FIRST Global Challenge: Χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο για τα Ελληνόπουλα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

FIRST Global Challenge: Χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο για τα Ελληνόπουλα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η Ελληνική Εθνική Ομάδας Ρομποτικής “FIRST Global Challenge Team Greece” εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021” που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως από τις 27 Ιουνίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021 και κατάφερε να φέρει το Χρυσό Μετάλλιο στον τομέα της Υγείας στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award, το Αργυρό Μετάλλιο για το project «Πανάκεια» και το Χάλκινο Μετάλλιο για την κατάκτηση της 3ηςθέσης στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

Είναι δε, η πρώτη φορά που Ελληνική Ομάδα Ρομποτικής καταφέρνει να φέρει στη χώρα μας σε μια Παγκόσμια Διοργάνωση μετάλλια σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες, αλλά και στη γενική Παγκόσμια κατάταξη ταυτόχρονα. Η Ελληνική Εθνική Ομάδα ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. H Eduact εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράµµατα για όλα τα παιδιά του αύριο στη Ελλάδα από το 2013, μέσα από καινοτόμες δράσεις που καλλιεργούν τις δεξιότητες του μέλλοντος.

Η σπουδαία εμφάνιση των Ελλήνων μαθητών

FIRST Global Challenge: Χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο για τα Ελληνόπουλα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλονίκη, την Αττική, την Πάτρα, την Ναύπακτο, την Ορεστιάδα, την Κρήτη εργάστηκαν εντατικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δημιούργησαν το robot Πανάκεια – μια οικιακή αυτόνομη νοσοκόμα που μπορεί να παίρνει βασικές μετρήσεις από τους ασθενείς, να ενημερώνει το ιατρικό προσωπικό και να απολυμαίνει έναν μικρό χώρο, το robot Ήρων, το οποίο μπορεί να κινηθεί με ακρίβεια σε καθορισμένες διαδρομές, να συλλέξει και να μεταφέρει αντικείμενα, να εκτοξεύσει μπάλες και κύβους σε απόσταση και να σηκώσει το βάρος του, και, τέλος, τη δική τους εκδοχή του λεγόμενου Cubesat, ενός μικρού μετεωρολογικού δορυφόρου, που προγραμματίστηκε να μελετά τα δεδομένα της ατμόσφαιρας και να ενημερώνει τον επίγειο σταθμό για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Η Ολυμπιάδα εξελίχθηκε σε 3 φάσεις. Για την πρώτη φάση (Solutions Challenge Award), η Ελληνική Εθνική Ομάδα επέλεξε τον πολύ νευραλγικό τομέα της υγείας και ανέπτυξε την Πανάκεια.

Για τη δεύτερη φάση, η ελληνική ομάδα έπρεπε να δημιουργήσει μία συμμαχία (alliance) με μία ομάδα από διαφορετική ήπειρο που να έχει επιλέξει την ίδια θεματική κατηγορία.

Η δημιουργία συμμαχιών είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Ολυμπιάδας, καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για να έρθουν σε επαφή, να εργαστούν και να μάθουν μαζί, και να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση οι νέοι και οι νέες του κόσμου, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που θέτουν τα σύνορα, οι διαφορετικές γλώσσες, οι διαφορετικές κουλτούρες.

Ελλάδα και Καναδάς προχώρησαν μαζί στην τρίτη φάση (Solution Grand Challenge Award) και συνδύασαν τις καινοτόμες λύσεις τους σε μία κοινή ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία ανακηρύχτηκε κορυφαία στον κόσμο.

Η ελληνική αποστολή

Η συμμετοχή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας στην Ολυμπιάδα FIRSTGlobal Challenge αποτελεί το επιστέγασμα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής & Καινοτομίας FIRST® CHAMPIONSHIP GREECE που υλοποιείται από την Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. Την καθοδήγηση της ομάδας έχει αναλάβει ο κ. Αναστάσιος Κόλλιας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης και LEGO Education Trainer της Ο3 Out of the Ordinary, επιστημονικού συνεργάτη της Eduact και της Ελληνικής Ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με ανοιχτές βάσεις για τους επισκέπτες και εντυπωσιακές επιδείξεις

Τα παιδικά εργαστήρια ξεκινούν και πάλι στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!

“Κυρία Κεραμέως, διορθώστε πρώτα τα λάθη στα σχολικά βιβλία και αξιολογήστε μας μετά”