«Θλίβομαι και λυπάμαι πολύ», λέει στην «Καθημερινή» ο γνωστός εικονογράφος Παναγιώτης Ράππας που εικονογράφησε το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Οχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη», αντίτυπο του οποίου έκαψαν γονείς αρνητές της πανδημίας και αντιεμβολιαστές στη Χαλκίδα μαζί με μάσκες και rapid tests.
«Λυπάμαι γιατί πέρα από τις ιδιότητές μας, στο τέλος μένει ο άνθρωπος και είναι τρομερό πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Γονείς που βάζουν χειροπέδες σε δασκάλους και τώρα γονείς που καίνε βιβλία, όλα αυτά με θλίβουν», σημειώνει ο βραβευμένος εικονογράφος, με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή παιδικών ταινιών animation στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και προσθέτει ότι οι καύσεις βιβλίων θυμίζουν άλλες εποχές.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα να γραφτεί το παραμύθι
Για το βιβλίο, που ήταν μια ιδέα του καταξιωμένου συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, οι δημιουργοί δούλεψαν με δική τους πρωτοβουλία και με πρόθεση να μιλήσουν στα παιδιά για την πανδημία και τους κινδύνους του κορωνοϊού. Το βιβλίο γράφτηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και πριν από τη δημιουργία των εμβολίων, όταν είχε επιβληθεί ο γενικός περιορισμός της κινητικότητας ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στη συνέχεια προσφέρθηκε αφιλοκερδώς στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας με στόχο να φτάσει στα χέρια όσο γίνεται περισσότερων παιδιών και από τον Μάρτιο διανέμεται σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Το βιβλίο ξεκινάει από τον πλανήτη «των παμφάγων, φοβερών μυρμηγκοφάγων» που θέλουν να κυριεύσουν τη Γη επειδή από μακριά βλέπουν τους ανθρώπους σαν μυρμήγκια.
Ο αρχηγός τους στέλνει στους ανθρώπους το τάγμα των ιών «που φορούν κορώνες από φαρμακερές καρφίτσες και φονικές βελόνες» με επικεφαλής τον στρατηγό Κόβιντ-19, για να μπουν στις μύτες των παιδιών και των ανθρώπων. «Μόλις φτάσετε στων ανθρώπων την κοινότητα, σε παππούδες και γιαγιάδες δώστε, φρικαλέοι μου, προτεραιότητα», διατάζει ο αρχηγός των μυρμηγκοφάγων.
«Αλλά ό,τι και να πεις, οι κάτοικοι της Γης, και κυρίως τα παιδιά, καθόλου, μα καθόλου δεν ήτανε χαζά!», γράφει ο Ευγένιος Τριβιζάς και δείχνει πώς τα παιδιά μένοντας σπίτι και διαβάζοντας βιβλία «που αξίζουν πιο πολύ και από φλουριά» δεν έπεσαν στην παγίδα των ιών και δεν αρρώστησαν.
Ένα χρήσιμο παραμύθι για τα παιδιά
Το βιβλίο δίνει συμβουλές υγιεινής στα παιδιά, τα προτρέπει να φορούν μάσκα και να έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς οι οποίοι θα βρουν το φάρμακο που θα εξοντώσει τους ιούς.
«Κάθε δύο χρόνια κάνουμε με τον Ευγένιο ένα βιβλίο-προσφορά στα παιδιά. Κάναμε το ίδιο για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κ.ά. Προσπάθησα να βρω τι θα αρέσει στα παιδιά, πώς θα τα διασκεδάσει και θα τα βάλει σε σκέψεις», μας λέει ο εικονογράφος.
Τι απαντά στις αρνητικές κριτικές για την εικονογράφηση
Για την εικονογράφηση του στρατηγού Κόβιντ-19, ο Παναγιώτης Ράππας βασίστηκε στη γνώριμη φιγούρα του «Γκριντς» από την παιδική ταινία «Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων» με τον Τζιμ Κάρεϊ, ενώ μέσα στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται εικόνες από άλλα βιβλία του συγγραφέα, ώστε οι μικροί αναγνώστες να βρουν ένα γνώριμο περιβάλλον για να κατανοήσουν ένα δύσκολο θέμα. «Είμαι πολύ περήφανος για το βιβλίο. Δουλέψαμε ατελείωτες ώρες για δύο μήνες για να βγει», καταλήγει.