Εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς ο ιός του Δυτικού Νείλου – Οδηγίες προστασίας από τα κουνούπια

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνει ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου είχαν διαγνωσθεί 43 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 21 την τελευταία εβδομάδα.

Η μεση ηλικία των προσβληθέντων  είναι τα 68 έτη. Από το σύνολο των ασθενών, οι 35 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, ή μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οκτώ ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό). Υπενθυμίζεται, δε, ότι –σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες– σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό, που είτε έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν με μία απλή ίωση είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή περίοδο συνολικά είχαν καταγραφεί 48 περιστατικά της νόσου και πέντε θάνατοι. Θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό κατά τη φετινή περίοδο δεν έχουν αναφερθεί.

Για το 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και σαν κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Ποιες περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα

Συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 43 κρούσματα σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη, Τανάγρα, Αλίαρτο Θεσπιέων, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Σαλαμίνα, Λουτράκι-Περαχώρα-Άγιοι Θεόδωροι.

Οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και εγρήγορση για την παρακολούθηση της εξέλιξης της φετινής επιδημίας λοίμωξης από τον ιό και υλοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις δράσεις ενισχυμένης επιτήρησης και παρέμβασης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Κατόπιν τούτου, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα κουνούπια

Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αττικής, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, στη χώρα μας και καταγγέλλει την  εγκληματική ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο, η δημόσια υγεία.

Την τελευταία εβδομάδα, διπλασιάστηκαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας ενώ η εμφάνιση  περιστατικού στην Ηλιούπολη ,αποτελεί ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί τα κουνούπια του αστικού ιστού και είναι δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας στην Αττική. Για τη ιδιαίτερα δυσμενή αυτή εξέλιξη ,έχουν τεράστια ευθύνη, οι αρμόδιοι φορείς καθώς σύμφωνα με τα  στοιχεία που  έχει στη διάθεσή του ο ΙΣΑ, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων!

Μάλιστα ο  σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε μόνο ένα όχημα και δύο υπαλλήλους με ψεκαστήρες ράχης ,για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα. Ανάλογα ανεπαρκέστατα ήταν τα ποσά που  φαίνεται ότι έχουν διατεθεί για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός  για την καταπολέμηση των  κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και Νήσων) είναι μόλις 361.228,00 €, για τρία χρόνια .

Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους επιστήμονες ,με τους οποίους επικοινώνησε ο ΙΣΑ, τα  χρήματα που έχουν διατεθεί, καθιστούν αδύνατη την καταπολέμηση του πληθυσμού των κουνουπιών ,με αποτέλεσμα η Αττική να έχει μείνει για άλλη μια χρονιά αθωράκιστη, απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου και στις άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια.

Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής, να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, για να διευκρινιστεί  εάν το κονδύλια που έχουν διατεθεί για τους ψεκασμούς, στις συγκεκριμένες περιοχές είναι μόνο αυτά που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις, στη Διαύγεια. Επίσης καλεί το Υπουργείο Υγείας, να διευκρινίσει εάν παρακολούθησε ,την εκπόνηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών ,στις διάφορες περιοχές της χώρας και εάν διασφάλισε ότι έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου, καλεί τους πολίτες να λάβουν  σχολαστικά μέτρα  ατομικής προστασίας .