Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών – αλλά ορισμένα θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Συχνά μας λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν πάρετε σωστή απόφαση, τότε το θρεπτικό πρωινό σας γεύμα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας όλη την ημέρα. Ωστόσο, η επιλογή του τι να φάτε για πρωινό – ή τι να δώσετε στα παιδιά σας, μπορεί μερικές φορές να μοιάζει δύσκολη. Ορισμένα δημητριακά που λατρεύουν τα παιδιά έχουν πολλή ζάχαρη ή είναι πολύ επεξεργασμένα με κάποια τρανς λιπαρά.
Αν, όπως το 53% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αποφασίζετε να τρώτε δημητριακά για πρωινό κάθε εβδομάδα, τότε μπορείτε να διαλέξετε. Υπάρχει πλιγούρι βρώμης, γκρανόλα, μούσλι, νιφάδες πίτουρου, νιφάδες καλαμποκιού και επεξεργασμένο ρύζι – οι επιλογές είναι ατελείωτες, με κάθε πολύχρωμο κουτί να υπόσχεται να προσφέρει ένα υγιεινό, θρεπτικό γεύμα. Ωστόσο, παρόλο που τα δημητριακά πρωινού παραδοσιακά θεωρούνται έτσι, ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ – και ότι στην πραγματικότητα δεν μας κάνουν καθόλου καλό.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια και τι είδους δημητριακά -αν υπάρχουν- πρέπει να τρώμε;
Πρώτα απ’ όλα, μερικές αλήθειες. Τα δημητριακά καλλιέργειες ελεύθερες ή σπόρων. Οι καλλιέργειες δημητριακών περιλαμβάνουν το σιτάρι, το ρύζι, τη βρώμη, το κριθάρι και το καλαμπόκι. Κάθε σπόρος δημητριακών έχει τρία κύρια βρώσιμα συστατικά. Υπάρχει το εξωτερικό στρώμα του πίτουρου, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία. Στη συνέχεια, υπάρχει το ενδοσπέρμιο, το οποίο είναι γεμάτο άμυλο και πρωτεΐνες για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου φυτικού εμβρύου. Τέλος, το φύτρο περιέχει το έμβρυο και είναι πλούσιο σε έλαια, βιταμίνες και μέταλλα.
Ένας από τους πρώτους που σκέφτηκε να μετατρέψει τα δημητριακά σε δημητριακά πρωινού ήταν ο John Harvey Kellogg, ένας Αμερικανός γιατρός. Εκείνη την εποχή ήταν επόπτης του Battle Creek Sanatarium – ένα είδος πρότυπου θεραπευτηρίου. Για να βελτιώσει τη διατροφή των ασθενών, ο Kellogg ανέπτυξε, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εισήγαγε μια ποικιλία νέων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Granola και Corn Flakes. Ωστόσο, αυτά έχουν γίνει πλέον τόσο διαδεδομένα που υπάρχουν δεκάδες γενικές εκδόσεις στην αγορά.
Έρευνα
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών πρωινού.
Σήμερα η παραγωγή δημητριακών πρωινού είναι μια βιομηχανική υπόθεση. Μετά τη συγκομιδή των δημητριακών, τα δημητριακά πρωινού υποβάλλονται σε διάφορα στάδια επεξεργασίας πριν συσκευαστούν και σταλούν στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Ορισμένα δημητριακά -όπως οι νιφάδες πίτουρου- παρασκευάζονται από ολόκληρο το σιτάρι, ενώ σε άλλα, όπως ορισμένες νιφάδες καλαμποκιού, ο κόκκος συνθλίβεται ανάμεσα σε μεγάλους μεταλλικούς κυλίνδρους για να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα πίτουρου. Ορισμένα δημητριακά υποβάλλονται στη συνέχεια σε περαιτέρω επεξεργασία, όπου ο κόκκος αλέθεται σε αλεύρι.
Το προϊόν που προκύπτει αναμιγνύεται στη συνέχεια με αρωματικές ύλες, αλάτι, γλυκαντικά και άλλα συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Στη συνέχεια μαγειρεύονται και διαμορφώνονται σε νιφάδες, βρόχους ή άλλες μορφές. Τέλος, τα δημητριακά ψήνονται ή φρυγανίζονται για να αποκτήσουν τραγανή υφή.
Συστατικά
Επειδή τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με μέταλλα και βιταμίνες, θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με περιορισμένη διατροφή που μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν τις βιταμίνες που χρειάζονται από τα τρόφιμα. Οι χορτοφαγικές δίαιτες, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, ενώ ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να αποφεύγει το γάλα και επομένως να μην λαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Καθώς μεγαλώνουμε, απορροφούμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά λιγότερο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποσιτισμού. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών πρωινού μπορεί να έχει κάποια οφέλη. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Μια μελέτη στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι χωρίς τον εμπλουτισμό, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών και εφήβων δεν θα έπαιρνε αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, με κίνδυνο να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Πολλά δημητριακά πρωινού έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια στο έντερό μας – τα οποία το 90% από εμάς δεν λαμβάνει αρκετά.
«Σε γενικές γραμμές, τα εμπλουτισμένα δημητριακά μπορούν να συνεισφέρουν χρήσιμα σε ορισμένες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιοι από εμάς έχουν έλλειψη», λέει η Sarah Berry, καθηγήτρια διατροφής στο King’s College του Λονδίνου.
Για παράδειγμα, η Berry επισημαίνει το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το 50% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 18 ετών έχουν χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Εν τω μεταξύ, το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν ανεπαρκή πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού.
Πηγή: https://www.bbc.com/future/article