Επιστροφή στα θρανία: Τα 3 βήματα που θα θωρακίσουν την υγεία του παιδιού

Η σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της ξεκινούν και οι ιατρικές υποχρεώσεις που όλους τους προηγούμενους μήνες αναβλήθηκαν. Τα ραντεβού μας με τους παιδιάτρους είναι καθιερωμένα αυτόν τον μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλώς έχειν της υγείας του παιδιού μας, αλλά και για να «ελέγξουμε» ορισμένα σημεία που παίζουν ρόλο στην σχολική (και εξωσχολική) παρακολούθηση μαθημάτων και δραστηριοτήτων.

Οι ιώσεις, ειδικά αν το παιδί μας είναι προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας, είναι «μέσα στο πρόγραμμα» και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αποφύγουμε. Άλλωστε αυτές είναι που θα εξοπλίσουν το ανοσοποιητικό του, ώστε να μην αρρωσταίνει συχνά στο μέλλον. Αναφορικά με τη Γρίπη, ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει την εμφάνισή της τόσο δραματικά φέτος, ωστόσο ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας παροτρύνει όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν καταλλήλως.

Ποια άλλα σημεία χρειάζεται οι γονείς να προσέξουν, σχετικά με την υγεία του παιδιού, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς:

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή – Πιστοποιητικό Υγείας: Αποτελεί υποχρεωτικό δικαιολογητικό για την έγγραφη των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ως ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησης αυτών στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε. και Δ.Ε.). Ένα πιστοποιητικό υγείας, όμως, θα σας ζητηθεί και στις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού σας, οπότε είναι τώρα η ιδανική ευκαιρία να κάνει το παιδί σας έναν γενικό έλεγχο, χάρη στον οποίον θα κοιμάστε κι εσείς πιο ήσυχοι.

Ειδικά αν το παιδί σας πρόκειται να παρακολουθήσει κάποιο άθλημα, μην αμελήσετε το απαιτούμενο καρδιογράφημα.

Τα εμβόλιά μας τα κάναμε; Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και βεβαιωθείτε, ότι έχει κάνει όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια που ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Δεδομένου, ότι με την έναρξη των μαθημάτων, το παιδί μας θα βρεθεί ξαφνικά σε συνωστισμένο περιβάλλον, τόσο στο σχολείο όσο και στο φροντιστήριο ή στο αθλητικό κέντρο, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών αυτή την εποχή αυξάνεται, με επικινδυνότερη από αυτές τη Μηνιγγίτιδα Β.

Για τους κινδύνους της Μηνιγγίτιδας Β έχουμε μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν. Κάθε γονιός γνωρίζει πλέον, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή νόσο, η οποία ακόμα κι αν δεν επιφέρει τον θάνατο, είναι πιθανό να διαβάλλει τόσο πολύ τον οργανισμό του παιδιού, αφήνοντάς το ακόμα και ανάπηρο.

Το κατάλληλο εμβόλιο για την προστασία του παιδιού από τη Μηνιγγίτιδα Β είναι διαθέσιμο εδώ χρόνια στην Ελλάδα. Συζητήστε, λοιπόν, με τον παιδίατρό σας κατά πόσο είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να το κάνει το παιδί σας.

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο: Μπορεί στο Νηπιαγωγείο μόλις το 2% των παιδιών να εμφανίζει μυωπία, όμως μέχρι την εφηβεία το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 50%. Ταυτόχρονα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αντιμετωπίζει οφθαλμικές διαθλαστικές ανωμαλίες, οι οποίες όσο νωρίτερα διαπιστωθούν τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν και να αντιμετωπιστούν. Έτσι, πριν ακόμα αρχίσουν τα σχολεία και οι δυσκολίες ανάγνωσης, επισκεφθείτε με το παιδί τον οφθαλμίατρο και βεβαιωθείτε, ότι τίποτα δεν θα το εμποδίσει να παρακολουθεί καθαρά το σχολικό μάθημα!