο” και ευαίσθητο από τα αδέρφια του. Είναι σημαντικό να θυμάστε, όμως, ότι πέρα από την προσωπικότητα, διαφέρουν και οι ανάγκες των παιδιών σας. Είναι, λοιπόν, αδύνατο να συμπεριφερθείτε σε όλα σας τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, αφού η συναισθηματική, σωματική και πνευματική ανάπτυξη τους διαφέρουν. Ρόλο σε αυτό παίζει ακόμη και η ηλικία των παιδιών, καθώς και οι ασχολίες τους, αλλά και το πώς ανταποκρίνονται σε αυτές. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να λύνει εύκολα και γρήγορα τις εργασίες για το σχολείο του, ενώ το άλλο όχι.

Ανεξάρτητα, όμως, από τον λόγο, κάθε παιδί πρέπει να ξέρει και να νιώθει, ότι το αγαπούν και το σέβονται. Έτσι, μόνο, θα καταφέρει να πάει μπροστά και να γίνει ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η “αδυναμία” το παραμελημένο παιδί

Το παραμελημένο παιδί μπορεί να νιώσει ηττημένο και χωρίς κίνητρο από την προσπάθειά του να κερδίσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη των γονιών του. Μπορεί, επίσης, να υποφέρει από κατάθλιψη, θυμό, πικρία και ζήλια. Με αποτέλεσμα να στραφεί σε ακραίες συμπεριφορές, χειροτερεύοντας κατά πολύ τα πράγματα.

Τα παιδιά που νιώθουν έτσι μπορεί να αργήσουν να ανακαλύψουν την προσωπικότητά τους, επειδή νιώθουν, ότι οι γονείς τους δεν τα αποδέχονται. Η έλλειψη αποδοχής μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της συναισθηματικής ευεξίας και στην ενηλικίωση, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας για το σώμα, της ικανότητας να πιστεύει στον εαυτό του και της ικανότητας να αντέχει την κριτική από τον έξω κόσμο.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η “αδυναμία” το παιδί που έχει την εύνοια

Η μεροληψία δεν είναι εύκολος δρόμος ούτε για το παιδί που την βιώνει υπέρ του. Αρκετές φορές τα παιδιά που αντιμετωπίζονται πιο θετικά από τα άλλα, μπορεί να νιώσουν, ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν όσα θελήσουν, ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτά. Έτσι επηρεάζονται και οι σχέσεις που αναπτύσσουν εκτός σπιτιού ως ανήλικοι και ως ενήλικες, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν καταστάσεις, όπως το σχολείο ή η δουλειά τους. Μπορεί, επίσης, να συμβεί και το αντίθετο. Τα ευνοούμενα παιδιά μπορεί να αισθάνονται άγχος και ανασφάλεια, τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όσο και αργότερα, επειδή ακριβώς πρέπει να κερδίζουν πάντα την αποδοχή των γονιών τους και αν δεν το κάνουν ίσως αισθάνονται, ότι θα χάσουν όσα έχουν κερδίσει.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ των αδερφών;      

Η αδερφική σχέση είναι μία από τις δυνατότερες που μπορεί να έχει κάποιος στην ζωή του. Με το να συμπεριφέρεστε πιο θετικά στο ένα παιδί από ό,τι στο άλλο, μπορεί να υποβαθμίζετε και να υπονομεύετε αυτόν τον δυνατό δεσμό. Με το να δείχνετε αδυναμία σε ένα παιδί υπάρχει πιθανότητα τα αδέρφια να αντιπαθήσουν το ένα το άλλο…

Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα

Οι γονείς πρέπει πάντα να θυμούνται, ότι είναι πολύ δύσκολο να συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά σου επειδή εκείνα, αλλά και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικές.

Εκείνο που μπορούν οι γονείς να κάνουν είναι να φέρονται στα παιδιά τους δίκαια, καλύπτοντας όλες τους τις ανάγκες. Πριν σκεφτείτε, ότι έχετε κουραστεί να κάνετε όλα τα χατίρια στα παιδιά σας, θυμηθείτε, ότι είναι άλλο πράγμα οι ανάγκες και άλλο οι επιθυμίες τους.

Ανάγκες των παιδιών, πέρα από τις βασικές, είναι η αγάπη, η φροντίδα, η στοργή, η κατανόηση και, φυσικά, ο χρόνος με τους γονείς τους. Είναι σημαντικό να απαντάμε σε αυτές, όχι μόνο για την ευημερία τους, αλλά και για τις σχέσεις που θα έχουν αργότερα και μεταξύ τους.

Για να καταφέρετε να βελτιώσετε τα πράγματα, προσπαθήστε να καταλάβετε πώς συμπεριφέρεστε σε όλα σας τα παιδιά και να «μετατοπίζετε» την προσοχή από το ένα στο άλλο μέσα στην ημέρα ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εξαλείψτε με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στα αδέρφια.

Μειώστε την ευνοιοκρατία που μπορεί να υπάρξει κρατώντας το σπίτι σας καθαρό. Μοιράστε αρμοδιότητες σε όλα σας τα παιδιά, χωρίς να κάνετε διακρίσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας τις δυνατότητές τους και την ηλικία τους.