“Είμαι χωρισμένη και έχω δυο ανήλικα παιδιά. Νιώθω ότι είναι δύσκολο να ξαναφτιάξω τη ζωή…”

“Είμαι χωρισμένη και έχω δυο ανήλικα παιδιά. Νιώθω ότι είναι δύσκολο να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, καθώς βλέπω οτί πολλές γυναίκες ανεξάρτητες και νεότερες είναι μόνες τους. Οπότε τι πιθανότητες έχω εγώ με δύο παιδιά; Αγαπώ και λατρεύω τα παιδιά μου αλλά αναρωτιέμαι αν από εδώ και πέρα θα είμαι μόνο μητέρακαι όχι γυναίκα …”

Απαντά η Κρυσταλλία Σαρκηνιώτη, Ψυχοθεραπεύτρια

Για τις περισσότερες γυναίκες με παιδιά, το διαζύγιο είναι ένα βήμα απόγνωσης που δεν το αποφασίζουν επιπόλαια και ελαφρά τη καρδία.Καμία γυναίκα δεν γλιτώνει από τις ενοχές (και πρώτα από όλα τις δικές της), όταν υποψιά­ζεται ότι οι αποφάσεις, οι πράξεις, οι συμπεριφορές της μπορεί να επηρεά­ζουν αρνητικά τα παιδιά της. Η καινούργια κατάσταση που έχουν οι μητέρες να αντιμετωπίσουν κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.
Η περίοδος που έπεται του χωρισμού είναι συνήθως ιδιαίτερα χαοτική. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά, οι μητέρες που μένουν μόνες με τα παιδιά έχουν βαρύ συναισθηματικό φορτίο να κουβαλήσουν: τη δική τους θλίψη για το χωρισμό, τον πόνο για την αποτυχία του γάμου τους και την απώλεια του συντρόφου τους, τη μοναξιά, τις ενοχές, την αγωνία για το μέλλον, τις ανησυχίες τους για τα παιδιά.

Ο ρυθμός της ζωής και οι συνεχείς υποχρεώσεις δυσκολεύουν, βέβαια, πολύ τη δημιουργία καινούργιων σχέσεων και μιας προσωπικής ζωής για τις μητέρες που είναι μόνες. Όμως, οι λόγοι που τις κάνουν να διστάζουν να «ξαναφτιάξουν τη ζωή τους» είναι κυρίως συναισθηματικοί. Οι ανησυχίες για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των παιδιών (και οι πραγματικές τους αντιδράσεις), η κλονισμένη αυτοπεποίθηση μετά από την αποτυχία του γάμου τους, ο φόβος μιας νέας αποτυχίας είναι τα κυριότερα εμπόδια στο να ξανανιώσει μια γυναίκα τον εαυτό της ελκυστικό, έτοιμο να ερωτευτεί, να ξαναέχει ερωτική ζωή. Ακόμη κι αν βρεθεί «υποψήφιος» πρόθυμος να «υποστεί» τα παιδιά, τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τη μητέρα είναι πολλά: «Τον έχω ερωτευτεί;», «Θέλω αυτόν ή απλά ένα στήριγμα για να μην είμαι μόνη;», «Κάνει για εμάς, για τα παιδιά;», «Πώς θα τους το πω;»,«Θα τον αγαπήσουν, θα τα αγαπήσει;».

Σημασία έχει να γνωρίζουμε τι θέλουμε αλλά και τι έχουμε να προσφέρουμε σε μια σχέση. Ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες υποψήφιους συντρόφους, υπάρχει τουλάχιστον ένα συμβατό ταίρι για κάθε άνθρωπο!